În fiecare an, perioada 15 martie – 15 aprilie constituie pentru silvicultori, și nu numai pentru ei, o perioadă cu semnificație aparte, cunoscută sub numele de „Luna plantării arborilor”, eveniment cu tradiție și un prilej important în educarea și conștientizarea opiniei publice, în special a generației tinere, cu privire la rolul și importanța PĂDURII pentru viață și societate, în sensul conservării, protejării și asigurării perenității acesteia. În primăvara acestui an, Direcția Silvică Neamț a parcurs cu lucrări de regenerare o suprafață de 703 ha, din care 491 ha cu lucrări de regenerare pe cale naturală, iar 212 ha cu lucrări de împăduriri; în plus față de acestea, în 53 ha au fost realizate completări curente, în plantații realizate în anii anteriori. În realizarea acestui program s-au utilizat peste un milion și jumătate de puieți forestieri.
În conformitate cu programul stabilit la nivelul Direcției Silvice Neamț, s-au desfășurat acțiuni care au avut ca obiectiv principal conștientizarea populației asupra necesității asigurării integrității pădurilor, asigurarea continuității acestora prin regenerarea tuturor arboretelor exploatate, urmare a aplicării tăierilor definitive de regenerare și împădurirea terenurilor forestiere, igienizarea lizierelor și a drumurilor care străbat fondul forestier, precum și de combatere a dăunătorilor vegetației forestiere.
Direcția Silvică Neamț, prin compartimentul de regenerare a pădurilor, în comun cu Administrația Parcului Natural Vânători-Neamț, a realizat 16 acțiuni în unități de învățământ din județ (Școala Gimnazială nr. 8 Piatra Neamț, nr. 1 Bicaz, Grumăzești, Borlești, Stânca, Tarcău, Cândești, Liceele din Roznov, Borca, Târgu Neamț). În cadrul acestor acțiuni de conștientizare li s-a expus elevilor drumul unei păduri de la sămânță până la arborele matur și aceștia au putut să repice puieți de molid în recipienți de plastic. Au avut loc, de asemenea, 23 de acțiuni de plantare a unor suprafețe de pădure din ocoalele silvice, cu elevi de la școli și licee din județ (Colegiul Tehnic Forestier Piatra Neamț, Liceul Petru Rareș, Liceul Calistrat Hogaș, Liceul Tehnologic Roznov, Liceul de Informatică, Liceul Carol I Bicaz, Colegiul Tehnic Ion Creangă Târgu Neamț, Seminarul Ortodox Roman, Școala Gimnazială Vasile Alecsandri Roman, Tazlău, Borlești, Cândești, Tarcău, Crăcăoani, Gârcina și Cotu Vameș), instituții care au încheiate parteneriate de colaborare cu Direcția Silvică Neamț.
Copiii și tinerii participanți la aceste acțiuni au fost foarte receptivi și au manifestat interes, punând întrebări și încercând să planteze în condiții cât mai bune. Sperăm ca prin aceste acțiuni, pe lângă cunoașterea muncii noastre, să reușim să apropiem cât mai mult tânăra generație de pădure, de natură și de ce nu, de profesia nobilă a silvicultorilor – cel care îngrijește și apără pădurea. Mulțumim tuturor celor care au luat parte alături de noi în acțiunile întreprinse în această perioadă și îi îndemnăm să rămână mereu alături de pădure și de slujitorii ei.
Director, Ing. Doru GHERGHEL