În jur de 2200 de oameni au urcat pe Ceahlău, de Ziua Muntelui, majoritatea (cam 1500) ca să vadă piramida despre care unii sunt convinși că se vede doar pe 6 august, deși există mii de fotografii făcute și în iulie, și în august, și seara și dimineața. Restul de 700 de persoane s-au dus la schit pentru sărbătoarea religioasă Schimbarea la față, anul acesta fiind unul în care Ziua muntelui, care se sărbătorește în prima duminică din august, a coincis cu Schimbarea la față. Dacă cei care au mers la schit au asistat la slujbă și și-au atins obiectivul, ceilalți 1500, care s-au dus pe Toaca, n-au văzut nimic. Efortul lor de a urca noaptea pentru a ajunge la 6 dimineața sus, a fost răsplătit cu niște nori care n-au lăsat loc fenomenului „unic”: piramida holografică. Un om care trăiește de zeci de ani pe munte, șeful Salvamont Neamț spune că, de fapt sunt vreo 3 piramide, care se văd multe zile dintr-un an.
„Sunt clar două zile care au marcat istoria: 6 august și debarcarea din Normandia”, a declarat Raul Papalicef. „Măcar 60 % din români cred că Maica Domnului s-a născut undeva între Vaslui și Bârlad, că de aia a zis și Papa că e grădina Maicii Domnului. Așa știu ei, deci totul e acolo. Dacă-i întrebi cine a scris Biblia, a fost Mihai Eminescu sau Ion Creangă, sau amândoi, dar oricum a fost unul de-al nostru că-i român, și bineînțeles toți sfinții sunt de-ai noștri, din popor. Și ajungem la ziua de 6 august, când numai atunci se vede acea piramidă pe Ceahlău, pe care ei nu știu încă în ce fel s-o lege de sărbătoarea religioasă. M-au întrebat de pe la posturi de televiziune de la care aveam pretenții cum numai în acea zi se vede piramida. Am răspuns că numai în acea zi răsare soarele și-n rest e noapte, ca în capetele lor. M-au tăiat pe loc. Eu dacă spun că mai sunt două pe Ceahlău, se vede una dimineața și sunt două pe apus, din care una e splendidă, aduc aici toată țara. Dar e normal ca una care se vede pe răsărit să se vadă și pe apus, nu-i logic? Ziua muntelui este o sărbătoare solară cu rădăcini de 3000 de ani înaintea erei noastre. Aia este legată de fenomenul piramidei. De schimbat la față nu știu cine se schimbă în afară de noi care cărăm, cu targa, enoriași de 120 kg, care merg la schit în sandale”.
Și pentru ca turiștii să aibă ghinion total, nu doar că n-au văzut piramida, dar la coborâre i-a prins o ploaie torențială sănătoasă. Deja în jurul orei 13 se anunța un accident la Dochia: o persoană care a căzut și și-a luxat piciorul. Salvamontiștii, care asigură traseele cu 20 de oameni, cum numai în vremurile voluntariatului entuziast mai erau, speră ca toată lumea să coboare în siguranță din masiv. Iar dacă se îndreaptă vremea, poate se vor bucura de Ziua Muntelui la Durău (traficul în stațiune e restricționat pentru că e foarte aglomerat) unde s-au organizat concerte și serbări câmpenești.
Cristina MIRCEA