Cuvinte frumoase, precum ”revitalizarea turismului nemțean” sau ”Piatra Neamț – Perla Moldovei”, nu au putut ascunde o realitate cruntă: marota turismului a fost folosită pentru ca o gașcă, bine organizată, după regulile mafiote, să stoarcă atât bani publici, cât și ai fraierilor care au crezut în spusele lor. Gașca și-a umplut conturile și a făcut-o în disprețul oricăror legi, pentru că ea erau legea, de jos până sus. A siluit-o după cum a avut nevoie și nimeni nu i-a putut face nimic. Ce-i drept, câte unul din gașcă a mai căzut, din motive conexe, dar bunurile sunt bine mersi la adăpost, sub alte nume și sub paravanul unor afaceri bine protejate. La Piatra Neamț, a fost și se găsește în continuare vârful aisbergului, iar ștrandul municipiului poate fi numit, fără exagerare, un fel de Goldland. Aici s-au făcut și se fac în văzul lumii afaceri de milioane, într-un dispreț total față de lege.
Pentru a stabili exact cadrul în care se desfășoară afacerile din turismul nemțean, trebuie readus în atenție statutul de stațiune turistică de interes național la care a ajuns Piatra Neamț. Dădea bine la cartea de vizită a orașului și permitea accesarea de fonduri de toate tipurile, inclusiv europene. În general, lumea s-a bucurat după declarațiile sforăitoare, gândind că vor curge turiștii în valuri și că epicentrul turismului mioritic se va muta la Piatra Neamț. La vremea aceea, 2008-2010, stațiunea Piatra Neamț avea numai două hoteluri și alea nemodernizate, câteva pensiuni, multe vorbe goale și multe pile la ministrul Elena Udrea. Patalamaua de stațiune turistică s-a obținut cu situații, statistici și evidențe bine cosmetizate înainte de a fi prezentate la minister. S-au folosit minciuni și falsuri grosolane, apoi, odată obținut statutul, gogoașa cu ”stațiunea de interes național” a fost înghițită pe nemestecate. Nimeni nu și-a pus problema ce înseamnă asta pentru oraș, pentru cei care prestează servicii turistice, și nici la ce obligă noul statut al orașului.
* Legea și fărădelegea la Piatra Neamț
Legislația aplicată tuturor investitorilor din turism este specifică într-o stațiune turistică, mai ales într-una de interes național, și are legătură directă cu Autoritatea Națională pentru Turism, singura care putea, din acel moment, să elibereze avize de funcționare! Pe cale de consecință, și atunci, dar și acum, cine nu are aviz de la ANT este în afara legii, chiar dacă are o bibliotecă de alte autorizații eliberate de Primăria Piatra Neamț, instituția care, de altfel, a și solicitat statutul de stațiune turistică. Din acest punct, discuțiile ar fi trebuit de mult mutate spre juriști, procurori și judecători.
În acest sens, merită relatată o situație care, dacă este pe cât de reală o arată documentele, demonstrează cum, în văzul lumii, sub ochii tuturor autorităților, ba chiar cu complicitatea multora din ele, o firmă a putut funcționa fără autorizație, din 2008 și până în 2016. Funcționând așa, probabil nici nu a plătit (prea multe) taxe și impozite. Firma se cheamă Gessica SRL și a gestionat terasa și căsuțele de la intrarea în baza hipică, unde multă lume bună se aduna vara la un mic si multă udătură.
Totul a început cu o scrisoare a administratorului societății Tranzitour Piatra Neamț către președintele ANT, în care se fac acuzații incredibile. Pentru începutul serialului, prezentăm o parte a acestui document și răspunsurile primite, care, la rândul lor, sunt stupefiante.
«Domnule Președinte, pe această vale vă rugăm, cu autoritatea cu care ați fost învestit să aplicați legea în vigoare și să sesizați la rândul dvs. organele în drept să restabilească intrarea în legalitate a tuturor agenților economici, cât și a conducerii locale din Stațiunea de interes național Piatra Neamț, cât și tragerea la răspundere a celor vinovați de această situație, foarte gravă și fără precedent la noi, nemaiținând cont de faptele ce decurg din statutul de funcționare a unităților fără încadrare și clasificare valabile și care, conform legilor, pentru această perioadă, începând cu 14.06.2010 și până în prezent, toate veniturile încasate se constituie venituri la bugetul statului, cu toate consecințele ce decurg de aici.
