ACTUALIZARE Poziția oficială a UMARO SA:
http://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2017/05/adresa-umaro.pdf
Construită în anul 1916, ca Arsenal al Armatei Române, Întreprinderea Mecanică Roman s-a specializat, de-a lungul anilor, în producția de mașini unelte. La Roman s-au produs, printre altele, strunguri carusel, strunguri paralele, mașini unelte cu comandă numerică, mese rotative, piese de schimb și mașini de prelucrare a lemnului.
În anii dinainte de 1990, exporta strunguri pe toate continentele lumii, participa și era laureată la toate târgurile internaționale de profil și, mai presus de toate, asigura locuri de muncă pentru mii de romașcani și oameni din comunele învecinate.
În 1989, Umaro avea 5.240 de salariați, iar în 1990, împreună cu turnatoria Fontax – aproape 7.000. În ’91, secția de turnătorie s-a separat de Umaro SA, în societate rămânând doar 3.500 de salariați. Fontax a intrat ulterior în faliment, înregistrând pierderi datorate slabei productivități a muncii, calității inferioare a produselor și costului mare de producție. În 1999, a fost declarat falimentul SC Fontax SA și în 2003 a fost achiziționată de o firmă din Constanța, care a dezmembrat utilajele și le-a vândut ca fier vechi. În anul 2008, firma respectivă a intrat în insolvență, iar la ora aceasta situația ruinelor Fontaxului este, oficial, necunoscută.
În anii 1995 – 1996, Umaro a intrat, și ea, în impas financiar, din cauza creditelor bancare contractate pentru susținerea producției și pentru asigurarea salariilor. Planul de restructurare aplicat la Umaro începând din 1996 nu a dat, însă, rezultatele scontate. În anul 1998, numărul salariaților din Umaro ajunsese la 621, pentru ca, în 2010, să fie 124. La începutul anului 2010, firma avea datorii totale de 162 miliarde de lei vechi, din care creanțele reprezentau 142,8 miliarde de lei vechi. Potrivit unor precizări din partea companiei care administrează UMARO, “datoria la Fisc este O și statul nu a fost păgubit cu nici un leu“, ba chiar ar fi fost încasați abuziv, bani, în plus.
Umaro SA Roman a stat nu mai puțin de 19 ani în insolvență, din 1996 până pe 13 mai 2015.
Acum două corpuri de clădire, fosta ”Mecanică grea” și fostul ”Mecanic șef” se demolează. Rămâne de văzut ce va apărea în loc. (D.A.)
Precizări necesare: În material nu s-a spus niciodată că s-ar închide fabrica, dar mai precizăm o dată acest lucru, pentru a înlătura orice dubii.
Un comentariu
Sant deceptionat de ce se intampla la fosta IMR.unitate emblema pentru industria constructoare de masini unelte.
Consider ca <STATUL DE DREPT?? nu a vazut dezintegrarea acestei unitati si incompetentii ce au favorizat acest lucru ar trebui trimisi urgent in spatele gratilor si nu lasati liberi pe strada propovaduind marile realizari ale lor.
UN INDIGNAT DE A LUCRAT IN ACEASTA UNITATE IN ANII 60