* Emilia Arcan – brațul înarmat pentru remanierea Guvernului
Orice s-ar spune, Emilia Arcan este un senator harnic, cel puțin privind statisticile oficiale de pe site-ul Camerei superioare a Parlamentului. Și raportat la partid, ea ocupă un loc fruntaș în ce privește activitatea parlamentară.
Are 18 luări de cuvânt în plen și 15 declarații politice, dintre care se evidențiază – nu se putea altfel – cele privind situația din justiție, situația economică a țării și definirea familiei, cu accent pe sensul tradițional al acesteia. Răutăcioșii ar putea extrapola interesul pentru o familie unită la numirea fiicei sale în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, în condițiile în care CV-ul predat la partid a fost selectat probabil și în funcție de activitatea mamei, din Parlament sau din partid.
Interesant și oricum mai aproape de activitatea unui parlamentar, Emilia Arcan a deranjat Guvernul – lucru pe care nu l-a făcut niciun deputat de Neamț – cu trei întrebări și trei interpelări.
Cele trei întrebări o plasează pe doamna Arcan în tabăra acelor social-democrați care vor remaniere în general și asupra miniștrilor ALDE în special.
În martie, l-a întrebat pe ministrul Justiției cine se face vinovat de ”anchetele abuzive ale celor din Parchetul General și DNA”, după decizia Curții Constituționale asupra conflictului instituțional dintre DNA și Guvern pe tema ordonanțelor. O a doua întrebare, care o frământă și pe doamna Gabriela Firea, primarul PSD al Bucureștilor, se referă la calitatea proastă a serviciilor oferite de șoseaua de centură a capitalei, ministrul Cuc fiind vizat pe tema cedării acesteia în administrarea doamnei primar. Ministrul s-a apărat cum a putut, dar credem că are puține șanse de a rămâne pe funcție, fiind clar că-i lipsesc competențele în domeniu.
A treia întrebare a doamnei Arcan l-a vizat tot pe ministrul Justiției și e mai mult o somație publică: ”De mult timp am reținut declarația dvs., prin care ne anunțați că pachetul de legi pe justiție este aproape gata. Dar timpul trece și nu se vede cât de aproape este acest gata!”
Deocamdată, ministrul nu i-a răspuns doamnei senator. Nu oficial, cel puțin.
Însuși primul ministru Sorin Grindeanu a fost interpelat de senatorul Emilia Arcan. Sub titlul ”Combaterea dublului standard aplicat românilor de către companiile multinaționale”, doamna îi cere domnului un punct de vedere asupra produselor străine care ajung în România și care sunt de mai proastă calitate ca în alte țări europene.
Emilia Arcan a fost co-inițiator la 19 proiecte de lege, la fiecare împreună cu cel puțin alți 8 semnatari. De regulă, vreo 20.
9 din propuneri sunt înregistrate la Senat pentru informare sau dezbatere, două sunt la comisiile de specialitate, una e tot pe filiera Senatului, iar cea privind aprobarea programului ”Carne de porc din fermele românești” este la promulgare.
* Dan Manoliu – Doamne, ocrotește-i pe români de teroriști și munții lor!
Cu locul de senator prins pe ultima sută de metri a activității sale politice, după ce, de fiecare dată, a fost lăsat pe tușa jocului, de data asta, Dan Manoliu a profitat de promisiunea făcută de Ionel Arsene și a ajuns în Parlament. Perioada de șef de cabinet parlamentar, apoi de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț l-a familiarizat cu procesul legislativ, iar cunoștințele vechi din PSD l-au ajutat să se adapteze destul de repede. A avut 9 luări de cuvânt în plen, dar și 4 declarații politice, din care două merită evidențiate.
Prima se referă la tragediile montane și modalități de evitare a acestora, unde încercăm să surprindem esența: ”Trebuie să fim conștienți că muntele nu iartă pe nimeni, nici chiar pe cei profesioniști, în escaladarea lui și cu atât mai mult pe cei mulți care iubesc într-adevăr munții României și preferă să-și petreacă acolo clipe frumoase alături de cei dragi. Da, munții noștri sunt minunați, însă, în același timp, așa cum ei trebuie ocrotiți, trebuie să-i ocrotim și pe români, românii care preferă să-i viziteze”.