Această sesizare am făcut-o cu bună credință și cu speranța că cele relatate nu se vor mai repeta, aspectele sesizate sunt cunoscute și de funcționari din Registrul Comerțului, DSV, DSP, cărora le este frică să vorbească, pentru că au fost amenințați că-și pierd serviciul.
Pe de altă parte, Primăria, prin Poliția Locală Neamț, ignorând legislația în vigoare, fără să aibă atribuțiuni de control în acest domeniu, amendează agenții economici care nu se supun regulilor stabilite la nivel local și nu au aviz de funcționare din partea Primăriei Piatra Neamț, neținând cont de clasificările emise de Autoritatea Națională în Turism.
Exemple de funcționare a unor unități.
(…) În sezonul estival, zona unde se fac cei mai mulți bani (bani negri) este zona de agrement numită anul acesta ”Peste Vale”, care aparține Primăriei și Consiliului Local Piatra Neamț, dată în administrare SC ROCOM CENTRAL Piatra Neamț, care administrează mai multe unități, printre care și Hotel CENTRAL PLAZA Piatra Neamț și care, printr-un contract de administrare trecut la secret, trebuie să dea 20% din încasările efectuate din aprox. 83 de activități, primite cadou de la predecesori și din care Primăria Piatra Neamț nu se alege cu mare lucru în cont fiind foarte bine înțeleși. (…)
Cel mai interesant caz este cel al SC GESSICA SRL Piatra Neamț, care funcționează în Baza Hipică din Ștrandul Piatra Neamț, pe un teren așa-zis închiriat de la SC PERLA INVEST SRL (societate în insolvență, în care acționar 100% este Municipiul Piatra Neamț), care funcționează total ilegal din vara anului 2008, cu o structură de primire turistică de cazare de 10 căsuțe și cu una de alimentație publică tip terasă cu foișoare, bănci de lemn tip berărie și bucătărie fast-food.
Planul de situație pentru amplasarea celor 10 căsuțe, 3 foișoare de alimentație publică, 15 seturi de berărie cu mese și bănci, grupul sanitar și un oficiu, fără a le denumi camping sau popas și terasă de alimentație publică, sunt făcute prin modificarea unui plan cadastral al Campingului Ștrand, care este în proprietate noastră, SC TRANZITOUR SA, și pe care le-au folosit la documentația depusă pentru certificatul de urbanism emis cu nr. 837/07.09.2009, funcționând cu terasa și căsuțele încă de la începutul sezonului 2008.
Cu falsurile deținute, ILIOAIA ANA MARIA MIHAELA, depune cu nr. 8079/23.09.2009 o documentație incompletă, în care nu trece foișoarele, mesele cu bănci tip berărie și bucătăria tip fast-food, ci numai 10 căsuțe din lemn și un oficiu, fără a-l denumi bucătărie, și obține un aviz de funcționare cu același nr. 8079 din 05.10.2009, din partea Agenției pentru Protecția Mediului Neamț.
Aceleași documente falsificate și prezentate trunchiat le depune și la Direcția de Sănătate Publică Neamț, care emite Avizul Sanitar nr. 503/21.09.2009, în care trece în plus și 3 foișoare, avizate pentru ACTIVITĂȚI TURISTICE cu avizul nr. 1745/11.09.2009, și un referat de evaluare la fața locului.
Șirul de falsuri culminează cu declarația completată de ROȘCA-HUȚANU ANGELICA, care completează de mână Anexa nr. 2 la HG nr. 843/1999 și/sau HCL nr. 694/2008 cu calitatea de administrator, depuse pentru obținerea autorizațiilor la nivel local.
Declarația completată de Roșca Huțanu Angelica nu există în nicio hotărâre de Guvern sau normă de încadrare la care face referire, astfel Anexa nr. 2 este la HG 843/14.10.1999, reactualizată, privind încadrarea pe tipuri de unități de alimentație publică neincluse în structurile de primire turistice, pe care a luat-o de undeva, care începe cu Declarație, la care a scris la calculator, dedesubt sub titlu, cu greșeli de exprimare, ”de încadrarea pe tipuri a unități de alimentație publică”, iar în paranteză, a scris HG 843/1999/HCL nr. 694/2008 care nu au nicio legătură între ele, iar norma locală se referă la hotărârea privind stabilirea tipurilor de unități de alimentație publică pentru care se aprobă schimbarea destinației spațiilor comerciale existente de construcție la parterele imobilelor de locuințe colective, adică a blocurilor, cu nr. 694/27.11.2008, această declarație o dă de gol că funcționează încă din anul 2008, iar anual a schimbat anul completării pentru a o depune conform HG nr. 843/1999 art. 1, art. 2 și art. 3 la sediul Primăriei locale, odată cu cererea pentru obținerea autorizației de funcționare, lucru care nu l-au făcut nici până astăzi.
