- interviu cu Ion ROTARU, primarul comunei Alexandru cel Bun
– Dle primar, cum v-ați decis să candidați la Primăria Piatra Neamț, în 1996?
Acum 21 de ani… Cred că era prin luna februarie… M-am dus la fostul primar Gigi Ocneanu, cu o problemă…
– … Altfel un bun prieten…
L-am ajutat și eu în campania din anul 1992… Revin, m-am dus să-mi rezolve o problemă, de ieșire dintr-un spațiu, unde se putea face o altă ieșire, ca să-mi dea o autorizație pentru așa ceva. Nu ne-am înțeles, iar, la un moment dat, după o ceartă ca între bărbați, mi-a zis: ”Dacă nu-ți convine, fă-te primar!”
Și, atunci, m-am decis să candidez la funcția de primar. Dar era o problemă: toate partidele mari aveau candidați și eram cotat a șaptea roată la car. Nu eram om politic. La timpul respectiv, nu eram înscris în niciun partid. Atunci, am sondat și în stânga și în dreapta, pe la toate partidele, și l-am găsit, Dumnezeu să-l ierte!, pe Victor Surdu, care era prin Piatra, în căutare de candidați. M-am întâlnit cu domnia sa și i-am spus că vreau să candidez.
– Era partidul agrarienilor…
Da, PDAR. La care Victor Surdu a spus: ”Dacă aveți bani și credeți că aveți oportunitatea de a câștiga, noi nu avem nimic împotrivă privind candidatura dvs. la funcția de primar”. M-am înscris în PDAR, apoi am mai tras după mine câțiva oameni, printre care dl profesor Gheorghe Dumitreasa, dl profesor Nicolae Ionescu, un inginer de la Săvinești, de la Combinatul de Îngrășăminte Chimice, apoi pe dl Stănescu, Dumnezeu să-l ierte și pe el!, care era director la Fibrex, la combinatul cel mare, și, ușor, ușor, am încropit o echipă bună de consilieri și am început campania electorală. Eu am procedat altfel și am fost primul care a dat startul la ”micul și berea”. De Sărbătorile de Paști, în trei restaurante, am dat câte o masă pentru oamenii necăjiți. Așa am intrat în campania electorală, apoi și în turul doi. Primul după mine era dl Dan Lospa, apoi ne-am dus în faza a doua și, între turul unul și turul doi, am spus: ”Dacă voi câștiga alegerile de primar în municipiul Piatra Neamț, voi da o petrecere în ștrand, cu mici și cu bere”.
– Atunci s-a lansat sintagma ”cârnații lui Rotaru”?
Firește, am comandat mici și bere. Atunci a venit lumea de pe lume… A fost ce a fost, în prima duminică după câștigarea alegerilor.
Atenție, am dat mici, bere și cârnați după ce-am câștigat, nu înainte! Nu mă poate acuza nimeni, nici măcar acum, că am mituit electoratul în campanie.
– Într-o vreme, se spunea că ați revoluționat conceptul de administrație publică locală…
Și chiar așa am făcut! Am tratat funcția de primar ca pe una de administrator al unei societăți comerciale. Așa am tratat primăria, ca pe o societate…! Mai clar, așa cum ar trebui să facă un administrator public și să se aplece mai cu seamă spre ceea ce cere cetățeanul. Eu zic că, și în primul și în al doilea mandat, m-am achitat de sarcini. Că locuitorii orașului au vrut să aibă ceva mai mult… De regulă, așa se întâmplă… Ca și cu femeia sau bărbatul, în familie – când au prea mult, se strică. La finalul celui de-al doilea mandat, au vrut să-l vadă și pe Ștefan ce face. L-au ales pe el în detrimentul meu, iar Dumnezeu a vrut să vin la Alexandru cel Bun. Nu știu dacă mai este vreun primar în România care să fi fost în fruntea a două comunități după 1990.
