Era evident că momentul culminant al alegerilor parțiale de la Roman va fi la ceas de seară, odată cu închiderea urnelor și începerea numărării buletinelor de vot. La fel de evident era și că seara interesantă se anunța la PNL, unde nu doar că se număra în paralel, pe un sistem devenit deja clasic, chiar dacă a fost patentat de pesediști, în vremurile lor bune.
Prin urmare, jurnal de așteptare a rezultatelor, cu și despre liberalii de la Roman.
Dintru început trebuie precizat că foarte mulți au considerat că miza acestor parțiale nu este atât victoria PSD – care ar fi putut fi urmarea firească a rezultatelor de la parlamentare, dacă social-democrații n-ar fi comis atâtea greșeli -, cât, mai ales, păstrarea supremației lui Laurențiu Leoreanu asupra Romanului, prin ”ucenicul” său, Lucian Micu.
Un Lucian Micu care a început să arate tot mai des că poate avea și ”apucături” de om politic, mai ales după ce a fost prevenit că ar putea fi trădat chiar din interiorul staff-ului și mulți l-au sfătuit să facă un gest de frondă, ca să arate că e pe picioarele lui, nu ghidonat de Leoreanu. Tuturor, Lucian Micu le-a răspuns ”Merg înainte!”.
Și a mers. E greu de spus dacă dl. Micu a avut vreo îndoială asupra victoriei sale. Se prea poate să da, chiar multe, mai ales că politica este domeniul unde trădarea e cărămidă de bază, iar el a avut prilejul de a se afla (a învăța?) de la mulți oameni importanți din politica locală.
În orice caz, la fel ca mulții viteji care se arată după război, și în cazul dlui Micu s-au găsit destui care să îi prezică o victorie categorică. Evident, să-i prezică după ce a devenit evident că a câștigat alegerile.
Comandamentul central al liberalilor romașcani era în tensiune duminică seara, pe la 20.55, cu câteva minute înainte de încheierea oficială a votării.
Mulți afară, mulți în sediu. Mai mulți afară, că era și cald și se putea fuma în voie.
Înăuntru, ca unul trecut prin atâtea runde de alegeri și familiarizat cu procedurile administrative și de partid, deputatul Laurențiu Leoreanu părea pregătit să intre în etapa ”Rezultate”, cu mai multe coli de hârtie în față și lista secțiilor de votare. Trona în capul unei mese de ședință, și lungă, și dublu de lată. Tablou familiar pentru cei care, făcând recurs la memorie, își amintesc de niște nopți de pe bulevardul Republicii, nr. 5, din Piatra Neamț.
Revenind și depășindu-l pe deputatul Leoreanu, au putut fi văzuți forfotind în jur staff-ul de campanie, membrii Biroului Executiv al PNL, activiști, simpatizanți. Lucian Micu era așezat pe la jumătatea mesei, la distanță de dl. Leoreanu.
Afară, printre fumători, se făceau pronosticuri. Ca de obicei la alegeri. Aldo Pellegrini (membru marcant al partidului, fost vicepreședinte de Consiliu Județean) estima o ”victorie a lui Micu la diferență de 2-3 procente”. Mulți îi dădeau dreptate. Numai Lucian Pascariu – fost consilier local în două legislaturi, o vreme consilier județean și actualmente director adjunct la Locato -, într-un avânt de loialitate și devotament, susținea plin de abnegație că Lucian Micu va câștiga cu 60% din voturi. Toți au început să-și imagineze ”Cam cum ar fi…”, dar scepticismul nu le-a dat voie să îndrăznească atât de sus.
Pe la 21.20, au început să sune telefoanele. Al lui Laurențiu Leoreanu, al lui Lucian Micu, al lui Leonard Achiriloaiei, al lui Lucian Pascariu…
Iar dl. Leoreanu a început să scrie…
La început, nu le-a venit să creadă: Micu avea de două ori mai multe voturi decât Neculai! O secție… două… trei… la fel. A început entuziasmul.
Hârșit în bune practici de alegeri și pățit cu entuziasmul prematur, dl. Leoreanu a potolit spiritele: ”V-am mai spus, nu ne bucurăm decât după ultima secție!”
Fiecare membru din Birou primea telefoane de la reprezentanții din secțiile de votare, apoi venea și îi comunica dlui Leoreanu, care nota tot.