O altă declarație, de actualitate, se referă la pericolul terorismului pentru creștinătate: ”Faptul că trăim într-o lume în care creștinii sunt atacați în însăși celula lor de bază, biserica, trebuie să ne dea mult de gândit. Premierul României, în numele Guvernului, a avut o luare de poziție fermă, pe care o salut și eu astăzi și alături de care sunt solidar, inclusiv pentru a transmite un mesaj nu doar către cei ce agresează dreptul fundamental la viață al nostru, cât și nouă, românilor, care trebuie să fim mai atenți, mai bine informați, mai alerți. însă în același timp trebuie să fim și conștienți că trăim într-un stat democratic, unde drepturile noastre sunt apărate corect și unde nu avem parte de asemenea incidente cum se întâmplă inclusiv în alte state europene”.
Dacă sintetizarea ideilor lasă de dorit la acest tip de declarații, fiind, probabil, comise sub imperiul emoțiilor, în privința interpelărilor, trebuie remarcată poziția dlui Manoliu pe chestiuni de gestionare a gunoiului, pornind de la preț până la depozitare, probleme acute și în Neamț.
Dan Manoliu a fost partener de semnătură în 11 proiecte legislative, din care 6 sunt înregistrate la Senat pentru informare sau dezbatere, pentru unul a fost depus raportul comisiei sesizate, unul este în lucru la comisiile permanente, unul e pe ordinea de zi și două au fost trimise deputaților pentru dezbatere. Toate sunt proiecte comune cu colegii de grup.
* Eugen Țapu Nazare – Cine e prieten cu toată lumea nu e prieten cu nimeni
Eugen Țapu este tipul de parlamentar care a demonstrat că există viață atât la putere, cât și în opoziție. Mai ales când puterea de acum este formată din foștii colegi, din USL. Tocmai de aceea este de urmărit modul profesionist în care dl. Țapu face opoziție fără să deranjeze pe nimeni.
A avut 23 de luări de cuvânt în plen, una fiind la dezbaterea moțiunii de cenzură ”Guvernul Grindeanu – Guvernul Sfidării Naționale. Nu legalizați furtul în România!”, pe care a și semnat-o.
La capitolul întrebări, are una singură, adresată ministrului de Finanțe, care se referă la o situație punctuală privind scutirea de taxe și impozite, propunere care vine mănușă pe programul social-democrat al puterii.
La nivelul declarațiilor politice, senatorul Țapu a vizat, în general, derapajele guvernului Grindeanu, așa cum le-a perceput el. În primul rând, aplaudă ironic numirea lui Grindeanu ca prim ministru, în condițiile în care acesta a declarat în mai multe rânduri că nu va pleca din Timiș, de la conducerea Consiliului Județean. Nu știm dacă întrebarea s-a dorit și o aluzie la plecarea lui Laurențiu Leoreanu, fostul primar de Roman și contracandidat în bătălia internă pentru un post de senator, în Parlament, după ce a promis romașcanilor că va rămâne primar. A doua face analiza coșului de consum al românilor și conchide că s-a greșit cu creșterile salariale. A treia declarație politică se referă la modificările aduse Legii finanțelor, care permit contractarea de credite de angajament din partea autorităților publice, poziție corectă din punct de vedere economic.
Eugen Țapu a fost co-semnatar a 11 proiecte de lege, în fiecare având cel puțin alți 7 colegi. Dintre ele, 6 sunt înregistrate la Senat pentru informare și dezbatere, 4 sunt în lucru la comisiile permanente și una a fost trimisă la Cameră pentru dezbatere.
* Concluzii
Per ansamblu, senatorii de Neamț se dovedesc mai activi decât colegii lor deputați, poate și pentru că la Senat se poate lucra în condiții mai bune, referindu-ne strict la număr. Cei doi senatori PSD au avut o activitate superioară colegilor PSD din Camera Deputaților (exceptându-l pe Ioan Munteanu): au depus în total 22 de declarații politice și au adresat întrebări și interpelări membrilor Guvernului.
Liberalul Eugen Țapu, un veteran al Parlamentului, trebuie remarcat pentru consecvență.
Oricum, titlul de cel mai activ senator de Neamț a fost adjudecat, deocamdată, de Emilia Arcan, atât în ce privește luările de cuvânt și declarațiile politice, cât și inițiativele legislative susținute.
Valentin BĂLĂNESCU