Mădălina și Ramona sunt surori. Au lăsat în urmă viața de acasă, din Humuleștii Târgului, și, imediat după facultate, au plecat în Marea Britanie. Se întâmpla acum șapte ani. Acum, amândouă sunt căsătorite, și-au făcut propria familie și propriul cerc de prieteni cu care împart bucuriile și zilele libere. ”Pâinea neagră a străinătății”? Da, dar numai când e vorba de dorul de casă. Și nu își permit să se usuce de dor, fiindcă, deși departe, viața în Regatul Unit este net superioară celei din România. Chiar și în condițiile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cum le-a afectat Brexit-ul și ce așteptări au de la țara lăsată în urmă?
Oficial, prin președintele Klaus Iohannis, România anunță ca prioritară preocuparea de a se asigura că românilor li se respectă drepturile în țările în care se află. Cum se respectă drepturile românilor în țara lor e rost de altă discuție… În aprilie, după întrunirea Consiliului European, președintele Iohannis declara că ”Preocuparea fiecărui stat și a noastră, a României, este să ne asigurăm că drepturile cetățenilor sunt respectate. Pentru noi, este prioritară viața românilor din Marea Britanie și negocierile se poartă pentru ca oamenii care au ales să se stabilească acolo să beneficieze de toate drepturile, de drept de reședință, de asigurări sociale etc.”.
Deci, beneficiază românii din Marea Britanie de toate drepturile?
* ”Sunt englezi care ne compară cu țiganii”
Mădălina Irimia a plecat în Anglia în 2010. A plecat ”la sigur” și, de cum a ajuns, a lucrat la o cafenea studențească, unde-și bătătorise terenul de când era studentă la Turism, la Cuza, în Iași, și își petrecea vacanța muncind în Anglia. Acum e în concediu de maternitate, dar înainte de asta era recepționistă, la un hotel. În Anglia s-a căsătorit, în Anglia a făcut și fetița.
”Nu am avut nicio problemă să mă adaptez în Anglia. Englezii cu care am relaționat m-au sprijinit din prima clipă. Cât timp îți vezi de treaba ta, nimeni nu are nimic cu tine. Am auzit cazuri de discriminare la adresa altor români, dar mie, personal, nu mi s-a întâmplat așa ceva. După Brexit, am văzut – mai ales pe Facebook și în mass-media din Anglia – cazuri de discriminare la adresa românilor. Pe unele șantiere, pe unde lucrează români, am văzut pancarde pe care scria: «Plecați în țara voastră, românilor!», însă nu am văzut eu, personal. Am văzut pe Facebook și în presă. Momentan, nu mă gândesc că voi fi afectată de Brexit, nu mi-e frică”, spune Mădălina.
Problema, spune ea, este că sunt englezi care îi asociază pe români cu rromii și abia atunci pot apărea necazuri. Dar asta nu are de-a face neapărat nici cu românii, nici cu englezii, e atât de des întâlnită încât nu mai miră pe nimeni. Și, în niciun caz, nu strică planurile unei tinere familii care-și vede viitorul pe malurile Tamisei.
”Ne dorim să ne luăm și o casă, pentru că simt că în Anglia este locul meu. Îmi este dor de casă, de familie, dar, momentan, nu dorim să revenim în țară. Fetița noastră s-a născut în Anglia. Nu are cetățenie britanică, pentru că dubla cetățenie implică niște costuri mari, dar o să demarăm procedurile pentru ca fetița noastră să primească cetățenie britanică. Pentru fetiță, primesc o alocație de 80 de lire sterline. E greu să crești un copil cu această sumă în Anglia, dar am noroc că soțul câștigă bine. Lucrează la căile ferate”.
Între prietenii pe care-i are acum, n-a văzut mare îngrijorare apropo de Brexit, deși recunoaște că sunt români îngrijorați, care iau în calcul revenirea în țară sau plecarea în altă parte. Abia când vine vorba de părerile englezilor legate de români e mult de discutat: ”Părerile sunt împărțite. O problemă este rasismul. Unii englezi ne compară cu țiganii. Am fost întrebată dacă acasă la mine, în România, am televizor, dacă am casa mea și dacă am baie în casă. Și le-am arătat fotografii. Au rămas foarte mirați că avem tot confortul și trăim în condiții civilizate. Majoritatea englezilor stau în chirie.
* ”Românii se ajută în Anglia, cel puțin pe mine nu m-a refuzat nimeni când am cerut ajutorul. Grupul din care fac eu parte este foarte unit”.
Pe tinerii care vor să plece din România îi sfătuiesc să plece în străinătate, mai ales dacă au studii superioare. Eu aș reveni în România dacă economia ar fi la un nivel ridicat și dacă aș avea un salariu decent. Ca să duci un trai decent în România, ar trebui să câștigi aproximativ 1.000 de euro pe lună. Repet, pentru a duce un trai decent, nu să te îmbogățești! Doar pe un asemenea salariu aș reveni acasă. Momentan, nu am nicio stabilitate financiară în România. Înainte de Brexit, pe o casă cu două camere, plăteam 900 de lire sterline chirie; acum, pe trei camere, dăm o chirie de peste 1.600 de lire sterline. Dar salariile au rămas la fel. În Anglia nu ai viață personală. Asta este marea durere a românilor din Anglia: nu ai timp de distracție, ci doar muncă. La noi în țară, lumea se mai distrează și are timp liber”.
* ”Sunt sute de nații care ne depășesc numeric și care creează probleme”
Ramona Stanciu a plecat în Anglia tot în 2010, tot după facultate, pentru că nu a găsit de muncă în țară: ”A apărut o oportunitate, să merg, pe timp de vară. Am început cu munca la o cafenea. Acum sunt asistentă la un cabinet stomatologic. Șeful e de origine iraniană. Mai am încă două colege românce, deci nu s-a pus problema de discriminare sau atitudine abuzivă la locul de muncă”.
Ea n-a avut nicio problemă cu englezii, nici cu socializarea, nici să lege prietenii. N-a fost, însă, totul roz, nu din prima cel puțin: ”Au fost cazuri în care, după ce am spus că sunt româncă, primul lor cuvânt a a fost «gipsy». O întreagă muncă de lămurire despre diferența dintre români și cei de etnie romă…! Nu am avut ocazia să simt pe pielea mea niciun fel de abuz verbal. Am auzit diferite povești, cum că, după Brexit, au fost persoane care înjurau emigranții pe stradă sau în metrou, dar cazuri izolate. Repet, eu vorbesc strict personal. Ei au o problemă cu emigranții, în general, mai ales cu cei care vin și nu aduc niciun beneficiu statului. Sunt sute de nații care ne depășesc numeric și care creează probleme. Pur și simplu, îți este rușine! Acum s-au mai calmat spiritele, dar, în anii trecuți, vedeam la televizor reportajele englezilor despre romi și, efectiv, ne simțeam rușinați… Dar, cum am mai spus, oamenii te cunosc după fapte, muncă, personalitate și reușesc să facă diferența între cei buni și restul”.
Evident, argumentul financiar rămâne de bază și în cazul Ramonei: ”E suficient pentru a ne întreține și a pune, lunar, bani deoparte. Deocamdată, planurile de viitor sunt aici. Suferim enorm, iar distanța de familie și casa părintească ne macină zi de zi, dar nu vedem nicio posibilitate de a ne întoarce în țară”.
Ciprian Traian STURZU