Ca o demnă instituție de coordonare, control și evaluare a Educației în județul Neamț, când se apucă de ceva, Inspectoratul Școlar județean, prin onor reprezentanții și remunerații săi legali, o face cu simț de răspundere. Așa că obținerea unei informații simple devine un adevărat tur de forță. Pentru a afla dacă au apărut cazuri de elevi eliminați sau alte situații speciale la a doua probă scrisă a examenului de Bacalaureat și dacă nu vrei să stai la vânătoare pe lângă centre de examen, alegi metoda civilizată de a te adresa celor care se ocupă cu bunul mers al examenului. Numai că, surpriză!, inspectorul școlar general adjunct Elena Laiu, președintele Comisiei Județene Neamț de Bacalaureat, nu răspunde la telefon, iar Viorel Stan, inspectorul școlar general, răspunde, într-un târziu, întrebându-te: ”Nu știi că este Bac?”. Evident că suni la generali pentru că este Bac!
”Nu avem voie să răspundem la telefon în timpul desfășurării probelor! Sună-mă la ora 13”. Luni, la română, s-a putut. Au fost trei elevi eliminați pentru că au folosit căști. Probabil, dacă nu era niciun eliminat și nu apărea știrea, astăzi telefoanele puteau fi folosite în scopul pentru care au fost create.
Concluzia este una singură: părinți, elevi, curioși care vor să știe noutăți despre Bacalaureat, puteți sta liniștiți, Inspectoratul, comisia veghează ! Acum doi ani, Bac-ul a fost fraudat masiv în Neamț și tot presa a semnalat asta, între altele pentru că a dat niște telefoane și i s-a răspuns la ele, că nu era nimic de ascuns. (Ana MOISE)