Duminică, 30 iulie, sute de credincioși au participat la slujba de resfințire a bisericii de la Schitul “Vovidenia” din comuna Vânători-Neamț. Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, condus de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de gazda evenimentului, arhimandrit Mihail Daniliuc.
Printre invitații de marcă s-au numărat primarul comunei Vânători-Neamț, Adriana Petrariu, inspectorul general Viorel Stan, inspectorul general adjunct Elena Laiu, dar au fost zăriți printre credincioși și fostul inspector general Emil Creangă, dar și câțiva consilier locali din comună.
“În acest prea frumos și liniștit loc de reculegere, de-a lungul anilor s-au petrecut lucruri frumoase. Părintele egumen Mihail, cel care s-a ostenit pentru toată această lucrare de readucere a schitului Vovidenia în stare de frumusețe, așa cum se află astăzi, va da citire Hrisovului de Sfințire, spre aducere aminte generațiilor care vor veni, despre cele petrecute în anii precedenți. Dar înainte de asta, dorim să arătăm și noi de la Mitropolie, un gând de gratitudine, de mulțumire pentru părintele Mihail și pentru dv, cei de față. Am ales 16 persoane care s-au alăturat efortului și strădaniei părintelui Mihail. Îi oferim părintelui Mihail Daniliuc, cea mai înaltă distincție pe care o are sfânta noastră Mitropolie și anume Crucea Moldavă pentru clerici, ca semn de mulțumire din partea sfintei Mitropolii. Vom oferi și unor creștini mireni, care la chemarea părintelui Mihail au răspuns prezent, un semn de mulțumire. Dorim a-i mulțumi, în primul rând, doamnei primar din comuna Vânători-Neamț, Maria Adriana Petrariu, pentru toată această lucrare sfântă”, a spus ÎPS Teofan.
Părintele egumen Mihail Daniliuc a dorit să evidențieze, la rândul său, ajutorul mai multor familii, printre care și Ionel și Maria Tănase din Oglinzi, care au sprijinit schitul Vovidenia, în mod substanțial. Totodată, ÎPS Teofan a primit din partea părintelui egumen Mihail Daniliuc o icoană ce o înfățișează pe Maica Domnului.
L-am întrebat pe părintele arhimandrit Mihail Daniliuc, ce reprezintă pentru dânsul, Schitul Vovidenia: “Schitul Vovidenia este o veche vatră de sihăstrie românească care, fără a avea faima marilor chinovii monahale din zona Neamțului, totuși, prin cele aproape trei veacuri de existență, înscrie o pagină însemnată din istoria Bisericii lui Hristos din Moldova. Pentru mulți nemțeni, Vovidenia este altarul din Poiana liniștii căci romancierul Mihail Sadoveanu, vremelnic locatar al Vovideniei, a numit această așezare schitul din Poiana liniștii, motivat de tihna locului, dar și de pacea pe care o primeai intrând în vorbă cu monahii din mica obște a așezământului monahal. Vă amintesc că între anii 1948-1961 autorul Baltagului sau a Fraților Jderi, a locuit vremelnic la Vovidenia în casa vrednicului de pomenire Visarion Puiu, Mitropolitul Bucovinei. Era atras de măreția și liniștea patriarhală a acestor locuri, pe care le cerceta minuțios, lăsând ca privirea atentă, de un albastru intens, aruncată de sub streașina generoasă a pălăriei sale arhicunoscute, să călătorească departe, peste colinele ce se înșiruiesc către vadul Ozanei și se pierd în zare, către voievodala Cetate a Neamțului, care încheie precum o pafta brumată de vremurile demult apuse cingătoarea codrului ce îmbracă de veacuri dealurile ținutului. Pentru mine, Vovidenia înseamnă Betleemul nașterii duhovnicești către lumea monahală. În urmă cu mulți ani, vreo 23 la număr, recent absolvent de liceu, am pășit pentru întâiași dată în Poiana liniștii, proteguită de Maica Domnului. M-au fascinat măreția bisericii, dar mai cu seamă, privirea caldă și duioasă a Născătoarei de Dumnezeu, care, din icoana ce tronează maiestos în biserică, mi-a mângâiat anii tinereții și mi-a adresat o tainică chemare de a-i sluji. Așa am ajuns novice la Vovidenia, așa am fost călugărit, hirotonit, și, mai târziu am fost numit egumen al acestui smerit schit al Mănăstirii Neamț”. (C.T. STURZU)