Lucrările de construcție la Complexul Sportiv și de Agrement Moldova au început în 2014, dar inaugurarea a fost în 2015. Atunci s-au făcut achizițiile de mobilier (umbrele și șezlonguri), dulapuri pentru obiecte personale, s-au montat sistemul de acces, instalațiile video și de sonorizare, s-au asigurat sursele secundare de apă și energie, precum și alte dotări. Lucrările executate în anul 2015 la acest obiectiv de o firmă din Săbăoani au costat aproximativ 3,1 milioane de lei.
Pentru romașcani, deschiderea Complexului Sportiv și de Agrement Moldova a fost unul din cele mai așteptate și apreciate momente în sezonul estival 2015. De atunci încoace, nu este sărbătoare ori week-end cu vreme bună să nu fie asaltat de vizitatori. De exemplu, pe parcursul sezonului 2015 s-au înregistrat aproximativ 60.000 de utilizatori.
La sfârșitul lui 2015, totalul încasărilor realizate de Serviciul Baze Sportive și de Agrement, care include complexul Moldova, Sala Sporturilor, bazinul de înot și terenurile sportive, a fost de 860.702 lei.
Pe parcursul sezonului din anul trecut, interesul vizitatorilor a fost foarte crescut, recordul fiind stabilit în duminica lui 26 iunie 2016, când, în ștrandul municipal romașcan, au intrat 3.500 de persoane. În tot anul trecut, Complexul Sportiv și de Agrement Moldova a avut încasări de peste 650.000 de lei, din vânzările biletelor la ștrand, din chiriile spațiilor comerciale, din închirierea foișoarelor și din parcări.
Sunt apreciate în egală măsură atât zona de ștrand, cu toate dotările ei, cât și zona de picnic și agrement, cu spațiile de joacă și fitness, foișoarele, fântânile arteziene, pista de role și skateboard, zona de evenimente.
Ziua de sâmbătă, 1 iulie, nu se anunța foarte potrivită pentru ștrand, cu avertizarea specialiștilor de a evita ieșirea din casă, dat fiind codul de caniculă. La ora 11:30, erau 32°C, în vreme ce, două ore mai târziu, depășise 34,5°C. Cu toate acestea, în ștrand intraseră deja 370 de persoane, iar 14 foișoare din zona de picnic erau deja închiriate.
Nepopulate erau zonele de fitness și pista pentru role și skateboard, că era prânz, soarele în crucea zilei, arșița mare și riscul enorm de insolație, nu de întărit condiția fizică.
Oamenii se simțeau bine în ștrand, mai ales în bazine. Au fost și temerari care, răbdători, au stat să se rumenească la soare, dar cei mai mulți erau pe sub umbrele.
În foișoare, fie era mare veselie – ajutată puțin și de bere -, fie era o atmosferă de activitate tehnică, în care doar bărbații sunt specialiști.
Ca impresie general valabilă, ”Mulțumiri pentru cine a amenajat ștrandul ăsta, că s-a gândit și la cei care nu-și permit să meargă la mare”
Încolo… ”E bine, cum să nu fie bine? Păi, ce să facem, să stăm în apartamente și să ne coacem?!”
Sau: ”Nu e scump! Păi, noi patru am dat câte 5 lei de căciulă… ce, e mult?”
Sau interesant: ”Noi am fost și săptămâna trecută, că mai facem așa, câte un grătar… și am luat tot foișorul ăsta. Ei, în foișorul de colo erau opt, patru familii din Pașcani. Veniseră la Roman numai pentru ștrand, că stătuseră și la plajă mai devreme. Eu zic că e bine, dacă vine lume și din altă parte, nu?”
Statistic și financiar vorbind, în săptămâna 26 iunie – 2 iulie, la bazinele din Complex au fost 7.110 persoane, încasările totale fiind de 76.863 de lei.
În prima zi a lunii iulie, sâmbătă, la bazine au fost 930 de persoane și 12.354 de lei încasați, iar duminică au fost 1.940 de persoane și încasări de 25.124 de lei.
În aceeași săptămână, au fost închiriate 72 de foișoare, echivalentul financiar a 2.180 de lei. 17 foișoare au fost închiriate numai sâmbătă (încasări de 571 de lei), iar 30 duminică (cu încasări de 998 de lei).
Complexul Moldova funcționează în perioada 1 mai – 30 septembrie pe zona de ștrand (între orele 9-21 de luni până joi și între 9-23 de vineri până duminică) și de pe 1 aprilie până pe 31 octombrie pe zona de picnic (foișoare), aceleași intervale orare.
#Tarife:
- Taxa de intrare în ștrand (inclusiv șezlong și umbrelă):
- 10 lei adulți, 5 lei copii și pensionari, de luni până joi;
-
15 lei adulți, 8 lei copii și pensionari, de vineri până duminică.
Notă: copii sub 3 ani și persoanele cu handicap au intrarea liberă cu condiția ca însoțitorii acestora să facă dovada vârstei sau a încadrării în grad de handicap, după caz.
Pentru copiii între 3 și 14 ani, însoțitorii acestora trebuie să facă dovada vârstei, pe baza certificatului de naștere).
Accesul este permis o singură dată.
- Accesul în zona de picnic, cu folosirea utilităților și a grătarelor:
- 20 de lei/ 4 ore în cazul foișoarelor cu 6-8 locuri;
-
32 de lei/ 4 ore, în cazul celor cu 12-14 locuri.
# Din Regulamentul de funcționare:
După expirarea celor 4 ore, în cazul în care utilizatorii doresc prelungirea duratei, plata se face cu ora, la tariful de 5 lei/ora în foișoarele cu 6-8 locuri și 8 lei /ora în foișoarele cu 12-14 locuri.
Durata se calculează de la ora predării efective a foișorului, iar predarea acestuia se face pe baza actului de identitate al utilizatorului.
Dan AILINCĂI