După localele din 2012, Târgu Neamț fierbea din punct de vedere politic, cu echipa Harpa&Arsene reușind o victorie considerată surprinzătoare împotriva lui Decebal Arnăutu. Ajunsă la butoane după 12 ani de guvernare Arnăutu, echipa USL nu părea foarte sigură cum să le folosească. După declarațiile de atunci, neoficiale, evident, totul a fost un dezastru în Primăria Târgu Neamț.
Se spunea atunci că a greșit portarul, a greșit secretarul, a greșit toată lumea, practic. Evident, cu Arnăutu în frunte. Într-un Târg mic, plin de fini, finuțe, cumetrii și cumetre, nu se poate decapita toată primăria, așa cum ar fi trebuit poate, raportat la documente. Nu dă bine nici politic, nici nu mai ai cu cine lucra. Așa că, în condițiile în care funcționarii cooperează, toată vină este expediată, ramburs, pe adresa lui Decebal Arnăutu.
Prima cale pentru a dovedi asta a fost un audit comandat de noua conducere a Primăriei, după care Curtea de Conturi a venit și a valorificat, creativ, rezultatele sale. Celor două instituții le-au atras atenția niște contracte, încheiate cu societatea Symmetrica din Suceava, pentru plasat pavele pe trotuarele din Târgu Neamț. Rezultatul controlului este valorificat abia acum și el reintroduce în ecuație problema răspunderii aleșilor și funcționarilor publici față de patrimoniul și banii publici.
* Datoria de 1,4 miliarde vechi a lui Arnăutu
Primăria Târgu Neamț are de recuperat de la fostul primar Decebal Arnăutu peste 140.000 lei noi. Cum spuneam, prejudiciul a fost stabilit după un control al Curții de Conturi, din 2012, care a constatat neconcordanțe într-un contract dintre primărie și firma suceveană Symmetrica SRL.
Mesagerul de Neamț scria, în 2012, despre această problemă:
«Primul contract cu Symmetrica se încheie în 21 septembrie 2009, ca urmare a unei achiziții pentru ”Lucrări de execuție pentru obiectivul reabilitarea și amenajarea trotuarelor pe raza orașului Târgu Neamț”. Valoarea este de 1.983.554 lei fără TVA.
Cei care analizează dosarul au o primă nelămurire: nu sunt prevăzute în contract zonele și străzile unde se vor executa lucrările de reabilitare și amenajare a trotuarelor. Analiza dosarului de licitație ar fi un prim indiciu că lucrurile nu sunt tocmai în ordine și că există ”suspiciunea că dosarul este contrafăcut”. Ce li se poate reproșa celor care au avut grijă de dosar? O listă de deficiențe constatate: dosarul nu este opisat, nu are paginile numerotate, nu este semnat pe fiecare pagină de către beneficiar și prestator, existând riscul ca să poată fi pagini înlocuite, procesul verbal de analiză și selecție a ofertelor din 29 septembrie 2009 nu se regăsește în registrul Primăriei, raportul de specialitate conține ștersături, documentația de contractare este incompletă și nesemnată în totalitate de către cele două părți. Trebuie să recunoaștem că este vorba despre o listă impresionantă de posibile nereguli.
Nu numai modul de întocmire al licitației este contestat de echipa de audit care analizează activitatea primăriei din Târgu Neamț. O suspiciune planează și asupra participanților la licitație. Alături de Symmetrica au mai participat Green Tera Consult Internațional București, Calcarul SA Pojorâta și deja cunoscuta firmă AG San Invest SRL Târgu Neamț, fosta firmă a fostului consilier județean Mihai Stoica. Se vorbește despre o licitație trucată, aranjată, unde firmele amintite au participat pe post de ”iepurași”, toate având relații contractuale cu Primăria Târgu Neamț. Cum lucrurile se practică peste tot în România, nu avem de ce să ne mirăm, dar suspiciunea rămâne.
O analiză a chestiunilor financiare rezultate după contract ridică alte semne de întrebare. Specialiștii consideră că prețul, antecalculat la 348,56 lei fără TVA, pe metru cub de pavaj, este exagerat, considerând că numai 8% sunt cheltuieli indirecte declarate de câștigătorul lucrării, manopera pe metru cub fiind de 45 lei, iar prețul materialului de 275,04 lei/mc.
Prin negociere directă, s-a mai încheiat un act adițional, pentru suplimentarea valorii contractate, fără să existe un act de fundamentare a lucrărilor și cheltuielilor. Auditorii externi consideră că situațiile de plată au cuprins valori care nu bat cu situația din teren sau nu sunt atestate de documente, că multe plăți sunt supraevaluate (de 3-4 ori mai mari decât prețurile curente), că unele lucrări au fost încărcate pentru a putea fi justificate consumuri cât mai mari etc. (…)
Responsabili pentru prezumtiva pagubă: persoanele care, în perioada 1 ianuarie 2009 – 10 iunie 2012, au îndeplinit funcțiile de ordonator principal de credite. Adică primarul Decebal Arnăutu, directorul economic, șeful biroului financiar contabil, consilierul juridic, șeful biroului tehnic-investiții, membrii comisiei de evaluare, delegatul beneficiarului care a semnat situațiile de lucrări și membrii comisiei de recepție.»
Așa cum se vedeau lucrurile, atunci și acum, Decebal Arnăutu este bun de plată. Interesantă este modalitatea prin care se poate stinge acest litigiu și care a făcut obiectul unei ședințe a Consiliului Local Târgu Neamț.
