În perioada 6-8 aprilie, în Roman se derulează o campania de plantare intitulată “Prețuiește viața, prețuiește natura!”, la inițiativa Primăriei Roman, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Fundația “Episcop Melchisedec”. Parteneriatul prevede că Arhiepiscopia și Fundația “Episcop Melchisedec” donează 5.000 de puieți de molid, iar primăria se ocupă de logistică (cazmale, lopeți, cisterne cu apă, transport personal, etc.)
Au fost identificate locurile în care urmează să fie plantați puieții, respectiv pe cele două artere ocolitoare, pe străzile Smirodava, Dumitru Mărtinaș și Alexandru cel Bun, în zona cartierului ANL, în parc și în ștrand. Neștiind ce impact va avea promovarea acțiunii, cu alte cuvinte pe ce număr de voluntari se vor putea baza, primăria și fundația au apelat la școli. Ca și în alte dăți, ca și la alte acțiuni, când elevii au constituit colacul de salvare.
În mod surprinzător, pe adresa: [email protected] s-au înscris foarte mulți voluntari, atât firme (cum ar fi OMV Petrol, Cersanit și altele), dar și neașteptat de multe persoane particulare. Din partea cealaltă însă, a unităților de învățământ, s-au făcut auzite voci de părinți nemulțumiți (pe motiv de “Eu trimit copilul la școală să învețe, nu să sape gropi”), dar și de cadre didactice care consideră că acțiunea deranjează procesul de învățământ, invocând articolul 97 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, care prevede: “Cadrele didactice nu pot fi perturbate în timpul desfășurării activității didactice de nici o autoritate școlară sau publică”.
Domnul Constantin Alexa, din conducerea Fundației “Episcop Melchisedec” nu a putut fi contactat, nerăspunzând la telefon, în schimb inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean, domnul Viorel Stan, a fost foarte tranșant: “Da, s-a primit o adresă din partea fundației în legătură cu acțiunea de plantare. Cei care consideră că acesta este o perturbare a activității didactice n-au decât să nu participe. Dar unele școli din Roman sunt, în perioada asta, în programul «Școala altfel» și deci pot face orice acțiuni și-au planificat. Tot așa, unii diriginți și-au planificat ca, în ora de dirigenție de mâine dimineață, de la 8 la 9, să pună puieți…”.
Încă un exemplu așadar de cât de bună e planificarea. (D.A.)