Căminul Cultural din comuna Pipirig va găzdui vineri, 12 mai, începând cu ora 9, a VIII-a ediție a Concursului și Simpozionului Internațional intitulat ”Bunicul meu-Eroul meu”.
Proiectul a fost derulat ca urmare a unui parteneriat între Liceul Tehnologic „Ion Creangă” și Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Univ. „Al.I. Cuza” din Iași, Facultatea de Istorie, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Chișinău, Gimnaziul român „Iabloana” din Glodeni-Republica Moldova, Complexul Național Muzeal „Moldova”, Liceul „Simeon Radev” din Bulgaria, Școala „Meleq Gosnishti” din Albania, Asociația Profesorilor de Istorie din Neamț, cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Pipirig. Concursul se adresează elevilor și cadrelor didactice pasionate de istorie.
«Concursul și Simpozionul Internațional ,,Bunicul meu-Eroul meu” se derulează de mai mulți ani, ajungând în acest an la a VIII-a ediție, și se dorește a fi o apropiere între noile generații și strămoșii lor, care au suportat războiul, temnița și deportarea. De asemenea, apartenența la o identitate locală și națională trebuie să ne responsabilizeze în cunoașterea, păstrarea și promovarea tradițiilor și a valorilor culturale românești. Acestă activitate se vrea a fi o punte între generații, adresându-se elevilor în mod special, dar și cadrelor didactice pasionate de disciplina istorie. Considerăm că este esențial să punem accentul pe informare, conștientizare și abordare investigativă. Prin concursul ”Bunicul meu-Eroul meu” se dorește cunoașterea trecutului istoric al strămoșilor noștri prin cercetarea surselor orale și prin intervievarea persoanelor și a urmașilor acestora care au participat la război sau care au fost victime ale regimului comunist și, nu în ultimul rând, prin faptele vitejești ale eroilor neamului românesc. Acest concurs dorește readucerea în atenția contemporanilor a datoriei sacre de a întreține și cultiva, cu toată răspunderea, cultul străbunilor noștri, cult care ar trebui să fie obligația de suflet a fiecăruia dintre noi. În fapt, aceasta este esența trecerii noastre prin timp: respectul față de tradiție, de trecut, sentimentul de pioșenie față de părinți, bunici și strămoșii noștri. De aceea, este imperios necesar de a fi sădit în mințile și sufletele celor care vin după noi sentimentul de neam, fiindcă nu avem voie să ne uităm eroii», ne spune coordonatorul proiectului, prof. de istorie și limba franceză Valentina Ilie, de la Liceul Tehnologic „Ion Creangă” din Pipirig.
Concursul se desfășoară în continuarea activității de cerc pedagogic, la care participă profesori de istorie din zonele Târgu Neamț, Piatra Neamț, invitați speciali și, nu în ultimul rând, pasionații de istorie. (C.T. STURZU)