O problemă care frământă mințile tuturor din administrația județului Neamț, a municipiului Piatra Neamț și, mai nou, a unor parlamentari de Neamț, o reprezintă porțiunea de drum de la ieșirea din oraș, spre Bicaz. Așa numita zonă Ursuleți.
Aici, drumul este spart și cu dâmburi, dar este străjuit, de-o parte și de alta, de vile, pensiuni, hoteluri și case impozante. Întrebarea ”de ce nu este reparat”, răspunsul vine însoțit de umeri ridicați: ba că nu se știe al cui este, ba că este al comunei Alexandru cel Bun, ba că este în administrarea municipiului Piatra Neamț, ba că ar trebui să-și facă treaba cei de la Compania Națională de Drumuri.
Ca orice copil cu multe moașe, drumul a devenit un calvar pentru șoferi și o pată pe imaginea deja murdărită a stațiunii turistice de interes național Piatra Neamț.
Cum spuneam, doi parlamentari, deputatul Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț, și Eugen Țapu, senator al aceluiași partid, cer, prin interpelări, Guvernului, să reglementeze prin hotărâre situația acestei porțiuni de drum, tehnic numit ”km 308+860 – km 309+350 (prelungirea străzii Petru Movilă), de pe DN 15”. Adică fix 490 de metri liniari.
Textul se poate lectura în finalul acestor considerații, ba chiar vă recomandăm să faceți asta, pentru că este interesant și plin de învățăminte, mai ales în punctul unde se vorbește despre primarul Chitic și consilierii PNL care au cerut același lucru Guvernului.
În acest moment, este necesar să intervenim și să spunem că toată această mascaradă cu drumul nu este decât un joc, uneori politic, alteori al neputinței administrative, dar, de cele mai multe ori, al incompetenței și al lipsei de informații. Deci, pentru lămurirea celor care fac demersuri pe care ei îșiși le pot rezolva, chiar fără multe fasoane, facem câteva precizări:
- Municipiul Piatra Neamț a promovat un Plan Urbanistic General, care presupune, printre multe altele, stabilirea exactă a granițelor administrative, deci și a graniței cu comuna Alexandru cel Bun. Aici nu pot exista discuții, mai ales că Alexandru cel Bun are PUG de mult timp și nici cei de acolo nu-l puteau adopta fără granițe clare. Drumul respectiv trece de la Piatra Neamț spre Alexandru cel Bun, deci trebuie că se știe exact unde iese din Piatra Neamț. Rămâne problema cine-l administrează.
- Potrivit unei ordonanțe care reglementează regimul drumurilor naționale, Ministerul Transporturilor este administratorul drumurilor naționale, prin Compania de specialitate. Drumurile naționale care trec prin municipii reședință de județ sunt în administrarea consiliilor locale respective. În cazul nostru, municipiul Piatra Neamț. Întrebarea care vine firesc este următoarea: dacă, prin PUG-urile celor două localități, drumul este pe raza comunei Alexandru cel Bun, de ce se spune că el este administrat de Piatra Neamț și nu de Compania de drumuri?
- În anul 1999, pe 11 ianuarie, Primăria Piatra Neamț semna un proces verbal cu Secția Drumuri Naționale (actul există, parol!), prin care se stabileau care sunt drumurile naționale care străbăteau municipiul Piatra Neamț. Printre ele, era prinsă și porțiunea respectivă. De ce? Pentru că, atunci, Ion Rotaru, primar de Piatra, era exasperat de cum se lucrau drumurile și a zis că-l face el, iar cei de la drumuri naționale n-au avut probabil nimic împotrivă să scape de o cheltuială. Că au făcut-o fără să se uite la legi, o spune chiar… Ion Rotaru, acum primar la Alexandru cel Bun, într-o adresă (nota bene, recentă, din 14.01.2016!), în care atrage atenția muncipiului Piatra Neamț că ”În baza procesului verbal încheiat între Primăria Municipiului Piatra Neamț și Secția de drumuri Județene (…) s-a stabilit în mod eronat limita hotarului administrativ dintre muncipiu și comuna Alexandru cel Bun ( fosta Viișoara). La întocmirea procesului verbal nu s-a ținut cont de Legea nr. 2/1968 – legea împărțirii administrativ- teritoriale a României și nici de hotărârea consiliului de Miniștrii nr. 1115/27.05.1968, pentru delimitarea municipiilor, orașelor și comunelor din județul Neamț”.