– Care a fost ”marca Ion Rotaru” în administrația locală?
De activitatea mea se leagă foarte multe obiective din municipiul Piatra Neamț: înființarea primei poliții locale, sala de sport din Dărmănești, cu 4.000 de locuri, cartierul pe care l-am înființat în zona Avicola, închiderea vechiului depozit de gunoaie și înființarea primului depozit ecologic din România, modernizarea intersecției 1 Mai… Au fost obiective foarte importante la timpul lor. Am înființat prima societate comercială care să țină strict de primărie – Publiserv, care să se ocupe cu asfaltarea străzilor din oraș. Să nu uităm că orașul era tot o groapă, iar transportul era un chin. Nu mai spun de modernizarea variantei care duce la Bicaz, lucrarea terminându-se tocmai în noaptea dinaintea alegerilor. Și, cu toate acestea, locuitorii orașului l-au vrut pe Ștefan… Și iată ce-a ieșit…! Am mai modernizat și ieșirea spre Târgu Neamț și multe alte străzi din oraș. Doar cei care locuiesc în zona Metalo își aduc aminte ce chin aveau în acea parte de oraș. Apoi, a fost reabilitarea ștrandului, programul de colectare și selectare a deșeurilor solide…
Am reușit să-i aducem pe Regina Margareta a Danemarcei și pe Prințul Consort Henrik, pentru că au fost investiții finanțate și de guvernul danez. După cum se știe, am fost primul primar din România care a invitat reprezentanții unei case regale din Europa. Guvernul danez a venit cu 20 milioane euro la acest proiect, care nu este o sumă mică, nici mare, dar foarte importantă pentru un oraș cum era al nostru în acele vremuri. A fost primul depozit ecologic din România. Accentuez, am fost primul primar din România care a adus în țară un cuplu regal în timpul mandatului său.
Am reabilitat și foarte multe blocuri. Să nu uităm de blocurile fantomă din Mărăței și blocul 40, D1, D3 din Dărmănești… Și cele cinci blocuri Mivan Kier, bloul C19 pentru tineri și multe altele… Nu mă laud acum, după atâția ani, dar s-au realizat foarte multe lucruri atunci. Și, la toate acestea, nu mai pomenesc de aportul primăriei la susținerea celor patru echipe prim-divizionare. Pentru cine nu-și mai aduce aminte, în acea perioadă se desființase echipa de handbal feminin și am reînființat-o, cu titulatura Handbal Club Municipal. Toate echipele primeau bani de la primărie, inclusiv fotbalul.
* Arta datului la picioare în PSD
– Politic, ați pierdut cu PSD…
PSD nu a câștigat și nici nu va câștiga vreodată la Piatra Neamț! Am pierdut pe votul negativ al partidului. Atunci se vorbea de baronii locali și aveam foarte mulți la Piatra Neamț…
– Ați fost și președinte interimar al PSD…
Am ajuns și președinte interimar la PSD… Aici este o poveste mai amplă. În acei ani, am avut colaborări foarte bune cu Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc și ceilalți lideri. La o întâlnire de la București, de prin martie 2004 cred, am ridicat o problemă și am deranjat pe unii. Am spus că, în teritoriu, conducerea centrală nu se preocupă cu venirea celor de la centru să stea de vorbă cu cetățeanul. Am avut o discuție cu dl Adrian Năstase, care a spus: ”Nu avem nevoie, pentru că am făcut foarte multe în România”. Într-adevăr, a făcut foarte multe în România, dar, pentru cetățean, poți să faci oricât de multe, însă, dacă nu stai lângă el, să-l gâdili pe la urechi, nu ține. În al doilea rând, le-am spus că dl Stolojan, cu Mona Muscă, Norica Nicolai și toți liderii PNL bat, zi de zi, județul și municipiul. Mi s-a spus: ”Lasă-i să-l bată, noi am făcut multe și vom câștiga!” Pentru că așa-i PSD… Acum, văd că domnul Arsene încă a rezistat, dar am avut și eu parte de datul la picioare.
