Echipajul Colegiului Național ”Petru Rareș ” din Piatra Neamț a câștigat cu proiectul ”Decebalus” marele premiu al ediției a VII-a a Concursului Național ”Hai în viitor” și a fost recompensat cu suma de 2.000 de lei. Profesorul coordonator al echipajului învingător este profesorul Grigoruță Oniciuc, directorul Colegiului Național ”Petru Rareș” Piatra Neamț.
Pe locurile II s-au situat proiectele ”Urmașii” (autor: elevul Pavel Podbereschi) și ”Biomasa-resursa viitorului” ale Colegiului Național ” Petru Rareș” Piatra Neamț, respectiv Colegiului Național ”Ferdinand I” Bacău, care au fost premiate cu câte 1.500 de lei.
Locul al III-lea (1.000 de lei) a revenit Colegiului Național ”Gheorghe Asachi” Piatra Neamț pentru proiectul ”Stilton Technology”.
Organizatorii au mai oferit un premiu de originalitate Colegiului Național ”Dinicu Golescu” Câmpulung Muscel (1.000 de lei) pentru ”Vestea pădurii” și o mențiune Școlii Superioare Comerciale ”Nicolae Kretzulescu” București (500 de lei) pentru proiectul ” Timpul și călătoriile în timp”. Fondul total de premiere a fost de 7.500 de lei.
Invitatul de onoare al manifestării a fost cunoscutul profesor Alexandru Mironov, fost ministru al Tineretului și Sportului, actualmente senior editor al Revistei ”Știință și Tehnică”. Domnia sa a ținut o conferință intitulată ”2037”.
”România se construiește la poale, spunea cineva. Nu-i nevoie să ai capitala în același loc pentru orice fel de întâmplare care urmează să se defășoare. Cu asta în minte, în urmă cu 30 de ani, am venit la Piatra Neamț pentru că acesta era orașul pilot în care se încerca o altfel de predare a matematicii. Era metoda bourbakistă, o stârniseră francezii și în câteva locuri din lume s-a făcut proba asta. Aici i-am cunoscut pe profesorii Avădanei, Dumitreasa, Borș și am urmărit în continuare ce se întâmplă și chiar dacă la metoda asta s-a renunțat la un moment dat. Peste ani, pe un băiețel de aici pe nume Daniel Tătaru l-am remarcat la Olimpiada Națională, apoi la Olimpiada Internațională de Matematică. Daniel Tătaru a condus la un moment dat partea de matematică de la NASA. Și vreau să vă mai spun ceva. În locul numit Poiana Cireșului, la 5 km de aici, s-a deschis un sit arheologic de mare performanță, acum doi ani s-a scos o statuetă veche de 23.000 de ani și în această vară se speră ca echipa condusă de profesorul Marin Cârciumaru să găsească un cimitir, un Neanderthal. Omul de Neanderthal este verișorul de specie al lui Sapiens și dacă se gășeste așa ceva se completează, se împlinește geografia, harta lui Sapiens și ar arunca o nouă lumină asupra arheologiei”, a declarat Alexandru Mironov.
”Nimic din ceea ce ați văzut aici n-ar fi fost posibil fără sprijinul unor sponsori minunați pentru că nu știu cum se întâmplă de fiecare dată când apelăm la ei ne ajută. Amintiți-vă de proiectul cu roboțelul astfel încât școala noastră pășește în viitor și în ceea ce înseamnă tehnologia robotică. De asemenea, avem foarte bune preocupări și în ceea ce înseamnă astronomia, astrofizica și pentru că vorbim de viitor vă dau o veste foarte, foarte proaspătă care pur și simplu mi-a umplut sufletul de bucurie. În această dimineață am fost informați că al vostru coleg, Sebastian Leontică, este între primii cinci pe țară la fizică, deci face parte din lotul României” – prof. Grigoruță Oniciuc, director Colegiul Național ”Petru Rareș” Piatra Neamț
”Pentru mine este o bucurie și o onoare să mă aflu astăzi aici într-un colegiu de prestigiu al municipiului Piatra Neamț, un colegiu cu elevi minunați și cu un colectiv de cadre didactice extraordinar. Vreau totodată să salut și să apreciez prezența la acest eveniment a domnului Alexandru Mironov, un om care de-a lungul timpului a contribuit mult la dezvoltarea științei și tehnicii, un om care pe întreg parcursul carierei ne-a lansat în permamență invitația de a merge în viitor” – Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț
”Vă rog să-mi permiteți ca în numele președintelului Consiliului Județean Neamț Ionel Arsene să vă felicit pentru tot ce ați realizat până în acest moment. Sunteți cu adevărat o valoare pentru întreaga comunitate, sunteți demni de respectat și apreciat. În calitate de fost lider al elevilor dați-mi voie să fiu mândru să văd astăzi că generația tânără pune foarte mult accent atât pe prezent cât și pe viitor” – Octavian Andrei Bărbuleț Tărăntuș, consilier al președintelului CJ Neamț Ionel Arsene.
”Simt o bucurie deosebită să particip astăzi la acest eveniment în care creativitatea și imaginația voastră sunt libere și vreau să vă asigur că din punctul de vedere al celor care lucrăm la Inspectoratul Școlar Județean Neamț atunci când spunem ”Petru Rareș” ne referim la calitate, la prestigiu, la performanță, lucruri care ne încântă” – prof. Ioan Milea, inspector școlar general adjunct ISJ Neamț
”Vreau să le mulțumesc domnilor profesori Oniciuc și Iacob pentru invitație. Scopul Asociației noatre este de a promova interesele absolvenților și ale Colegiului Național ”Petru Rareș”. Suntem foarte bucuroși că am putut sponsoriza acest eveniment. Misiunea noastră este de a lega trecut, prezentul și viitorul din punct de vedere al absolvenților, așa că vă așteptăm în rândul noastru când veți termina liceul” – Alexandru Filimon, co-fondator al Asociației ”Alumni Petru Rareș”.
În competiție au fost admise 25 de proiecte care au abordat o tematică legată de progresul tehnic și consecințele sale, cu scopul de a conștientiza publicul în privința impactului evoluției tehnologice.
Sponsori: Consiliul Județean Neamț, Consiliul Local Piatra Neamț, Asociația ”Alumni Petru Rareș”, BRD și BCR.
Ana MOISE
Actualizare: în acest material am strecurat cu bună știință o greșeală minoră. Ne bucurăm să observăm că textul a fost preluat în litera și spiritul său cu tot cu respectiva greșeală.