* Teren pe locuințe contra datorie fost primar
Decebal Arnăutu are în proprietate peste 12.000 mp de teren pe str. Profesor Gheorghe Ungureanu, în punctul Pârâul Ursului. Pământul e deja împărțit în loturi și vine mănușă peste inițiativa actualului primar, de a găsi un teren pe care primăria să construiască locuințe pentru tineri. Zona este frumoasă, are utilități, există posibilități de dezvoltare.
În fața Consiliului Local, primarul Daniel Harpa a prezentat subiectul extrem de pragmatic: ”Este vorba de recuperarea unui prejuduciu, constatat în urma unui control al Curții de Conturi și, pe acest teren, vom construi locuințe pentru tineri. Consilierii care au fost desemnați să facă parte din comisie vor negocia prețul cu domnul Arnăutu. Pe mine nu mă interesează cine este proprietarul terenului, ci mă interesează ca primăria să-și recupereze prejudiciul și, cel mai important pentru mine, că putem construi pe acest teren locuințe de care să beneficieze familii de tineri din orașul nostru. Asta este cel mai important”.
Consiliul a stabilit ca o comisie – formată din consilierii Vasile Dron, Ion Rucsăndescu și Elena Ciorsac – să stea de vorbă cu fostul primar și să negocieze un preț avantajos pentru oraș. Rămâne de văzut dacă și pentru fostul primar.
* 8 euro/mp prețul de pornire în negociere!
Decebal Arnăutu speră ca, de pe acest teren, să scoată bani nu doar ca să-și plătească datoria, dar să-i mai rămână și lui. ”După un proces pe care l-am avut și pe care l-am pierdut cu Primăria Târgu Neamț, dar și după un control al Curții de Conturi, s-a găsit un prejudiciu de 1 miliard de lei vechi, care s-ar fi făcut în urma construirii trotuarelor din oraș, în perioada când eram primar, printr-o diferență la cantitățile de nisip, despre care Curtea de Conturi a spus că nu s-au regăsit. Primăria, la acea vreme condusă de mine, în loc să dăm în judecată Curtea de Conturi și să demonstrăm că nu este adevărat de ce ne acuză, ne-am judecat cu societatea care a efectuat lucrările la trotuare. Eu, la acea vreme, am fost plecat în străinătate, pe la Bruxelles, pe la Comitetul Regiunilor și Orașelor de pe lângă Parlamentul European, iar procesul cu societatea l-am pierdut. S-au mai acumulat penalități și dobânzi și s-a ajuns la suma de 1 miliard și 400 de milioane lei vechi. Cum era și normal, recuperarea acestei sume de bani a ajuns la executorul judecătoresc și s-a scos la licitație o suprafață de teren, pe care încă o mai am în proprietate. A fost scoasă până acum la licitație de vreo patru ori, până s-a diminuat prețul la jumătate, față de prețul inițial al expertizei. Este vorba de aproape 12.000 mp, care beneficiază de toate utilitățile: apă, curent, gaze naturale și canalizare. La marginea terenului, există și un hidrant cu apă. Astfel, pentru a-și recupera prejudiciul și pentru a-și atinge scopul de a construi locuințe pentru tineri, s-a gândit să aibă loc o negociere directă cu mine. Am înțeles că s-a format și o comisie de negociere. Aștept să fiu chemat de comisie, la negocieri. Sper să ajungem la un consens. În zona asta, la câțiva zeci de metri de terenul meu, s-a vândut teren cu 25 euro/mp, cu 16 euro/mp… Chiar eu am vândut teren cu 9 euro/mp. În grila notarială, prețul este de 15 euro/mp. Negocierea va porni de la 8 euro/mp. Așa cred. Oricum, sper să nu fiu nevoit să dau terenul aproape gratuit și să rămân și cu datoria neachitată. Sper, totodată, ca primăria să-și recupereze datoria și pe acest teren să se construiescă locuințe pentru tineri. Am încredere că ambele părți vor fi mulțumite și totul va decurge normal”, spune Decebal Arnăutu.
* Învățăminte pentru aleșii locali și funcționari
Situația de la Târgu Neamț poate fi un studiu de caz pentru ce s-a întâmplat și se întâmplă în zona administrației locale. Un contract făcut de funcționari slab pregătiți sau fără personalitate, pe repede înainte, fără clauze clare, fără suprafețe exact delimitate, care să nu permită interpretări. Contractul avantajează doar societatea care prestează serviciul, nu și beneficiarul. Când se ajunge la litigiu, primarul nu dă atenție cauzei, lasă un consilier juridic să se ocupe, nu contestă decizia Curții de Conturi și alege să se judece cu firma care era apărată de un contract prost întocmit. Fostul primar, Decebal Arnăutu în cazul nostru, pierde alegerile, nu mai este la butoane, ajunge să fie executat silit și să piardă niște terenuri agonisite cinstit. Dacă nu pierdea alegerile, probabil lucrurile intrau în normal. Sau dacă avea un consilier juridic care să știe pe cine să dea în judecată și pe ce.
Întrebarea este dacă de pe urma negocierii primăria îi va mai da ceva bani lui Arnăutu. La cursul de astăzi, pentru a acoperi datoria de care vorbim, ar trebui să se negocieze pe la 2,6 euro/mp. Asta dacă nu cumva mai sunt și alte sume de recuperat de la fostul primar.
Ciprian Traian STURZU
Valentin BĂLĂNESCU