– Au fost și alte victime?
După cum știți, l-au dat pe Raul Bobeanu afară din partid, apoi pe mine, în plină campanie electorală, m-au pus liderul județului. Știți de ce m-au pus președinte interimar pe județ la PSD? Ca să pierd legătura cu municipiul și să mă ocup doar de județ.
Înainte de primul tur, am avut o altă discuție la București, unde a fost o evaluare, la care am discutat și am spus că se pregătește fraudarea alegerilor prin metoda suveică. Nu a crezut niciunul, dar, în toamnă, și-au dat seama imediat că așa a fost. Și nu numai la Piatra Neamț! În toamnă, nu am mai mers cu suveica și le-am explicat că s-ar putea să am probleme. Și, acolo fiind toți președinții organizațiilor județene din țară – inclusiv Popa de la Arad, Sechelariu de la Bacău, Dumnezeu să-l ierte, cel de la Iași și mulți alții -, ni s-a spus să tragem tare și să câștigăm consiliile județene. ”Nu câștigați primăria, veți fi președinți ai consiliilor județene”. În această situație, m-am ocupat și de una și de alta și nu am ce le reproșa pietrenilor, pentru că, în primul tur, am avut mai multe voturi decât Ștefan. În turul II, așa se întâmplă de regulă, prin cumpărarea de voturi, a câștigat Ștefan.
– S-a spus atunci că totul a pornit din interiorul partidului și că ați fost lucrat…
Desigur, am fost și eu lucrat…
– Puteți da vreun nume care a trudit la lucrătură?
Nu are rost acum. Ei se știu foarte bine. Revin, de la București, ni s-a spus: ”Dacă nu veți ajunge primari, veți fi președinți de consilii județene!”. După alegeri, ne-a luat și ne-a porcăit pe toți, după care ni s-a spus: ”Dați-vă demisiile!”
Mi-am dat demisia, iar Dumitru Sechelariu a fost cel care a strigat la șefi: ”Vă bag pe toți în pușcărie. La toți am dosare. Ați promis!!!”
Adrian Năstase s-a enervat mai rău: ”Până atunci, te bag eu în pușcărie!”
Și așa a fost. Până la urmă, s-au băgat reciproc în pușcărie.
– Ce-ați făcut după?
M-am dus director la Apa Serv. Acolo a fost o altă lucrătură.
Hrebenciuc mi-a spus: ”Te duci director la Apa Serv!” Ca, apoi, să-i spun lui Ioan Munteanu: ”Nu mă duc, pentru că știu că s-au pregătit cu sindicatele, să iasă scandal. Eu nu mă duc la Apa Serv!” Aș fi vrut să duc mai deparate proiectul de reabilitare a sistemului de apă…
– Care nu s-a terminat nici acum…
Așa este. I-am mai spus lui Munteanu să-l cheme pe Păcală, ca să-i spun că eu nu vreau să fiu director la Apa Serv, ci să mă ocup doar de proiectul cu modernizarea rețelei de apă din oraș.
– Ce datorii avea municipiul Piatra Neamț atunci?
Avea vreo 4 miliarde lei vechi la constructori, pentru drumuri, și încă vreo 40 de miliarde, tot vechi, la Aqua Calor, de fapt subvenții ale guvernului, pentru diferența la căldură.
– După cum a consemnat presa acelor ani, erați acuzat că ați lăsat o pagubă de 320 miliarde la Primăria Piatra Neamț…
Era o minciună! Acum sunt 32.000 de miliarde lei vechi, nu 4 miliarde, cât avea primăria atunci la constructorii de drumuri și, mai ales, la Publiserv. Acum nu au mult, sunt doar… 32.000 de miliarde vechi. Dar cele 4, plus datoria statului, de 40 miliarde, la primărie, erau tare multe…
* ”Acum, toți îl vorbesc de rău pe Ștefan, deși au mâncat o pâine cu el”
– Care v-au fost cei mai fideli prieteni?
