Comercianții se plâng de vânzările scăzute înregistrate în aceste zile. Chiar dacă ne aflăm în Săptămâna Patimilor și mai sunt câteva zile până când gospodinele își vor sufleca mânicile pentru a face bucatele tradiționale pentru masa pascală, vânzările sunt reduse. “Nu prea sunt clienți. Încă nu au venit pensiile, iar salariile zilele astea vin, marți, miercuri sau joi. Așteptăm, încă e timp, însă carnea e perisabilă și avem și pierderi”, a declarat un comerciant din Piața Centrală.
Clienți sunt, vin, se uită, analizează și caută cel mai convenabil preț. “Sunt numai eu și nevasta. Copiii sunt plecați în Spania și nu vin acasă. Cumpăr un kilogram sau două de carne de ied, nouă ne ajunge“, a spus atent la marfa din galantar un pietrean. În acest an, crescătorii de pe Valea Muntelui țin la preț – 20 lei/kg carne de miel sau ied, carcasă. Același preț este înregistrat și în piețe, când vine vorba de carcasă întreagă, iar dacă se cumpără cantitate mai mică prețul ajunge și la 24 lei/kg. Nemțenii susțin că mielul sau iedul nu trebuie să se afle neapărat pe masa pascală. Printre motive se numără: lipsa banilor, numărul scăzut al celor aflați la masă și greutatea prea mare a mielului sau pur și simplu ține de gustul fiecăruia. Crescătorii de ovine și caprine nemțeni au găsit și o metodă modernă pentru a-și vinde marfa. Cu un simplu “click” și accesarea unei pagini de pe internet poți cumpăra mielul viu. Prețurile sunt cuprinse între 10 și 13 lei/kg. Și cum unora nu le place carnea de miel sau ied, se optează pentru friptura de viță, porc sau pește. Este și mai ieftin. Carnea de vită se vinde cu 9 până la 14 lei/kg, iar cea de porc poate ajunge până la 18 lei un kilogram. Autoritățile sanitar-veterinare atrag atenția populației în această perioadă să achiziționeze carne și produse din carne doar din locuri autorizate, pentru a nu petrece sărbătorile pascale pe un pat de spital.
Atenție și la ouă! Din meniul pascal nu lipsesc tradiționalele ouă roșii, însă atenție de unde le cumpărați. În magazine un ou costă între 0.45 și 0.55 bani, iar din piață, de la gospodari, poți plăti și 0.80 lei. Important este și modul de depozitare. Țăranii le vând în locuri improvizate, în soare, iar pericolul de îmbolnăvire este mare. Și cum de la masă nu lipsesc produsele de patiserie, gospodinele trebuie scoată din portofel 22 lei pentru un kilogram de brânză de vaci, pentru că pasca nu lipsește de pe masă sau să plătească între 16 și 25 lei pentru un produs gata făcut. Cât privește vopseaua pentru ouă, oferta este variată și pentru toate buzunarele. Metoda tradițională cu frunze de ceapă uscată este cea mai ieftină, însă vopsea se poate cumpăra de la 1,5 lei pliculețul de Gallus și până la 15 lei cutia, cu mai multe culori sidefate. O altă tradiție întâlnită pe Valea Muntelui este aceea de a realiza din aluat dulce mielul, care conform obiceiului va trona pe masa la care se adună familia pentru a sărbători Învierea Domnului. Cei care vor să păstreze tradiția plătesc 120 lei pentru o formă. (Gianina BUFTEA)