O vorbă veche românească spune că omul sfințește locul. Dacă vrea, desigur. Cuvintele capătă parcă mai mare însemnătate atunci când, la vremuri calice, unii oameni își văd de ceea ce fac, iar din truda lor apar realizări deosebite.
Vă prezentăm două astfel de cazuri, ambele legate de sport, ambele pornite dintr-o dragoste nebună cum numai fotbalul poate isca.
În județul Neamț, la nivelul juniorilor, sunt înscrise și participă la competiții 22 de echipe, pe trei grupe de vârstă. Cele mai multe din ele înseamnă cluburile sportive școlare și liceele de profil (pe banii statului), dar sunt și unele susținute de primării sau de firme importante din județ, precum CSM Ceahlăul, FC Ceahlăul și CSM Roman. Acestora li se alătură încă trei surate, una de la Roznov, condusă de prof. Marius Alexandru Anghel, și două de la Tămășeni, pregătite de prof. Cătălin Dumitriu.
În ambele localități, susținerea financiară a echipelor a fost asigurată numai de părinții copiilor. Totuși, în ultima vreme, dinspre Tămășeni vin vești cum că autoritățile locale au început să se implice, gest care, evident, trebuie sincer salutat.
Revenind la juniorii fotbaliști, spre comparație – că așa i-a fost dat românului, să se uite veșnic în curtea vecinului -, competițiile județene de fotbal din Harghita sunt în măsură să îndemne la făcut cruci. Multe! Nu catolice, ci ortodoxe, mari, cam de un metru bucata! La vecini, întrecerile juniorilor se desfășoară pe 7 grupe de vârstă, nu pe 3, și participă, atenție!, 68 de echipe. Nu 22, ca la noi. La seniori, ca să ne fie învățătură de minte, cei din Harghita au 65 de echipe, în patru ligi, la care se mai pun vreo 16 echipe la fotbal în sală (futsal). Un calcul sumar arată că, în vreme ce la AJF Harghita sunt înscrise în competițiile sportive județene 149 de echipe, la Neamț sunt numai 51. Raportarea la populație și alte criterii, de natură economică și socială, nu face decât să răsucească satârul în rană. Iar dacă ne mai gândim și la sporturile de iarnă, mai ales schi, patinaj viteză și hochei, capitol la care vecinii trec pe lângă noi ca ”personalul ” de Osaka prin halta Zănești, este clar că Neamțul e ruda săracă în povestea asta.
* Toamna se numără grupele de juniori la Tămășeni
Prof. Cătălin Dumitriu e cu domiciliul în Roman, dar poate fi găsit foarte ușor în comuna Tămășeni, acolo unde își desfășoară activitatea didactică: ”Sunt antrenor la grupele de juniori ale grupării Unirea Tămășeni, din anul 2014. Am început să pun bazele acestor grupe de juniori în vara acelui an, cu elevi și copiii din satele Tămășeni și Adjudeni. După pregătirea din vară, în care au venit aproximativ 50 de copii, am reușit să formez trei grupe de juniori, C, D, E, cu care m-am înscris în campionatele de fotbal organizate de AJF Neamț. Începutul a fost foarte greu, dar am avut sprijinul părinților, la care s-a adăugat experiența mea anterioară din fotbal.
Am terminat junioratul la LPS Roman, apoi am avut câteva experiențe ca jucător în ligile inferioare. Cel mai înalt nivel l-am atins la formația Laminorul Roman, actualul CSM Roman, în liga a III-a. S-a adăugat și experiența mea ca arbitru de fotbal, în cadrul Colegiului de Arbitri Neamț, unde activez și în actualul campionat.
În acest an competițional, particip cu doua grupe de juniori – E și D -, dar din toamna anului 2017, intenționez să particip cu trei grupe de juniori: C, D, E. Totodată, am participat și la binecunoscutele memoriale «Gheorghe Ene» și «Gheorghe Ola», organizate de AJF Neamț, dar și la alte întreceri, inclusiv cea organizată de colegul și prietenul Marius Alexandru Anghel, de la Bradul Roznov.
Important este că, de anul trecut, autoritățile locale au început să se implice mai mult, dându-și seama că piticii și juniorii de astăzi sunt viitorul și că ar trebui să investească mai mult în ei, pentru a practica un sport și mai cu seamă a face mișcare într-un cadru organizat. Chiar dacă locuiesc în Roman, activez ca profesor de educație fizică și sport la Școala Gimnazială Tămășeni și, de aceea, mi-a fost mai ușor să iau legătura cu elevii, părinții și autoritățile locale. E important să se investească în sport, în copii. Scopul meu a fost de la bun început să-i atrag pe cei mici spre sport, să facă mișcare, pentru a avea experiențe frumoase în acest sport numit fotbal. Cine știe, peste ani, poate, dintre copiii pe care îi pregătesc acum, unii vor face pasul spre înalta performanță”.
