La intersecția străzilor 48 și 49 din satul Magazia, comuna Crăcăoani, se află o clădire modernă, cu bare din inox și rampă pentru căruț cu rotile și cu cel puțin câteva băi, după cum ”indică” dimensiunile ferestrelor. În curte, printre pavele, au început să răsară tot felul de buruieni,iar poarta e închisă permanent. Alături este fostul cămin cultural, și el închis și părăsit.
Sătenii numesc clădirea nouă ”dispensar” și unii o consideră o dovadă a hărniciei actualului primar, care s-a gândit la sănătatea lor. ”Primarul e gospodar, a făcut dispensar nou, cu locuință pentru medic la etaj”, ne spune o femeie, care trece zilnic prin fața construcției. ”A fost sfințit acum vreo trei ani, dar nu știu care-i treaba, de nu l-a deschis încă”.
Un bărbat, care locuiește chiar vizavi de dispensarul mândru, dar nefolosit, crede, însă, că cineva ”are vreun interes”, pentru că, altfel, nu-și explică de ce-ar fi investit o mulțime de bani într-un imobil pustiu. Pe locul unde se ridică acum clădirea modernă, era o baracă insalubră, cu destinația de punct sanitar. Ei bine, atunci veneau medicii de la Crăcăoani, de două ori pe săptămână și consultau sătenii. Acum, bolnavii se uită la clădirea nouă și cu atât rămân. Pentru trimiteri, consultații și rețete trebuie să meargă până la dispensarul din centrul de comună, iar cu tratamentele… se descurcă fiecare cum poate.
Până acum câțiva ani, femeia de serviciu de la școală o făcea pe asistenta. S-a speriat, însă, când unei ”paciente” i s-a făcut rău după o perfuzie și, de atunci, a renunțat. Singura soluție a fost ca, în familiile în care există bolnavi care au nevoie de tratament injectabil pe perioade lungi, cineva să învețe să facă injecții.
”Și nu suntem numai noi afectați, cam 200 de familii din Magazia, ci și satele Mitocu Bălan și Cracăul Negru. Trebuie să mergem cu autobuzul 5 kilometri, stăm ore în șir la rând, la doctor și înapoi acasă venim cu ce dă Dumnezeu, că autobuz mai este doar seara”, spune, revoltat, bărbatul vecin cu noua clădire.
Dispensarul a costat pe la vreo 11 miliarde de lei vechi și este ridicat exclusiv din bugetul local. Dincolo de faptul că arată bine, exceptând curtea și gresia de pe treptele de la intrare, care a început să cadă, clădirea are cel puțin două probleme: nu este racordată la rețeaua de energie electrică și nu este autorizată. În privința curentului, lucrurile sunt pe cale să se rezolve acum, la trei ani de la inaugurare, în sensul că: ”Trebuie să vină cineva de la E.ON să monteze contorul”, după cum a spus primarul.
Partea mai complicată este, însă, autorizarea. Care trebuie solicitată de medicul care va lucra – și, eventual, va locui acolo – sau de medicul coordonator al unui centru de permanență, despre care se vorbește în ultima vreme. În acord cu proprietarul.
* Primarul: ”Problema asta mă doare”
Petre Zamfir, primar aflat la al treilea mandat, locuiește chiar în satul Magazia. Știe cu ce probleme se confruntă sătenii, pentru că-i întâlnește în fiecare zi. ”Tocmai pentru că sunt de acolo, am fost interesat. Am dărâmat cocioaba aia care era și am făcut o clădire modernă. Eu mi-aș fi dorit să vină un medic tânăr, care să locuiască acolo, nu să facă naveta de la Piatra, să stea două ore și apoi să plece. Problema asta mă doare. Dacă ar fi după mine, aș căuta un doctor în altă parte, să-l aduc. Este asfalt, sunt condiții, sunt doar 20 km până la Târgu Neamț. Fostul viceprimar a mers la dl. Morenciu și i-a spus că decide când e gata tot. Curent n-am avut, că nu era partidă. Nu este atât de simplu, trebuie contract, tot felul de demersuri, trebuie proiect. De asta a durat. Când am început eu proiectul, la Casa de Sănătate era dl. Frățilă și mi-a spus «Când e construcția gata, mergem, vedem și hotărâm». Când a fost gata construcția, nu mai era dl. Frățilă director. Săptămâna viitoare mergem să-l aducem pe dl. Morenciu, să vadă condițiile și să hotărască ceva”.
