Actualizare: Din cele 248 de voturi exprimate, 241 au fost pentru moțiune. Sorin Grindeanu se consideră demis, Guvernul a picat, iar odată cu asta se intră în etapa consultărilor, nominalizării altui premier, obținerea acceptului de la președintele Iohannis și formarea noului Executiv.
Guvernul Grindeanu față cu moțiunea de cenzură depusă de PSD (și ALDE).
În ședința începută aproape de 11.30, Parlamentul reunit citește, dezbate și votează moțiunea de cenzură ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor” sau, așa cum a fost numită neoficială ”moțiunea PSD contra PSD”, semnată de 222 de parlamentari. Prin conținutul moțiunii, se pune sub semnul întrebării legitimitatea actualului Guvern și posibilitatea ca acesta să pună în aplicare măsurile promise prin programul de guvernare. Lui Sorin Grindeanu, colegii din PSD îi reproșează ”iresponsabilitate”, ”pierderea busolei bunului simț, a onoarei și demnității”.
Ca să treacă moțiunea și să cadă Guvernul, e nevoie de 233 de voturi. PSD susține că s-ar baza pe votul a cel puțin 250 de parlamentari. PNL, prin președintele Ludovic Orban, a anunțat că deputații și senatorii liberali vor fi în sală, dar nu vor vota la moțiune. Deputatul Florin Iordache #altăîntrebare a declarat că PSD se bazează și pe votul minorităților naționale. Pe de altă parte, pentru a-și asigura propriile trupe, PSD a cerut parlamentarilor proprii să voteze cu bilele la vedere, deși votul este secret.
La începutul ședinței, Attila Cseke a anunțat că UDMR nu participă nici la dezbaterea, nici la votul moțiunii de cenzură.
Urmăriți transmisiune live din plenul Parlamentului pe ZCH News, aici.
Sorin Grindeanu, primul-ministru al României, uzează primele 30 de minute alocate: ”În decembrie 2016, chiar și după ce PSD a câștigat alegerile cu un scor istoric, urmăream cu toții cu sufletul la gură cum Klaus Iohannis numește un premier de la PSD. Doamna Sevil Shhaideh a fost respinsă și acest lucru a durat 2 săptămâni. În inaurie 2017, dl Dragnea m-a rugat să preiau funcția de premier. Prima dată am spus nu. Prietenii mei din PSD, colegi care se află azi în fața mea, ați insistat că ar fi bine să accept că sunt un om muncitor, onest și că îmi văd de treabă. Și am spus DA. Am spus da și pentru că Liviu Dragnea mi-a promis că mă va susține. Că face un Guvern cu oameni competenți și am acceptat miniștrii pe care mi i-a propus Liviu Dragnea. La nici 6 luni, aflu că Guvernul nu își face treaba, că miniștrii sunt buni, dar nu prea. Undeva la sfârșitul lunii mai, dl Dragnea spunea: «mă mulțumesc toate ministerele» și în același timp auzeam tot de acolo că trebuie să facem o analiză aprofundată și remaniere. O parte din miniștri au venit și mi-au spus că resimt această presiune. INS ne spunea în tot acest timp că economia merge foarte bine și cu toate acestea Guvernul trebuia analizat și remaniat. Nu înțeleg de ce suntem azi aici. Nici românii nu înțeleg asta. Nu înțeleg de ce acest scandal, la nici 6 luni după ce am câștigat alegerile cu un scor zdrobitor. Este loc de mai bine, putem să vorbim în interior, să vedem ce putem schimba. După 21 de ani de când sunt membru PSD, mă aflu în cel mai de neînțeles moment, când PSD depune moțiune împotriva Guvernului PSD. Vă rog să vă gândiți foarte bine de ce ne aflăm azi aici, cu toată România uitându-se la noi, cu toată Europa uitându-se la noi. Am luat decizia să nu demisionez, pentru că făceam două greșeli uriașe. A fost o decizie extrem de grea. Nu am demisionat, pentru că PSD riscă să piardă guvernarea și să ajungă iar la decizia președintelui Iohannis. În noiembrie 2015, când PSD avea o majoritate parlamentară, Liviu Dragnea s-a dus la președinte cu un premier PSD și a fost respins. Am avut un premier tehnocrat. Același lucru se va întâmpla și acum dacă moțiunea trece. Și atunci pierdem guvernarea. Nu mă țin de scaun. Nu mă cred nici salvatorul României. Ne putem întoarce în trecut. Eu nu vreau lucrul ăsta” (sursa: Europa FM).