Cert este faptul că, din anul 2008 și până în prezent, SC Gessica SRL funcționează fără certificat de clasificare emis de ANT, bazându-se pe faptul că are același nr. de căsuțe ca și Campingul Ștrand aparținând societății noastre, folosindu-se atât de clasificarea noastră, cât și de o copie a brevetelor noastre de turism.
Toate acestea puteau fi evitate dacă, după ce au obținut avizul de urbanism de la Primăria Piatra Neamț cu nr. 837/07.09.2009, ar fi urmat calea legală, a avizării și clasificării de către Autoritatea Națională în Turism, care, începând cu 2008, avea în vigoare Ordinul nr. 636 din 12.05.2008, completat cu celelalte ordine care au urmat până azi, HG și legile care reglementează activitatea în domeniul turismului.»
* ANT controlează și dă dreptate Tranzitour
Reclamația făcută de Tranzitour în septembrie 2016 este verificată de o comisie de control pe 14 noiembrie. Evident de previzibil pentru o activitate sezonieră, găsește terasa închisă. Drept care lasă pentru administratorul firmei o invitație la sediul ANT.
Ca după orice control, se lasă cu niște concluzii oficiale, după verificarea documentelor și a notei de relații dată de administratorul invitat la ANT.
O primă concluzie oficială spune că spațiile respective au fost închiritate către alte două societăți pietrene, HCM Invest SRL și ACM Mag Invest SRL, pentru perioada 2014 – 17 august 2016. Practic, e vorba despre niște asociați care lucrau pe cele două societăți. Cei de la ANT mai spun că ”nu au putut fi prezentate contracte de închiriere pentru spațile menționate și nici documente din care să rezulte faptul că a fost facturată și încasată chiria pentru acestea”! Altfel spus, sub semnătura directorului general ANT, dl. George Bogdan Borugă, se afirmă că există indicii rezonabile de lucrat la negru, fără acte, cei de la Gessica închiriind un teren și o activitate pentru care nici ei nu erau autorizați.
Aceiași controlori constată o factură de cazare, eliberată de Gessica, deși firma nu putea face asta, că nu avea autorizație – nici măcar provizorie! – de funcționare. Drept pentru care ”a fost dispusă intrarea în legalitate”. Potrivit legii, este interzisă funcționarea structurilor de primire turistică fără certificate de clasificare, iar amenda ar fi undeva între 10.000 și 20.000 de lei! De prisos a mai spune că data emiterii facturii era în afara activității sezoniere.
Cum merg lucrurile mai departe, după ce cogeamitea autoritate a statului constată că se pot prezuma oareșce activități la negru, fără documente, altfel indicii clare de evaziune fiscală și fără autorizație? Fiind vorba de câțiva ani buni de activitate fără aviz de funcționare, s-ar zice că au urmat controale aspre, amenzi drastice și dosare penale pentru recuperarea prejudiciului adus pușculiței de stat. Ei bine, nu! Lucrurile par să meargă spre o dulce mușamalizare.
* Cine este Gessica SRL
O simplă căutare într-o bază de date care cuprinde informații despre firme arată că societatea a fost înființată în 2008, având-o ca asociată pe Anamaria Mihaela Ilioaia. La un bloc se declară sediul și, în ciuda domeniului de activitate – ”restaurante” -, nu se declară niciun punct de lucru. Legal, logic și fiscal, rezultă că activitatea nu s-a putut desfășura decât în apartamentul propriu. Că ea s-a desfășurat la intrarea în baza hipică din ștrand o știe toată lumea, mai ales că, din 2012, există și un contract de închiriere cu Perla Invest SRL, semnat de Cătălin Goldan, directorul de atunci al societății municipiului.
Gessica SRL nu a declarat niciodată mai mult de 60.000 de lei cifră de afaceri. Din nouă ani de existență, în șase a avut pierderi, iar în anii cu profit a anunțat valori infime: 6.234 lei în 2010, 4.103 lei în 2012 și 112 lei în 2013. Din 2008 până în 2015, nu a avut niciun angajat, deși gestiona un ditamai spațiul!
