Inspectoratul Școlar Județean Neamț este locul unde acoperirea mizeriilor din sistem a ajuns la rang de artă. Scandalul de la Bacalaureat de acum doi ani, care a mirat o țară întreagă, a fost îmbălsămat în comisii, comiții și regulamente, iar responsabilii se ocupă și azi, fără probleme, de alte examene. La fel a fost și cu porcăriile de la Evaluarea națională, care, iarăși, au mirat o țară întreagă. În învățământul nemțean, au avut loc scandaluri sexuale, bătăi, scandaluri cu gradații de merit, cu salarii de merit, cu titularizări, toate înnăbușite de mormane de batiste puse pe țambal.
Și, în vreme ce unii ar putea spune că s-a ajuns prea departe cu toate astea, mai vine una!
Un personaj – ajuns pe funcție înaltă, pentru că, la un moment dat, a binemeritat pe lângă un șef de partid – consideră că învățământul este moșia lui și se plimbă printre acte, regulamente și legi. În folos propriu, evident.
Numele: Ioan Milea. Funcția: inspector școlar general adjunct.
Domnul Milea nu s-a mulțumit doar cu funcția sa, obținută inițial pe bază de promovare de la partid. Ajuns la Inspectorat, a căutat să-și aranjeze și catedra și s-a titularizat pe un post frumos și călduț la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Neamț. În CV-ul său oficial, de pe site-ul ISJ Neamț, apare, deocamdată, titular la Școala Gimnazială ”Elena Cuza” Piatra Neamț.
* Drumul unui calificativ ciudat
De curând, toată suflarea interesată de domeniu, a aflat că generalul Milea, în ciuda calificativul (doar) ”Bine” al activității sale de inspector școlar, dorește să fie beneficiar de gradație de merit. Pentru asta, i-ar fi prins de minune un calificativ de ”Foarte bine” pentru activitatea de la catedră. Pentru că, în marșul către distincție, nu s-a orientat spre locurile destinate inspectorilor, ci a ales să ia gradația de merit care s-ar fi cuvenit unui profesor cu rezultate la catedră.
Potrivit aceluiași CV oficial, depus de însăși mâna dlui general adjunct Milea la Inspectorat, anul școlar 2015/2016 l-a muncit cu sârg, ca detașat, la Inspectoratul Școlar. Titular a rămas la Pângărați, spune el, dar acolo nu a ținut nicio oră, de niciun fel, că era… peste mână. Așa se face că a prins niște ore la Școala Gimnazială ”Nicu Albu” din Piatra Neamț.
Surpriza din dosarul de privind gradația de merit a dlui Milea apare în momentul când se observă că binecuvântatul calificativ pentru anul școlar 2015/2016 a venit de la Pângărați, unde, repetăm, nu a predat nicio oră! Dar ce foarte bine s-a achitat de sarcină…!
Există și un document (vezi foto) din care rezultă că dl. Ioan Milea a fost evaluat de Consiliul de Administrație al școlii din Pângărați pentru respectiva perioadă și a primit calificativul ”Foarte bine”! E drept, la cerere. Și în anul 2017, adică după un an de la… comiterea faptelor.
Înainte de a răspunde la întrebarea cum a fost posibil acest lucru, se cuvine spusă neapărat povestea haioasă a orelor predate de dl. Milea.
La Inspectoratul Școlar, nu s-a spus că, pentru anul școlar respectiv, el a avut ore la Școala Gimnazială ”Elena Cuza”. După mai multe verificări, de la ”Elena Cuza” am aflat că dl. Milea nu a predat în acel an și că abia din 2016 a avut ore la școală. Două!
Dl. Milea a încercat să lămurească lucrurile: ”În anul școlar 2015/2016, am predat cultură civică la Școala Gimnazială «Nicu Albu». Calificativul «Foarte bine» l-am obținut întâi de la «Nicu Albu» și apoi am făcut solicitare și la Școala Pângărați, unde eram titular, pentru că așa spune metodologia: să cerem calificativ și de la unitatea de învățământ unde suntem titulari. Școala «Nicu Albu» a înaintat o recomandare către Consiliul de Administrație al Școlii Pângărați privind activitatea mea didactică. Anul acesta voi primi calificativ de la Școala «Elena Cuza»”.
* Recapitulare pe termene legale și legi
Pentru profesorii de la catedră care speră să obțină o gradație de merit și care adună cu greu noianul de documente doveditoare ale activității de la clasă – nemaivorbind aici de cei din mediul rural, care se confruntă cu mult mai multe probleme -, modalitatea prin care dl. Milea a obținut calificativul denotă o mare îndemânare.
Evaluarea unui profesor se face pe baza fișei de autoevaluare și calificativul se eliberează în luna septembrie, pentru ca toți cei care au nevoie de ele să le poată folosi. Dl. Milea nu a depus hârtiile la școala din Pângărați, pentru că nu a considerat că este necesar. Iar Consiliul de Administrație de acolo nu l-a evaluat, pentru că nu avea ce să evalueze, fiindcă el a prestat la Inspectoratul Școlar și la ”Nicu Albu”. În luna ianuarie, sub imperiul unor nevoi clare – dorința de a găsi un alt post și posibila gradație de merit -, dl. Milea face cerere să fie evaluat. Trimite documentul de la ”Nicu Albu”, iar Consiliul de Administrație al Școlii din Pângărați, întrunit pe 2 februarie, stabilește, fără ca el să fie de față, calificativul ”Foarte bine”.
Dl. Milea n-a mai depus și calificativul (doar) ”Bine”, primit de la Minister pentru activitatea de îndrumare și control, pe motiv că nu avea legătură cu catedra sa. Oricum, a recunoscut că a depășit termenele și că a făcut cererea foarte târziu. Deocamdată, astăzi, plecăm de la premisa că nu s-a întâmplat nimic pe lângă lege și că dl. Milea are dreptate.
Există, totuși, o problemă, la care ar trebui răspuns pe lege. În momentul când dl. Milea s-a transferat de la Școala ”Nicolae Iorga” din Pângărați la Școala ”Elena Cuza” din Piatra Neamț, avea oare nevoie de calificativ de la unitatea de învățământ unde era titular? Vorbim de Pângărați, cum ne-a spus dl. Milea. Pentru că transferul s-a făcut în septembrie 2016, un pic înainte de februarie 2017, când a primit documentul. Că doar luăm de bun ce spune inspectorul general adjunct care se ocupă de management.
Valentin BĂLĂNESCU
LATER EDIT: AVEM ȘI O ACTUALIZARE. CITIȚI AICI.