Produsele tradiționale din județul Neamț au intrat în atenția Ministerului Agriculturii. Primari, reprezentanți ai Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), ai asociațiilor de producători agricoli, firme din domeniul agricol s-au întâlnit, astăzi, 9 mai, la sediul Direcției Agricole și pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Neamț cu reprezentanți ai ministerului de resort, pentru a-și promova produsele, dar mai ales pentru a demara procedurile de certificare europeană a celor mai reprezentative.Laurențiu Dulama, vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Neamț, s-a declarat dezamăgit de numărul foarte mic de produse românești recunoscute de Uniunea Europeană (UE). “Au fost mulți primari, au fost GAL-urile prezente. Din nefericire, am observat că avem foarte puține produse românești înregistrate în momentul de față. Am discutat și cu reprezentanții ministerului agriculturii, iar vizita acestora este de bun augur”, a spus Laurențiu Dulamă.
Reprezentantul Ministerului Agriculturii, Ionuț Diaconeasa, a spus că “avem doar 4 produse românești certificate la nivel european conform schemelor de calitate. Acesta este și motivul pentru care am ajuns la Piatra Neamț, este o zonă cu potențial mare. Suntem încrezători că vom selecta și de la Neamț un produs pe care putem să îl promovăm la nivel european. Procedura este complexă, dar nu e complicată, iar astăzi la Piatra Neamț oferim producătorilor nemțeni sprijin pentru omologare”.
Conducerea DADR Neamț este ferm convinsă că județul are cu ce se lăuda: “Este acțiunea Ministerului Agriculturii. Este prima oară după mulți ani când se organizează o acțiune de acest gen pentru promovarea produsele tradiționale, cele cu rețete consacrate și se face tot ce se poate pentru a sprijini tinerii producători. Noi, în județ, avem produse care pot fi promovate cu ușurință, printre acestea se numără lactatele, brânzeturile, dulcețuri, gemuri și compoturi”, a explicat Andi Grecu, director adjunct al DADR Neamț.
România are, la ora actuală, 4 produse recunoscute la nivel european: “Magiunul de Topoloveni”, “Salamul de Sibiu”, “Cârnații de Pleșcoi” și “Telemeaua de Ibănești”. Specialiștii nemțeni susțin că în județ există aproape 20 de produse consacrate, recunoscute în România, care s-ar încadra și în circuitul european, însă este nevoie de răbdare și de multă birocrație. (Gianina BUFTEA)