Până la un moment dat, toți mi-au fost prieteni. După, au dispărut toți, precum șobolanii înainte de cutremur. Când ești la putere, toată lumea te alintă. Când nu mai ești, nu te mai vede nimeni. De exemplu, acum cine mai este prieten cu Gheorghe Ștefan? Toți îl vorbesc de rău, cu toate că mulți au mâncat o pâine cu el. Nu mai discut… poate așa e omul sau poate este o trăsătură a noastră, ca popor.
– Credeți că Piatra Neamț se va întoarce vreodată, în majoritate, spre stânga politică?
A fost aproape anul trecut. La ultimele alegeri, dacă ar fi avut și un candidat pe măsura situării partidului în țară, când PSD era pe val – este și acum – un candidat de o altă factură, cred că ar fi câștigat. Fostul candidat nu ar fi trebuit să aibă vorbe dure la adresa Primăriei. Băieții pe Facebook au atacat în ultima zi și au făcut ravagii printre alegători.
– Dvs. ați mai candida la funcția de primar la Piatra Neamț?
Nu. Nu aș mai candida, pentru că nu-și mai are rostul.
– Cum credeți că ar fi arătat orașul astăzi, cu dvs. în frunte?
Nu știu. Este greu de spus. Eu cred că ar fi arătat mult mai bine, dar este greu făcut vreo apreciere, pentru că nu se pot face comparații. Nu sunt unități de măsură pentru o perioadă sau alta. Dar, ținând cont câte am făcut în comuna Alexandru cel Bun, cred că municipiul ar fi fost mult mai avansat decât în prezent. Era, cu siguranță, mult mai bine situat și economic, social, edilitar și politic.
– În ultimii ani, guvernul a dat o mână de ajutor financiar unor comunități. Vedeți posibilă o intervenție în salvarea municipiului Piatra Neamț?
Este greu de salvat orașul. Nici măcar guvernul nu are cum, pentru că datoriile sunt foarte mari. Cu toate că dl Arsene s-a ocupat de oraș, rezolvând, în primul rând, problema pieții… Realizarea este o adevărată minune! Eu trebuie să spun că, pentru comuna Alexandru cel Bun, niciun guvern nu a făcut ce a făcut cel condus de dl Victor Ponta. Eu îl stimez, pentru că, în timpul Guvernului Ponta, Primăria Alexandru cel Bun a beneficiat de aproximativ 200 de miliarde lei vechi. Este vorba de rețeaua de canalizare, de modernizarea Spitalului Bisericani, a drumurilor, a școlii etc.
– Aveți o fotografie mai veche, în care se vede președintele Ion Iliescu, apoi dvs., cu o treaptă mai jos, iar pe următoarea poziție este Ioan Bivolaru, fost președinte PSD, foarte eficient la Neamț…
A fost, dar nu l-au ajutat ceilalți din PSD. L-au terminat pe Bivolaru tocmai când m-au adus pe mine în PSD. Poza respectivă este de la momentul când am inaugurat Piața Dărmănești. Piețele, toate, până a veni Gheorghe Ștefan, au fost modernizate de mine. Și astăzi sunt la fel. Am multe amintiri din oraș, inclusiv de la prima expoziție florală, de Sânziene, organizată de Ziua orașului, în anul 1996. N-o să credeți, dar ceea ce am făcut și inițiat la Piatra Neamț în cei opt ani, nu știu dacă va mai face cineva, cel puțin în viitorii 20-30 de ani.
* Vizita Reginei Margareta – evenimentul cel mai important
– Ați inițiat multe legături cu străinătatea…
Cât am fost primar, municipiul Piatra Neamț s-a înfrățit cu 8 orașe, de pe trei continente: Roanne (Franța), Orhei (Republica Moldova), Kiryat Malachi și Lod (Israel), Hliboca (Ucraina), Alpharetta (SUA), Beinasco (Italia) și Manilva (Spania). În acele vremuri, era o dorință nebună de a ne face cunoscuți peste tot. Acum… e liniște…!
