La inițiativa primarului Daniel Harpa, în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Orașului Târgu-Neamț, 5 personalități ale urbei vor primi titlul de cetățean de onoare. Este vorba de Tincuța Ciubotariu, președintele Fundației Filantropice “Omenia”, de pictorul Constantin Ciubotariu, de scriitorul Dumitru Radu Popescu, de Olga Caia-Creangă, președintele Fundației “Sf Teodora de la Sihla” și, post-mortem, de profesorul de limba română Gică Merticaru.
Scriitorul, dramaturgul și scenaristul de film Dumitru Radu Popescu este primul câștigător al Premiului Național pentru Proză “Ion Creangă”, Opera Omnia, instituit din acest an de Consiliul Județean Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț.
Printre operele artistului Constantin Ciubotariu, care încă se mai află la Târgu-Neamț, se numără lucrarea “Cumpăna vremii”, din curtea vechiului sediu al primăriei, mai multe picturi în incinta Casei Culturii “Ion Creangă”, diapazoanele de la ieșirile din oraș, cum mergi spre Pașcani și Piatra-Neamț, lucrările din fața Motelului “Casa Arcașului” (dispărute, între timp), machetele personajelor lui Ion Creangă de la Muzeul de Istorie și Etnografie. De departe, cea mai însemnată realizare a sa pentru orașul Târgu-Neamț este macheta Gării orașului, de care Maria Gheorghe, fostul prim-secretar al județului Neamț de dinainte de 1989, a fost deosebit de impresionată.
Tincuța Ciubotariu este președintele Fundației Filantropice “Omenia” și fondatoarea Asociației Meșteșugarilor “Nemțeanca”. A realizat mai multe proiecte de promovare a turismului local, printre care Parcul tematic “Creangă Land” de la Humulești și a fost prima care a deschis la Târgu-Neamț, un centru de informare profesională. Costumele sale populare, de o autenticitate desăvârșită, sunt apreciate atât în țară, cât și peste hotare.
Olga Caia-Creangă este din 1997 președinte al Fundației “Sf Teodora de la Sihla”, prin care a desfășurat mai multe proiecte culturale. Din 1990 a adus din Basarabia în tabără la Târgu Neamț, în vacanța de vară, câteva mii de copii olimpici, a realizat Festivalul “Zilele Creangă”, Festivalul Corurilor de copii și tineret, Șezători Tradiționale, Pelerinaje.
De 20 de ani, prin Corul “Angeli”, care duminică de duminică cântă la Biserica “Sf. Haralambie”, au trecut peste 400 de copii, care provin de la toate liceele din oraș și cărora le-a oferit lecții de pictură și muzică. Are peste 10 cărți tipărite și 6 sunt sub genericul “COPILĂRIA COPILULUI CREȘTIN” – Editura Doxologia.
Gică Merticaru a fost declarat profesor emerit de către Inspectoratul Școlar Județean Neamț în anii 1981 și 1982, pentru activitatea depusă la catedră. Cu o vechime în munca de dascăl de 38 ani, profesorul Gică Merticaru s-a stins din viață pe 11 aprilie 2015.
Cele 5 nominalizări pentru titlul de cetățean de onoare urmează a fi propuse spre aprobare în Consiliul Local Târgu-Neamț, în ședința de marți, 27 iunie, sub forma unor proiecte de hotărâri. (C.T. STURZU)