Iată componența celor două grupe de vârstă:
- Grupa 2004-2005, juniori D:
Cosmin Antal, Matei Antohi, Cosmin Vârlan, Ionuț Boglis, Iulian Giurgică, Ricardo Bogleș, Andrei Bereșoaie, Cezar Căliman, Alin Căliman, Mihai Tamaș, Emanuel Bujoreanu, Claudio Cimpoeșu, Leonard Mare, Luis Tamaș, Loris Mihăilă, Alexandru Tamaș, Egidiu Divile, Emanuel Farcaș.
- Grupa 2006-2009, juniori E:
Ricardo Medves, Ivănuț Medves, Darian Antonică, Mario Medveș, Mattia Bogleș, Alexandru Ciobanu, Emilian Divile, Cosmin Frona, Adrian Ghiuzan, Alexandru Clopotaru, Octavian Cadar, David Dombici, Casian Ghihălău.
* 14 ani de activitate cu juniorii la Roznov
Cel de-al doilea exemplu de bune practici fotbalistice cu juniorii este cel de la Roznov, coordonat de prof. Marius Alexandru Anghel. Acesta povestește:
”La AS Bradul Roznov, nu forțăm copiii să ajungă fotbaliști, ci încercăm să le descoperim și să dezvoltăm aptitudinile, în paralel cu dezvoltarea armonioasă a organismului. Din acest punct de vedere, lucrând relaxat, fără presiune, copiii învață și asimilează mai repede cunoștințe, dobândind anumite deprinderi. De fapt, realizările acestui centru de copii și juniori de la Roznov se măsoară în numărul de jucători promovați la echipele profesioniste.
În anul 2005, datorită inițiativei tatălui meu, Puiu Anghel, din 2003, care a început acest proiect cu ajutorul părinților, am preluat echipa de juniori AS Bradul Roznov, copii născuți în anul 1991. De atunci, în fiecare an, am participat în campionatele de juniori, alături de cluburi precum FC Ceahlăul Piatra Neamț, LPS Piatra Neamț, CSS Târgu Neamț, LPS Roman, ACS Ceahlaul 05, Cetatea Târgu Neamț etc., și, de fiecare dată, am terminat pe locuri fruntașe.
Copiii fiind atrași de acest sport în număr tot mai mare, începând cu 2006, am format două grupe de juniori, C și D, cu care am participat în campionatul județean la fiecare ediție. De asemenea, am participat la mai multe competiții, inclusiv cea organizată de Mitropolia Moldovei, prin intermediul pr. protopop Vasile Țoc, unde am obținut rezultate deosebite: locul I la Bârnova în 2005, locul II la Botoșani în 2006, locul III la Pașcani, apoi locul I la Roznov în 2007, locul I la Iași în 2009. În anul 2008, tot cu sponsorizarea părintelui Vasile Țoc, am participat la o competiție internațională, desfășurată la Chișinău, unde am ocupat locul 11, din 24 de echipe, între care FC Baku, Olympique Marseille etc. Tot în 2008, la invitația FC Ceahlăul Piatra Neamț, am participat la prima ediție a Cupei Prichindelul, la care am obținut locul I, cu juniorii născuți în anul 1996. Apoi, în anul următor, la aceeași competiție, am obținut locul IV. Din anul 2013, cu ajutorul unor oameni deosebiți, am organizat turneul «Cupa juniorului», unde anual participă peste 100 de copii, 10-12 echipe, de la diferite cluburi, din Neamț, dar și din celelalte județe ale Moldovei.
Trebuie să subliniez și faptul că, din anul 2015, am selectat copii din comunele limitrofe ale orașului Roznov. În prezent, antrenez echipa de juniori C (2002-2003), precum și echipa de seniori a AS Bradul Roznov, din liga a IV-a”.
- Bradul Roznov, juniori C:
Gabriel Irimia, Nicușor Ianoș, Robert Racu, Răzvan Lăbonțu, Lucian Darangiu, Ștefan Mirăuți-Toma, Matei Lungu, Andrei Japalela, Silviu Teleucă, Narcis Sălăvăstru, Emanuel Hodor, Adrian Apreutesei, Cosmin Măzăreanu, Teodor Pavel, Alexandru Motfolea, Rareș Amihăesei, Emilian Albet.
Constantin NEGRU