– Vă încearcă vreun regret?
Nu am regrete. Dumnezeu m-a dus pe anumite căi, unele pline de succese. Totuși, ca reper important – în viața publică, nu cea privată, pentru că acolo domină copiii -, a fost vizita Reginei Margareta a Danemarcei și a Prințului Consort Henrik.
A fost o șansă, care a devenit eveniment istoric în pragul dintre milenii. A fost și o împlinire a mea, ca primar, ca om, ca trăitor al acestor locuri, care a înnobilat emblema orașului cu însuși aura regală a înalților oaspeți. A fost un moment unic.
– Dacă ar fi să o luați de la capăt?
Aș parcurge același drum…
Constantin NEGRU
Un comentariu
Buna seara!
Pentru restabirirea adevarului istoric referitor la relatiile internationale ale municipiului Piatra-Neamt, as vrea sa fac cateva precizari din pozitile pe care le voi fi avut in perioada 1991-1996 (subprefect al judetului Neamt intre 1991-1992 si Primar al municipiului Piatra-Neamt in perioada 1992-1996):
1. demersurile referitoare la contacte cu orasele Roanne(Franta) si Orhei(Republica Moldova) au fost demarate de Primarul numit la acea vreme, Marinel Burduja.
Actele oficiale de colaborare/infratire au fost semnate de PRMARUL ALES PRIN VOT, in martie 1992, Gheorghe Ocneanu. La fel ca si documentele de colaborare cu Hliboca (Republica Ucraina) si Kiriat Malachi si Lod(Israel).
La semnarea acestor acte de colaborare si-au adus aportul si o serie de reprezentanti oficiali ai judetului Neamt (dl. Alexandru Tibulca/prefect, dl.Ioan Onisei/presedinte al Consiliului Judetean Neamt, dl.Daniel Harasemiuc/secretar al Consiliului Judetean Neamt, Dan Marian Lospa/viceprimar al municipiului Piatra-Neamt, Alexandru Lazarescu/consilier local in cadrul Consiliului Local al municipiului Piatra-Neamt), salariati ai Primariei municipiului Piatra-Neamt (Vasile Visan, Viorel Cosma, Lucian Strochi), reprezentanti ai unor institutii sau firme din judetul Neamt (Gheorghe Dumitroaia, Ioan Stratila, Adrian Alui Gheorghe, Cornel Nicoara, Gheorghe Stefan Constantin Dumbraveanu, Adrian Rublinschi, Liviu Tudor) precum si ai unor reprezantanti ai diasporei cu origini nemtene (familia Chenat, familia Bojescu, Moshe Shimon). Daca voi fi omis vreo persoana/institutie sau alta, imi cer scuze. Au trecut atat de multi ani.
In mod corect/rational, administratiile locale ulterioare, inclusiv cea condusa de dl. Ioan Rotaru, au continuat aceste relatii (ma refer la Roanne, Orhei, Hliboca, Kiriat Malachi si Lod) si au dezvoltat contacte ulterioare.
2. Referitor la afirmatia, cel putin din interviu, ca i-as fi sugerat dlui. Ioan Rotaru(caruia de altfel ii port o reala amicitie) sa candideze pentru postul de Primar al municipiul pentru a-si rezolva vreo problema sau alta, sper ca Dumnealui nu va fi considerat aceasta drept o oportunitate de a-si fi rezolvat vreo problema personala a dumnealui sau a celor apropiati dumnealui. Imi amintesc foarte bine acea discutie si ceea ce invoca dl. Ioan Rotaru.
Cu stima,
Gheorghe OCNEANU
PS.
Felicitari redactiei MESAGERUL pentru aparitia numarului 300. Multe numere inainte