- Când s-a întocmit PUG-ul pentru comuna Alexandru cel Bun, a fost nevoie de un aviz (28.08.2008) de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași, care l-a eliberat și în care se spunea că limita dintre cele două localități pe drumul național este KM 308 plus 200 la 309 plus 500. În procesul verbal încheiat pentru stabilirea limitelor administrativ-teritoriale și stabilirea liniei de hotar, încheiat în 2012, este consemnată poziția kilometrică la 309 plus 350 strânga-dreapta. Ceea ce înseamnă că toată lumea și-a dat seama că procesul verbal din 1999 este un act de care nimeni nu mai trebuie să țină cont, fiind în afara oricăror legi. Pur și simplu, el trebuie anulat, iar Compania Națională de Drumuri Naționale să preia în administrare, așa cum este obligată legal, porțiunea de drum.
- Nu este nevoie de nici o ordonanță de urgență, de nicio hotărâre de Guvern, trebuie doar ca cineva din Primăria Piatra Neamț să ia legătura cu cei de la Compania de Drumuri, să pună actele pe masă și să le atragă atenția că mai au 500 de metri de drum pe care trebuie să-l repare. Eventual, deși este o prostie să anulezi ceva ilegal, să anuleze respectivul proces verbal. Iar dacă nu vor cei de la companie, să-i dea rapid în judecată. Există, după câte știm, proceduri foarte rapide pentru asemenea lucruri.
Valentin Bălănescu
Textul comunicatului PNL Neamț prin care se cere reglementarea acestei probleme.
«Președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc: Am cerut Guvernului să reglementeze prin ordonanță situația unei porțiuni de drum din municipiul Piatra Neamț
Deputatul PNL de Neamț Mugur Cozmanciuc și senatorul PNL de Neamț Eugen Țapu Nazare au transmis interpelări către Guvernul României prin care au solicitat să fie reglementată situația privind administrarea unui sector de drum din Municipiul Piatra Neamț.
”Stimate domnule Prim – Ministru, în municipiul Piatra Neamț există un sector de drum care creează dificultăți majore participanților la trafic, DN 15, km 308+860 – km 309+350 (prelungirea străzii Petru Movilă), care se află într-o situație precară. Din păcate, în acest moment problema nu poate fi rezolvată de cei din administrația locală deoarece această porțiune de drum, de câteva sute de metri, are o situația juridică incertă”, se arată în interpelarea cu numărul 306 transmisă de deputatul Mugur Cozmanciuc.
Președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc și senatorul Eugen Țapu Nazare îi cer premierului Sorin Grindeanu să urgenteze emiterea Hotărârii de Guvern prin care se va reglementa administrarea porțiunii de drum menționată care să ducă la rezolvarea problemei.
”Grupul de consilieri locali PNL împreună cu primarul Dragos Chitic au pregătit și transmis o solicitare similară către Guvern. Pentru a susține eforturile colegilor din administrația locală de a rezolva o problemă arzătoare pentru nemțeni alături de colegul meu, senatorul Eugen Țapu Nazare, am dublat eforturile și am cerut Guvernului să rezolve cu celeritate această situație. DN 15, respectiv tronsonul de drum de la intrarea în Piatra Neamț dinspre Bicaz, zona, ”Ursuleti”, se află într-o stare precară, de aceea este nevoie urgentă de lucrări de reparații. Am încredere că cei de la Guvern vor înțelege că este nevoie de acțiune urgentă”, a mai declarat președintele PNL Neamț.”»
Un comentariu
De 55-60 de ani eu stiu ca limita orasului Piatra Neamt este la ursuleti,poate de atunci s-a comprimat timpul si s-a dilatat Tera !