În mai multe ediții Mesagerul, am insistat, deloc întâmplător, asupra modului cum se fac achiziții publice în Piatra Neamț, cu firme de casă care au câștigat proceduri urmate de contracte pe SEAP la foc automat, cu lucrări recepționate sumar, cu nerespectarea cronologiei unei achiziții normale (lucrarea începea înainte de comandă sau plata se făcea înainte de recepție). Modalitatea de selectare a firmelor care fac lucrări de asfaltare de străzi, de exemplu, a fost și ea ciudată. O firmă fără angajați câștigă asfaltarea unei străzi, pe bani buni, nu deranjează pe nimeni că nu are angajați și, pentru a termina lucrarea, apelează la serviciile Publiserv SA, societatea municipalității! Este doar un exemplu de traseu ciudat al unui contract, pe parcursul căruia sigur s-au cheltuit bani în plus. Cui folosesc asemenea lucruri? Nu știm, dar putem bănui.
Interesantă este și poziția oficială a primăriei, care răspunde la cererile de informații evitând chiar esența întrebării. De ce face acest lucru? Pentru că instituțiile publice din Neamț nu mai sunt deloc publice. Scopul lor nu pare a fi deschiderea spre contribuabili, ci ascunderea activității lor față de oricine. Exemplul de astăzi nu face decât să confirme ceea ce pare să devină o regulă.
* Situație de fapt
În martie 2017, Mesagerul de Neamț scria despre o situație ciudată cu lucrări făcute pentru primărie de niște societăți care își au sediul la aceeași adresă.
Una din firme este 3D Cadgraf SRL, care are privilegiul de a executa memorii tehnice pentru Primăria Piatra Neamț, pentru mai multe străzi, printre care și străzile Verii și Molidului. Firma își are sediul la Turturești, pe strada Vilelor nr. 134, iar unicul acționar și administrator este Christo Conuț. Să nu uităm ce anume făcea firma respectivă: proiectare pentru străzi din Piatra Neamț! Perechi sau pe bucăți, acum nu mai contează.
Una dintre lucrările scoase deja la licitație a fost atribuită de Primărie firmei Metal Construct SRL, a cărei adresă e în… localitatea Turturești, pe strada Vilelor nr. 134. Numele acționarului unic și al administratorului este Marilena Conuț.
Coincidențele tind să devină supărătoare: două firme – o singură adresă, aceeași, doi acționari-administratori – același nume de familie, lucrarea atribută de primărie este făcută de o firmă și ajunge la alta, ambele la aceeași adresă. Poate exista suspiciunea rezonabilă că firma care, teoretic, are de pus asfaltul a intrat pe SEAP cu o ofertă pe care o știa de la firma de proiectare. Nu ne gândim că proiectarea s-a făcut în același birou, dar concurența se poate gândi că s-au rătăcit ceva hârtii pe la coșul de gunoi.
Mergând mai departe pe drumul coincidențelor, se mai remarcă una, chiar neplăcută pentru firma municipalității care se ocupă de asfaltări, Publiserv SA.
Pe memoriile tehnice ale societății de la Turturești, persoana care semnează că le-a întocmit este ing. Leonard Guțu. O persoană cu același nume este pe o funcție importantă la SC Publiserv SA și se ocupă, ce să vezi, chiar cu aceste chestiuni.
Metal Construct avea semnat contractul pentru asfaltarea străzii Molidului în martie 2017, în valoare de 323.690 lei. O privire aruncată pe evoluția societății în ultimii trei ani arată un management superperformant. De exemplu, în anul 2014, societatea a avut o cifră de afaceri de 1.794.960 lei și un profit de 596.020 lei. Fără niciun angajat. Ceea ce presupune un administrator devotat și dedicat societății. Interesant ar fi să vedem și în ce au constat lucrările respective, dacă au fost tot pe bani publici. În 2015, lucrurile se schimbă, cifra de afaceri scade dramatic la 176.689 lei, iar profitul este pe minus, la o valoare mai mare decât cifra de afaceri, de 179.631 lei. Tot fără niciun angajat. În 2016, cifra de afaceri este mai mare, de 451.530 lei, iar profitul revine pe plus, la 156.631 lei. De data aceasta, se raportează un angajat la firmă.
