Cine vrea să afle povestea Eroului necunoscut, un simbol național de mare importanță după Primul Război Mondial, poate vizita expoziția deschisă la Muzeul de istorie și arheologie din Piatra Neamț. Meritul este al muzeografului Valeria Bălescu, de la Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I”.
Debutul acestui proiect al expoziției itinerante a fost în anul 2012, organizatorul propunându-și să ajungă în toate reședințele de județ din țară. Piatra Neamț este al 38-lea oraș în care ajunge expoziția. Vernisajul a avut loc pe 20 iunie, iar povestea eroului necunoscut, exemplificată prin fotografiile vremii, este la îndemâna vizitatorilor până pe 30 iunie.
Eroul necunoscut a fost ales de elevul Amilcar C. Săndulescu, un copil de trupă, purtat de mână de ministrul Războiului, printre 10 sicrie cu oseminte, aduse din toată țara în Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Mărășești. Se întâmpla pe 14 mai 1923, când mausoleul nu era construit. Elevul, al cărui tată pierise în război, în 1917, a ales al patrulea sicriu. Toate celelalte au fost îngropate, cu onoruri, la Mărășești, iar cel ales a fost urcat într-un tren special și transportat la București, pe un traseu cu opriri, onoruri și flori în fiecare gară. Primul Război Mondial a însemnat, pentru România, peste 800.000 de jertfe. Practic, nu exista familie care să nu fi suferit o pierdere mai apropiată sau mai îndepărtată și, din acest motiv, foarte mulți oameni și-au imaginat că acel erou, ales dintre atâția, ar putea fi ruda lor sau camaradul lor. Exista un adevărat cult, iar eroului necunoscut – devenit simbol național – i s-a pregătit o ceremonie de înhumare după regulile înmormântării monahului. Sicriul a fost depus la Biserica Mircea-Vodă din București, pe 15 mai, iar pe 17 mai a fost înhumat în Parcul Carol. Mormântul a devenit loc de pelerinaj pentru personalitățile țării, dar și pentru generali și miniștri din statele aliate.
Instaurarea comunismului a însemnat surghiun pentru osemintele eroului necunoscut, care a fost exhumat și dus la Mărășești. Abia în 1991, prin decret semnat de Petre Roman, ca premier, eroul a fost exhumat, depus în mausoleu vreme de o lună, iar de Ziua Armatei, pe 26 octombrie, înhumat în Parcul Carol, dar nu în locul inițial. În 2006, după mutarea la locul inițial, un alt copil de trupă, al cărui tată a murit la revoluția din ’89, a fost desemnat să aprindă flacăra la mormântul eroului necunoscut. Toată povestea zbuciumată a unui simbol național poate fi văzută în fotografiile aduse de la Muzeul Militar ”Ferdinand I”, zilnic, până pe 30 iunie inclusiv, între orele 10 și 17. Expoziția s-a organizat în colaborare cu Cercul Militar Piatra Neamț, Complexul Muzeal Județean Neamț și Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Neamț. (C.M.)
GALERIE FOTO: