Ziua păcălelilor este considerată una dintre cele mai ușoare ale anului. Originile sale sunt incerte. Unii o văd ca pe o sărbătoare legată de rotirea anotimpurilor, în timp ce alții cred că provine din adoptarea unui nou calendar. Culturi antice, precum cele ale romanilor și hindușilor, au sărbătorit trecerea în Noul An în jurul datei de 1 aprilie. În timpurile medievale, o mare parte din Europa a sărbătorit 25 martie, sărbătoarea Bunei Vestiri, începutul noului an. În 1582, Papa Grigore al XIII-lea a ordonat introducerea unui nou calendar, rămas în istorie sub denumirea de calendarul gregorian. Noul calendar preciza că anul nou începe pe 1 ianuarie. Conform unei explicații populare, mulți oameni au refuzat să accepte noua dată și au continuat să sărbătorească ziua de Anul nou pe 1 aprilie. Alții au început să facă haz de acești ”tradiționaliști”, acuzându-i că încearcă să păcălească lumea. În cele din urmă, practica s-a răspândit în toată Europa, devenind, de-a lungul timpului, o tradiție haioasă și, uneori, noir.
* Veriga lipsă
Farsele și-au găsit loc și în lumea științifică, unele frizând granița escrocheriei.
De exemplu, în Piltdown, Anglia, în perioada 1908-1915, Charles Dawson a pretins că a descoperit resturi fosile, cranii, dinți, osul maxilar a ceea ce a fost numit ”veriga lipsă dintre om și maimuță”.
Farsa nu a fost dezvăluită până în 1953, când metodele moderne de testare au demonstrat că aceste cranii erau vechi de doar câteva sute de ani.
”Omul de Piltdown” a fost, de fapt, un amestec de piese de origine animală din toate colțurile lumii. Falca a fost cea a unui urangutan, iar dinții aparțineau unui elefant și unui hipopotam. În timp ce Dawson este bănuit a fi principalul autor în comiterea farsei, lista de suspecți îi include, de asemenea, pe teologul iezuit Pierre Teilhard de Chardin și pe Sir Arthur Conan Doyle, celebrul autor al lui Sherlock Holmes.
* Maratonul de 26 de zile
În 1981, ziarul Daily Mail a dezvăluit povestea alergătorului japonez Kimo Nakajimi, care s-a înscris în Maratonul londonez, dar care, din cauza unei grave erori de traducere, a crezut că are de alergat 26 de zile și nu 26 de kilometri. Ziarul a mai dezvăluit ca Nakajimi se află în continuare în competiție, fugind undeva pe străzile Angliei, hotărât să termine cursa.
Traducerea greșită a fost pusă pe seama unui director de import, Timothy Bryant, care, ulterior, a spus presei: ”Am tradus regulile și i le-am trimis. Cred că am făcut o greșeală, întrucât învăț limba japoneză abia de doi ani”.
* Internetul interzis consumatorilor de alcool
Un articol semnat de John Dvorak, în aprilie 1994, în revista PC Computing, descria apariția unei legi a Congresului, care va interzice folosirea în stare de beție a internetului sau discutarea problemelor sexuale pe o rețea publică. Acest lucru a dus la invadarea Congresului cu telefoane de furie, motiv pentru care senatorul Edward Kennedy a fost nevoit să infirme oficial zvonul.
* Viagra pentru hamsteri
În 2000, o publicație americană anunța că cercetătorii din Florida au creat o pastilă similară Viagrei, destinată animalelor de companie. Aceasta avea scopul de a veni în ajutorul animalelor de companie care erau frustrate sexual, iar printre exemple se numărau și hamsterii.
Pastila trebuia sfărâmată și pusă în alimente, scria autorul articolului, iar când aceasta începea să își facă efectul, se recomanda să se pună niște ziare sau hârtii în locul unde erau animalele!
Mai multe istorisiri de 1 aprilie, precum și alte farse celebre, puteți reciti aici și aici.