Judecat într-unul dintre dosarele privind fraudarea Poștei Române, Gheorghe Ștefan a primit astăzi, 15 mai, o sentință previzibilă din partea Tribunalului București. Instanța a constatat că cele 3 infracțiuni pentru care a fost judecat și condamnat separat sunt ”compatibile” cu cele din dosarul Microsoft, așa că a decis: ”Contopește pedepsele de 2 ani de închisoare, 1 an și 6 luni de închisoare și 3 ani de închisoare, aplicate prin prezenta hotărâre, cu pedeapsa de 6 ani de închisoare, urmând ca inc. GHEORGHE ȘTEFAN să execute pedeapsa cea mai grea, de 6 ani de închisoare sporită cu 1/3 din suma pedepselor de 2 ani, 1 an și 6 luni și 3 ani, în final inc. GHEORGHE ȘTEFAN va executa 8 (opt) ani și 2 (două) luni de închisoare. În baza dispozițiilor art. 67 C.Pen. aplică inc. GHEORGHE ȘTEFAN pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a și b C.Pen. pe o perioadă de 4 ani. În baza dispozițiilor art. 65 C.Pen. aplică inc. GHEORGHE ȘTEFAN pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a și b C.Pen. În baza dispozițiilor art. 112 al. 1 lit. f C.Pen. dispune confiscarea specială de la inc. GHEORGHE ȘTEFAN a sumei de 422.138,07 lei și 35.306 Euro obținuți din savirsirea infracțiunii (pct.2). În baza dispozițiilor art. 72 C.Pen. deduce din pedeapsa închisorii de 8 ani și 2 luni aplicată inculpatului GHEORGHE ȘTEFAN prin prezenta hotărâre perioada reținerii de 24 de ore din data de 28.10.2014, perioada arestului preventiv și arestul la domiciliu de la 29.10.2014 la 19.06.2015 și de la 03.10.2016 la zi”.
În momentul de față, Gheorghe Ștefan, care este încarcerat în Penitenciarul Mărgineni, a executat deja mai bine de un an și două luni, cu tot cu arestul la domiciliu, care i se scade din actuala pedeapsă. Apoi, având în vedere vârsta și starea de sănătate, după executarea unei treimi din pedeapsă, poate fi eliberat. Pe de altă parte, sentința este abia a primei instanțe, Curtea de Apel București având ultimul cuvânt în acest dosar.
Gheorghe Ștefan a fost trimis în judecată în noiembrie 2015, pentru trafic de influență, spălare de bani (8 acte materiale) și instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite. Alături de el, au calitatea de inculpați Florin Aurelian Ciobotaru, fost director general adjunct în CN Poșta Română SA, Cosmin Dragoș Mihăilescu, Marian Constantinof, Dan Mihai Toader și Emmanoil Sorillos.
”În cursul anului 2009, inculpatul Gheorghe Ștefan, primarul municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al unui partid politic (fiind membru în biroul permanent național al partidului), pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor, și-a impus un apropiat, pe inculpatul Florin Ciobotaru Aurelian, în funcția de director general adjunct având în coordonare Direcția comercială a CN Poșta Română SA”, susțin procurorii DNA.
Ulterior, Gheorghe Ștefan și Florin Aurelian Ciobotaru au convenit cu inculpatul Marian Constantinof ca o societate comercială nou înființată, controlată de acesta din urmă, să înlocuiască SC Smart Telecom Solutions SRL în relația contractuală cu CN Poșta Română SA, privind prestarea, în unitățile poștale ale companiei, de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS.
”În schimbul folosirii influenței sale, pentru a-l determina pe Ciobotaru Florin Aurelian să înceteze contractele CNPR cu SC Smart Telecom Solution SRL și să le atribuie SC Posh Telecom Solutions SRL (pe care Marian Constantinof o controla prin interpuși), Gheorghe Ștefan i-a cerut lui Marian Constantinof să-i dea jumătate din profitul pe care l-ar fi obținut această din urmă societate comercială, în executarea contractelor încredințate”, se arată în rechizitoriu.
La persuasiunea lui Ștefan, Florin Ciobotaru Aurelian a încetat raporturile contractuale cu SC Smart Telecom Solutions SRL, deși compania a fost obligată la plata unor despăgubiri de 4,5 milioane euro. Pe post de consilier juridic a semnat Cosmin Dragoș Mihăilescu. Ulterior, a fost încheiat un contract cu Posh Telecom Solutions SRL.
”Prin interpunerea SC Posh Telecom Solution SRL în relația comercială pe care în realitate o desfășura cu Payzone Romania SA, CN Poșta Română SA a achitat nejustificat, în perioada mai – octombrie 2009, suma de 224.979,56 euro, sumă care constituie prejudiciu adus bugetului companiei”, mai arată procurorii DNA, care au stabilit, de asemenea că ”valoarea totală a sumelor date lui Gheorghe Ștefan sau altora, la cererea lui, este de 422.138,07 lei (circa 100.000 de euro) și 35.306 euro”. (C.M.)