Contractul cu Perla Invest, inițial semnat pentru 4 luni, a fost prelungit prin act adițional până în 1 iunie 2017! Chiria stabilită inițial a fost de 1.500 lei fără TVA, pentru 1.000 mp, ceea ce înseamnă 0,66 lei/mp/lunar pentru o activitate de acest tip!
Trecând peste prețul ridicol, rămân alte întrebări.
Prima dintre ele este legată de Perla Invest. Cum a putut închiria un teren unei firme care deja funcționa acolo, fără să verifice dacă există autorizații la zi? Simplu: doar la ordin sau din teamă. Sau din interes. Detaliile nu-și au rostul pentru cât anume din chirie s-a plătit sau ce înseamnă veniturile declarate raportate doar la plata chiriei. Dar un exemplu tot se cuvine: în 2014, la o chirie de 1.500 lei plus TVA, adică 1.860 lei, rezultă că firma ar fi trebuit să achite către Perla Invest 22.320 lei numai în acel an! Cifra de afaceri pe acel an a fost, însă, de 13.620 de lei, deci lucrurile nu se pupă. Mai ales că acolo s-a funcționat și pe bază de curent electric – apropo, cine l-a tras, pe baza căror autorizații și, mai ales, cine l-a plătit? -, a fost nevoie de apă, nemaivorbind de salarii, telefoane și alte multe asemenea mărunțișuri.
Revenind la contract, trebuie precizat că el s-a încheiat în 2012, pentru 4 luni cum spuneam, și a fost prelungit golănește în 2014 (?!?!?!?!), pe trei ani, fără să se menționeze clar dacă e vorba de o activitate sezonieră, dacă se plătește chiria din contract doar 4 luni pe an sau întregul an. Practic, se poate spune că e un act adițional făcut să ascundă măcar un an de activitate fără contract, 2013.
Semnatari sunt Cătălin Goldan și Lucian Morozan din partea Perla Invest și Angelica Roșca-Huțanu din partea Gessica SRL.
* Gessica e pe sponci, dar participă la licitația pentru baza hipică
În iulie 2014, societatea Gessica iese în evidență prin participarea sa la licitația – ulterior, anulată pentru greșeli flagrante în organizare – organizată pentru un lot de 1.000 mp la baza hipică, licitație pe care o pierde în fața Grup Est Security. Bătălia dintre cele două societăți, total disproporționate ca forță financiară, a fost surprinzător de dură, au fost 14 pași procedurali, iar GES a câștigat, cu o ofertă de 168.640 lei.
În ciuda luptei dintre cele două societăți, surprinzător, GES a lăsat Gessica să-și desfășoare activitatea, iar ea, mai departe, a ”închiriat” totul altor firme. Ghilimelele se impun de la sine, pentru că ANT a constatat că nu i-au fost puse la dispoziție documente care să ateste închirierea, mai ales că ar fi trebuit ca Gessica să aibă, la rândul ei, un contract cu noul proprietar, nu cu Perla Invest.
În prezent, la intrarea în baza hipică, mobilierul celor de la Gessica stă bine mersi, în așteptarea vreunei noi oportunități de afaceri. Administratorul judiciar al proprietarului terenului, adică societatea în insolvență Perla Invest SRL, tolerează ocuparea terenului, deși ar trebui să caute soluții pentru a scoate de pe urma lui bani, legal, în folosul societății. Măcar cât o chirie pentru bunurile respective.
Despre Goldland-ul din ștrandul muncipiului, despre Gessica și surprinzătoarea ei supraviețuire, despre războiul reclamațiilor, despre afacerile din ștrand, vom reveni în edițiile viitoare. Până atunci, rămân valabile câteva întrebări:
– Cum a putut funcționa Gessica în baza hipică, din anul 2008-2009, fără a avea toate documentele necesare funcționării?
– Cum a trecut peste controale riguroase ale autorităților sanitare, având în vedere locul unde își desfășura activitatea, profilul ei, faptul că, în timpul competițiilor, aici veneau foarte mulți copii, nu doar adulți?
– Cum se pot justifica cifrele de afaceri declarate, foarte mici, în condițiile în care obișnuiții zonei știu cât de greu era de găsit un loc pe terasă vara?
– Care a fost relația de afaceri și interese dintre cei care au gestionat ștrandul, baza hipică și Gessica?
Evident, multe dintre întrebări pot părea retorice, dar ele își au răspunsul în rețeaua de interese din Piatra Neamț, rețea greu de destructurat, atâta timp cât toți cei care profită sunt mulțumiți.
Valentin BĂLĂNESCU
GALERIE FOTO: