Sala de Festivități a Colegiului Național ”Petru Rareș” din Piatra Neamț a fost plină ochi vineri, 2 iunie, la revederea de 30 de ani a promoției 1987. Șapte clase au absolvit în urmă cu trei decenii liceul care peste 2 ani va împlini un veac și jumătate de la înființare.
Diriginta clasei a 12-a D din urmă cu 30 de ani, profesoara de biologie Maria Bîrlădeanu, a impresionat profund prin cuvintele adresate: ”Sper că ați respectat simbolul clasei scris de Ramona Dospinescu. Am luat hotărârea să nu mă despart niciodată de copilărie, de adolescență, de tinerețe, să trăiesc simultan toate vârstele și să intru cântând în aura solemnă a maturității”.
Și discursul profesoarei de engleză Magda Sandovici și-a atins ținta stârnind un vădit amestec de admirație și nostalgie. ”Eu voiam să vă mulțumesc foarte mult pentru numărul mare de prezențe pe care l-ați realizat astăzi. Sunt poate 20 de ani de când sala noastră de festivități nu a mai fost plină cu atâția absolvenți. Felicitări! Anne Marie Chertic (n.red. – actrița Teatrului Național din Iași) acum 10 ani ai întârziat. Îmi amintesc că ai intrat în sala de festivități târziu cu un braț încărcat de flori de câmp, lucru pe care l-am admirat și pentru care ți-am mulțumit”.
Prof. Irina Turcu Petrea, cea mai cunoscută ”Supernanny” din România face parte din această promoție. ”Au fost lucruri minunate, au fost și lucruri mai puțin minunate pentru că s-au întâmplat într-o perioadă tristă pentru toată România. Cumva cu tinerețea noastră, cu inconștiența noastră, cu setea noastră de viață am trecut peste orice obstacol. Mă bucur foarte mult pentru că mi-am întâlnit astăzi foștii colegi, foștii profesori și sunt extrem de emoționată”.
Dr. Adina Alberts-Cataramă, pe numele de fată Mangu, a încheiat și ea studiile liceale în 1987 la ”Petru Rareș”. ”Sunt foarte emoționată. Cu ajutorul fotografiilor mi-am amintit de tot felul de momente, de tot felul de întâmplări. Am avut mult de învățat, au fost multe ore de matematică dar totul a fost benefic pentru că iată acum suntem împliniți cu familii și profesii frumoase”.
În încheiere am reținut cuvintele prof. Mihai-EmilianMancaș, fost director al Liceului ”Petru Rareș”: ”Chiar dacă nu v-am fost profesor, v-am cunoscut prin diriginta voastră Alexandrina Mancaș. V-am admirat de atunci pentru curajul pe care l-ați avut să înfruntați o școală care devia de la teoretic către mecanic și ați rămas așa cum vă văd și acum, fermi rareșiști”. (Ana MOISE)