Au început să sosească reprezentanții din secții, cu copiile după procesele-verbale. În secretariat, unde era instalat IT-istul, nu intra nimeni. Nimeni n-avea voie, nici măcar consilierii locali!
La ușă, un adevărat Cerber: ”Nu aveți voie! Nu intră nimeni! Eu preiau procesele-verbale și le duc înăuntru și nimeni nu intră acolo!”
Și nimeni n-a intrat.
Inevitabil, e stârnită iar memoria și, de data asta, legătura se face cu amintirea dlui Leoreanu: ”Mai țineți minte cum îi spunea Videanu lui Hrebenciuc? «Hai, mă Viorică, încoace, că-ți spunem noi rezultatele, că noi avem soft-ul?»
Ei bine, circuitul a fost și de data asta bine pus la punct și a funcționat ca uns.
Emoțiile au dus și la greșeli. Laurențiu Leoreanu primește telefonic un rezultat și, impasibil, îi anunță că au pierdut o secție, cu 80 de voturi PNL la 100 PSD. Mai târziu, aveau să se lămurească lucrurile: se anunțaseră procentele, de fapt, era 80% pentru PNL…
Ca singur jurnalist prezent la sediul PNL, reporterul Mesagerul e remarcat de dl. Leoreanu, care și întreabă, tare: ”Unde este restul mass-media, cumva dincolo?”.
Lucian Micu primește un SMS de felicitare de la deputatul PSD Alexandru Rotaru. Nu trebuie doctorat în limbaj diplomatic să înțelegi că asta înseamnă că PSD recunoaște că a pierdut.
Rezultatele continuă să curgă: 219 PNL la 100 PSD, 197 voturi PNL la 95 PSD…
Laurențiu Leoreanu vorbește la telefon: ”Ludovic, nu i-am bătut, i-am snopit!”
Cumva, cuiva îi vine ideea de a fi invitat șeful PSD Neamț, Ionel Arsene, să bea o cupă de șampanie împreună cu câștigătorii. Evident, nu se concretizează. Se stinge repede, înainte de a se transforma în anecdotă electorală.
Aldo Pellegrini e supărat că nu a reușit să dea o prognoză mai bună și îl invidiază pentru asta pe Pascariu.
Pe afară se relatează întâmplări – credibile și incredibile – de prin secțiile de votare. Cum ar fi că doi romi fuseseră plătiți ca să voteze candidatul PSD. Liberalul care povestește spune că el i-a luat deoparte pe cei doi și i-a convins că Micu e mai bun. Cei doi nu numai că au votat cu Micu, dar au și recunoscut asta în fața reprezentantului PSD, care le-a și cerut banii înapoi. Iar băieții au spus că nu mai au banii, că s-au întâlnit în secție cu un prieten la care aveau ei o datorie și ăla le-a cerut banii…
Meritocrația, care va să zică, s-a născut la liberali și s-a manifestat la Roman. Poate liberalul cu atâta capacitate de persuasiune va fi promovat pe undeva…
Apar două televiziuni de știri și se cade de comun acord să nu se înregistreze nimic până nu va avea loc o conferință de presă. După mai mult de jumătate din secții în care se făcuse numărarea voturilor, a devenit limpede că Lucian Micu a câștigat detașat.
Au fost mai multe sticle de șampanie, cumpărate de liberali în decembrie, la alegerile generale. Cum n-a fost cazul să le deschidă atunci și au rezistat eroic nopților de Revelion, 8 martie și Paște, au fost numa’ bune acum.
Șampanie la rece și declarații de presă la cald.
- Lucian Micu, primar de Roman:
”Mulțumesc, în primul rând, romașcanilor, care au înțeles să iasă la vot și au ales să mergem mai departe împreună. Mulțumesc din suflet colegilor din PNL Roman, domnului deputat Leoreanu pentru sprijinul acordat. Promitem că nu vom dezamăgi. Iar eu, de mâine, intru în campania electorală pentru anul 2020”.
- Laurențiu Leoreanu, deputat de Neamț:
”Aș vrea să mulțumesc echipei PNL Roman, care s-a implicat exemplar în această campanie. Vreau să mulțumesc tuturor romașcanilor, care au înțeles că soluția este de a merge în continuare pe drumul dezvoltării. Cu un primar care și-a dat licența în administrație. Iată că orașul este pe mâini bune, așa cum am spus noi, dar acum putem coagula cele două sloganuri: orașul e pe mâini bune, de la bine spre mai bine”.
GALERIE FOTO: