În grija sa față de pacient, Ministerul Sănătății a dispus o ”acțiune tematică” de control în spitalele din toată țara. În Neamț, inspectorii sanitari din cadrul DSP au ”călcat” spitalele de din Piatra-Neamț, Roman (inclusiv cel de psihiatrie), Târgu Neamț, Bicaz și Bisericani, dar și câteva unități private care au spitalizare de zi: Theo’s Medical – Clinica Sf. Nectarie, Roman, Central Clinic Piatra-Neamț, Fundația medicală ”Speranța bolnavilor” Barticești , Clinica medicală Sf. Andrei Piatra-Neamț și SC Palimed Târgu Neamț. În esență –zice raportul înaintat de DSP Neamț către minister – lucrurile stau corespunzător, în sensul că se respectă ”parțial” circuitele pentru personal, pacienți, lenjerie curată și murdară, alimente și deșeuri; există rezerve de apă la 3 spitale și grupuri electrogene la alte 5, iar instrumentarul este sterilizat corespunzător în 9 unități sanitare. Totuși, au fost găsite 6 teste bacteriologice cu depășiri la un anumit indicator ( NTG), dar și 3 probe de apă nesterilă. Nicăieri, în tot raportul de control, nu se menționează vreo denumire de spital în care s-au găsit nereguli și nici directorul DSP nu le-a ”divulgat”, pe motiv că nu-l lasă ministerul. În definitiv, de ce-ar treui să știe pacientul unde sunt spitalele cu neconformități?
Grav este că în două blocuri operatorii a fost găsită apă nesterilă, motiv pentru care s-au aplicat două amenzi a câte 500 de lei, conform HGR 857/2011, art 33, lit g.
Frumos este că HGR cu pricina zice la articolul respectiv ”constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte”, iar la litera g este vorba despre ”neasigurarea apei sterile la blocurile operatorii și în sălile de naștere”. Logica simplă indică alte amenzi pentru apa nesterilă în sala de operație, adică între 5.000 și 15.000 de lei. Logica, ușor mai complicată, a doctorului Dorin Morenciu, directorul DSP Neamț este cuprinsă, în totalitate, în declarația senzațională pe care ne-a făcut-o: ”S-au dat amenzi pentru persoane fizice, pentru că apa nesterilă a fost descoperită pe mâinile lor”. Și cum ne îndoim că s-au spălat pe mâini cu apă la bidon, adusă de acasă, avem motive să ne întrebăm de ce inspectorii sanitari n-au ”descoperit” și sursele de apă nesterilă din blocurile operatorii cu probleme. Pe persoană “juridică”.
Așteptăm reacția Prefecturii Neamț, care poate ne va comunica care sunt unitățile sanitară unde s-au descoperit nereguli si, mai ales, dacă este posibil ca apa nesterilă să fie pe “persoană fizică” într-o instituție care este “persoană juridică”! Și va găsi pe cineva de la DSP să explice la ce riscuri se expun pacienții operați undeva unde nu există apă sterilă. Măcar, așa, de curiozitate…
C.M.