Un urs, care-și face veacul prin Parcul Național Ceahlău, a început să vâneze berbecii de la o stână din Izvorul Alb, localitatea care ține de Primăria Bicaz și de un sit Natura 2000. Zona se află în fondul cinegetic administrat de „Asociația Lupul cenușiu”, condusă de Raul Papalicef. Motiv întemeiat pentru o funcționară de la Primăria Bicaz să-i ceară să facă ”bătaie de împingere”. Și de aici începe epopeea!
”Eu nu am voie să intru în zona respectivă decât cu arma în toc”, a declarat Raul Papalicef. ”Am pușcă cu tranchilizant, pe care am folosit-o când am scos urși prinși în capcane, dar dacă-l tranchilizez, ce fac cu el? Însăși ideea de bătaie de împingere e riscantă, pentru că un animal speriat se poate duce oriunde. Inclusiv pe un traseu montan, unde să se înfigă într-un turist sau în comuna Ceahlău, unde oamenii deja au probleme cu urșii și m-ar felicita călduros dacă le mai trimit unul. Problema asta trebuie reglementată de la nivelul Ministerului Mediului. I-am adus situația la cunoștință domnului prefect, i-am explicat că putem discuta inclusiv despre siguranța a 50.000 de turiști, pentru că n-a fost vară să nu avem apeluri în dispecerat de la oameni care s-au întâlnit cu ursul pe trasee, iar dumnealui a spus că a luat notă și va sesiza ministerul”.
Povestea ursului care se duce și înșfacă, în fiecare noapte, câte un berbec de la stâna din Izvorul Alb, se petrece taman în perioada în care spiritele sunt încinse de localnicii și primarii din 4 județe, care au protestat în fața Ministerului Mediului exact pe tema pagubelor pe care le fac patrupedele. Cătălin Gavrilescu, șeful Administrației Parcului Național Ceahlău, spune că problemele din Neamț nu se compară cu cele din Brașov, de exemplu, dar există riscuri:”Evident că atunci când ai stâna într-o asemenea zonă, poți avea pierderi. Că dacă nu vine ursul, vine lupul și tot mai mănâncă vreo oaie. Problema este să nu atace oamenii care urcă pe munte”.
De doi ani, de când Ministerul Mediului a interzis ”extragerea” animalelor mari, în foarte multe zone din România populația de urși s-a înmulțit. La fiecare doi ani, o ursoaică face doi, trei pui. În Parcul Național Ceahlău, doar pe jumătate din fondul cinegetic au fost identificați 36 de urși adulți.. Nu s-au transformat în ”gunoieri” datorită unui sistem de gestionare a deșeurilor, pus la punct, cu mulți ani în urmă, la toate cabanele din masiv. Altfel, dacă ar fi găsit coji de cartofi sau resturi de pâine pe lângă cabane, urșii ar fi renunțat demult să-și mai caute zmeură sau…berbeci.
”În mod normal, când te întâlnești cu ursul, nu se întâmplă nimic”, a mai spus Raul Papalicef. ”Dar dacă este vorba despre un animal rănit sau despre o femelă cu pui, situația se schimbă radical”.
Cristina MIRCEA