* Dr. Enaru: ”Primăria trebuie să autorizeze spațiul”
La dispensarul din centrul comunei, situat exact lângă primărie, au cabinete în concensiune doi medici: Adina Raluca Enaru, care locuiește în Piatra Neamț și face de gardă, o dată pe săptămână, la Târgu Neamț, și Gabriel Vinași, care este din Târgu Neamț. Între ei se împart asigurații din toată comuna și niciunul nu s-ar putea transfera la Magazia, de vreme ce ambii au spații în concesiune, luate de la primărie, în Crăcăoani, iar Legea sanitară nu le permite un al doilea spațiu. Singura soluție ar fi înființarea unui centru de permanență, la care să lucreze, prin rotație, mai mulți medici din zonă
”O colegă de la Ghindăoani mi-a dat ideea, iar eu am propus-o primăriei”, a declarat dr. Alina Raluca Enaru, care are și calitatea de consilier local la Crăcăoani. ”Suntem noi, doi medici aici, mai sunt doi în Bălțătești, plus cel din Ghindăoani și, prin rotație, am acoperi toată săptămâna. Prima condiție este să fie autorizat spațiul ca dispensar și asta trebuie să facă proprietarul, adică primăria. Dacă era să fie doar punct sanitar, din punctul meu de vedere, nici nu era nevoie de așa o clădire mare, în condițiile în care se știa foarte bine că suntem doi medici în comună și comisia paritară nu mai aprobă un al treilea, la numărul de locuitori actual. Erau suficiente două cabinete și o sală de așteptare. Înainte, când era o baracă, fără căldură, fără nimic, eu mergeam joia la Magazia, iar domnul doctor marțea. Și consultam în acea baracă. Oamenii nu au nicio vină că s-a ajuns în situația asta. Dar, dacă nu există interes din partea proprietarului, noi, ca medici, nu avem ce face”.
Oricum, relațiile ”nesănătoase” dintre primărie și medicii din comună se simt din simplul dialog cu ambele părți. Medicii sunt nemulțumiți că plătesc cea mai mare sumă pentru concesiune, primarul spune că este rezonabil: 4 euro pe metrul pătrat, pe an. Primăria susține că a renovat dispensarul, medicii spun că toate amenajările interioare, plus geamurile, au fost schimbate pe cheltuiala lor. Iar lemnele îi costă cam 3.300 de lei pe an și primăria nu-i ajută cu nimic. La rândul lui, primarul susține că sătenii vin și i se plâng că sunt programați peste o săptămână la consultații, indiferent de ce dureri au, iar medicina la Crăcăoani e un fel de ”stat în stat”.
Dincolo de relațiile tensionate dintre primar și doctori, un lucru e sigur: oamenii care, până acum câțiva ani, aveau unde merge la o consultație, fie și într-o baracă fără condiții, nu mai au altă opțiune decât ”naveta” până în centrul comunei. Iar dacă a durat 3 ani o banală racordare la curent electric, cu proiect și demersuri incluse, evident, curiozitatea maximă acum este cât va dura autorizarea spațiului.
”La Direcția de Sănătate Publică Neamț nu există niciun dosar pentru autorizare”, a declarat dr. Dan Dorin Morenciu, șeful DSP Neamț. ”Îmi amintesc că primarul voia să facă o policlinică sau un centru de permanență, însă trebuie urmați niște pași. Trebuie stabilit întâi cine lucrează, cine va fi medicul coordonator, iar dosarul pentru autorizare trebuie depus și la noi, și la Casa de Asigurări de Sănătate, instituția cu care trebuie încheiat contractul de prestări servicii”.
Până se vor aduna cel puțin 5-6 medici care să lucreze la Magazia, până se vor obține autorizațiile necesare și până se va face inaugurarea reală a centrului de permanență, sătenilor nu le rămâne decât nostalgia vremurilor în care femeia de serviciu de la școală le făcea injecții și le punea perfuzii.
Cristina MIRCEA
Un comentariu
Buna asta! hahahaha!