Sâmbătă, 13 mai, de la ora 10:00, Cetatea Neamțului va găzdui a V-a ediție a simpozionului “Istoria fără manual”. Gazdele evenimentului vor fi dr. Vasile Diaconu, de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț și prof. Traian Anton.
“Proiectul «Istoria fără manual» este conceput ca o prelungire a activității didactice. Elevii sunt angrenați în cercetare, documentare, inovație sau creație în domeniul istoriei, activități menite să dezvolte și să consolideze sentimentul patriotic și pasiunea pentru istorie. Proiectul implică un concurs între echipaje structurat pe trei probe: întrebări generale din istoria românilor cu patru variante de răspuns, recunoașterea unor personaje/locuri/monumente/ obiective de interes public din România, proba practică în care echipajele vor rezolva un rebus/vor potrivi corect piesele unui joc de puzzle din care să reiese o scenă istorică/vor realiza un desen folosind unii termeni aleși aleatoriu. Probele concursului își vor modifica structura la fiecare ediție, astfel încât elevii să se confrunte cu situații noi care să le strârnească interesul și curiozitatea pentru istorie. Astfel, la această a V-a ediție, va exista și o probă specială, elevii vor trebui să realizeze mulaje din argilă după o temă dată. După finalizarea concursului, toate echipajele, însoțite de profesori și toți ceilalți implicați în proiect, vor vizita locurile istorice din arealul local și apoi vor fi găzduiți peste noapte în tabăra de la Oglinzi”, ne-a declarat prof. Traian Anton.
Ediția a IV-a a fost câștigată de către echipajul din Rădăuți, coordonat de prof. Adrian Puiu. Pe locul doi s-a clasat echipajul Școlii nr. 1 Răucești, coordonat de prof Traian Anton, iar pe locul 3, Școala Gimnazială Nr. 7 “Alexandru Ioan Cuza” Dorohoi, coordonator prof. Dragoș Balasan. (C.T. STURZU)