Trăiește intens frumusețile vieții și vrea să poată schimba ceva în lume. Maria-Florina Acatrinei a fost singura absolventă de clasa a XII-a din județul Neamț care a susținut examenul de Bacalaureat în sesiune specială, la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din Ploiești.
Eleva Colegiului Național ”Calistrat Hogaș” Piatra Neamț a obținut media generală 9.25, după ce la istorie a primit notă maximă. ”Subiectele au fost dificile, mai ales al treilea. M-am concentrat, dar nu m-am așteptat la nota maximă”. Maria-Florina Acatrinei a primit 8.55 la limba și literatura română și 9.20 la logică, argumentare și comunicare. La română, a făcut contestație și a primit în plus 5 sutimi: ”Nici acum și probabil niciodată nu o să înțeleg ce și unde am greșit la română. În urma contestației, am «crescut» de la 8.55 la 8.60 și pot spune că am fost un caz fericit, pentru că s-au primit note mai mici. Și, când zic mai mici, mă refer la cazuri în care de la 9.8 s-a ajuns la 9.1, de la 9.45 la 8.85, de la 5 la 3.5. Aceste cazuri mi-au rămas în minte, pentru că am fost șocată să văd că s-au luat chiar puncte, nu numai sutimi, în urma contestațiilor. Iar dacă s-a dat ceva, s-a dat puțin, nesemnificativ. Presiunea, stresul și mai ales emoțiile și-au spus cuvântul. Experiența, asemenea oricărui alt examen, a fost una destul de stresantă. A fost o sesiune cu subiecte nu tocmai accesibile”.
* Vis către Suedia
În următorii ani, Maria-Florina Acatrinei va învăța în Suedia, la Malmo, unde va aplica pentru Relații Internaționale. ”Este visul meu din clasa a VI-a să trăiesc în Suedia. După ce m-am documentat în privința vieții de acolo, am ales un program de Relații Internaționale, în cadrul Universității Malmo. Dar nu o să mă limitez doar la a merge la cursuri, ci îmi doresc să mă implic în diferite proiecte și acțiuni caritabile, așa cum am făcut și în perioada liceului. Eu sunt optimistă în ceea ce privește viitorul și îmi doresc să pot schimba ceva în lume. Nu știu, deocamdată, cum sau când, dar am încredere că voi reuși să schimb ceva”.
* Anii de liceu… bine că s-au dus!
Pentru tânăra Maria-Florina, liceul nu a fost o experiență minunată și nu ar mai dori să repete această perioadă. ”Da, am învățat ceva din anii de liceu, dar nu i-aș repeta. Sunt sigură că mai sunt persoane care nu se bucură de acești ani. Le mulțumesc doamnelor și domnilor profesori, pentru informațiile pe care le-am acumulat de-a lungul acestor 4 ani, dar și pentru că am avut câte ceva de învățat despre viață de la fiecare. Consider că unii dintre ei au contribuit mai mult în procesul de construire a Mariei din prezent, care este diferită de Maria din toamna anului 2013. Mulțumesc din tot sufletul și doamnelor și domnului profesor care m-au pregătit în particular pentru examenul maturității. Fără dumnealor, notele mele ar fi fost mult mai greu de obținut”.
* ”Performanța ei mă bucură și dovește că, și dacă dai mai devreme Bacalaureatul – deși ea nu știa dacă i se va aproba -, reușești să obții o medie generală foarte bună. Factorul psihologic contează foarte mult în situația asta. Una este să dai Bacalaureatul la tine acasă și alta este în altă parte. Și a mai fost ceva: timpul de pregătire pentru examenul de maturitate a fost mult mai scurt pentru ea decât pentru ceilalți absolvenți” – prof. Florin Irimia, director CNCH Piatra Neamț.
Ana MOISE