Interesant este că, în 2017, pentru lucrarea de asfaltare pe strada Molidului, Metal Construct a subcontractat lucrările către Publiserv! Societate a Primăriei Piatra Neamț. La prețul de 82 lei/mp.
* Întrebare ”Aveți mere?”, răspuns ”Poftiți compot!”
În fața acestor date contradictorii, am cerut oficialilor din Primăria Piatra Neamț un răspuns concret la două întrebări. Le prezentăm și în fața dvs., cu tot cu răspunsurile primite.
Întrebare: ”Materialul «Mic îndreptar de achiziții publice la Piatra Neamț» relevă faptul că o firmă de proiectare și una de construcții au nume comune de acționari, au aceeași adresă și au participat, fiecare cu părticica ei, la o lucrare a Primăriei Piatra Neamț. Vă rugăm să ne precizați dacă situația este de natură să ridice semne de întrebare cu privire la o posibilă înțelegere între firme și/sau cu funcționari din Primărie?”.
Încercare de răspuns: ”La încheierea contractelor/ comenzilor, atât pentru proiectare, cât și pentru execuții modernizare drumuri, au fost respectate toate legile în vigoare”.
Nicio precizare suplimentară despre cum au fost posibile asemenea coincidențe și cum o firmă nou înființată și una de la aceeași adresă se pot întâlni cu lucrări pe aceleași străzi, pentru același client.
Întrebare: ”Materialul «Invest Plus – fericirea de a fi om de afaceri la Piatra Neamț» relevă faptul că, potrivit documentelor din primărie, lucrarea a fost achitată înainte de recepție și că a început înainte de a se emite comanda. Vă rugăm un punct de vedere al domnului primar asupra acestor lucruri, privitor la legalitatea acestor proceduri”.
Răspuns: ”Comanda pentru amenajare / nivelare teren în zona adiacentă pârtiei a fost emisă în data de 09.12.2016, lucrarea a fost executată în luna decembrie, iar situația de plată aferentă acestei lucrări a fost acceptată și însușită de către instituția noastră la sfârșitul lunii decembrie. Plata s-a efectuat după 2 luni, când s-a emis factura”.
Aici suntem nevoiți să facem câteva precizări. În primul rând, declarația patronului societății Invest Plus, care, la redacție, ne-a spus că ”Lucrările s-au făcut undeva prin noiembrie – decembrie 2016. Nu am facturat atunci, dar fotografiile sunt mărturie la lucrarea făcută. Era ca un fel de lavă ieșită din pământ și lucrarea nu a fost deloc ușoară”.
Este o declarație care contrazice răspunsul primit de la Primărie. Și, cu bună știință, în răspuns se mai omite ceva: că lucrarea a fost plătită în februarie, în condițiile în care ”recepția” a fost făcută în… martie! Adice, exact cum spuneau cei de la primărie, au fost respectate toate legile în vigoare!
* Elementul de legătură: Cristian Popa
Din tot noianul de informații privind aceste lucrări, se pare că există un element de legătură, în persoana lui Cristian Popa, patronul societății Invest Plus SRL. Lucrările de asfaltare de pe strada vecină cu Molidului, strada Verii, au fost adjudecate de SC Invest Plus SRL. Care îl are ca administrator pe domnul Cristian Popa, care are, și el, un punct de lucru la aceeași adresă cu Metal Construct și 3D Cadgraf SRL. Evident că și Invest Plus a făcut subcontractare cu Publiserv, societatea municipalității, pentru asfaltarea străzii! Tot la 82 de lei/mp.
Este momentul să ne întoarcem la răspunsul primăriei, care ne-a asigurat că ”au fost respectate toate legile în vigoare”! Lucru îmbucurător, mai ales când apar atâtea coincidențe. Ca să nu mai vorbim de o altă potrivire, sigur fără nicio legătură cu cele relatate acum. La o zi după apariția în Mesagerul de Neamț a materialului ”Invest Plus sau fericirea de a fi om de afaceri la Piatra Neamț”, dl. Cristian Popa a fost văzut în compania primarului Dragoș Chitic, în cadrul profesional al unui restaurant, pentru a discuta, foarte probabil, meniul zilei.
Valentin BĂLĂNESCU