În vara anului 1960, Gheorghe Gheorghiu Dej și Chivu Stoica, președintele Consiliului de miniștri, semnau o hotărâre privind reducerea prețurilor la peste 1.100 de produse alimentare, textile, încălțăminte, medicamente și alte obiecte de uz gospodăresc, care, în același timp, oferea gratuit și manualele școlare. Decizia a produs o imensă mulțumire în rândul românilor, ieftinirea fiind explicată prin ”obținerea de economii peste cele planificate, precum și succesele obținute în îndeplinirea și depășirea planului de stat pe semestrul I al anului 1960”. Românii aveau să câștige, prin aplicarea acestor reduceri, cam un miliard de lei anual. Hotărârea a intrat în vigoare pe 25 iulie 1960.
* ”Niciodată poporul muncitor nu a trăit mai bine ca acum”
La Piatra Neamț, ca, de altfel, în toată țara, lumea exulta de fericire.
«Străzile din dreptul magazinelor orașului nostru deveniseră cu totul neîncăpătoare. În fața vitrinelor, în care s-au expus mărfurile ale căror prețuri au fost reduse, precum și noile liste de prețuri, s-au oprit să privească sute de cetățeni. Pe chipurile lor vesele, se citeau ușor bucuria și recunoștința față de partidul nostru iubit, conducătorul înțelept al clasei muncitoare pe drumul unei vieți fericite.
În centrul orașului, un grup de oameni discuta cu aprindere. Unul din ei spuse: ”Abia s-a împlinit un an de la hotărârea partidului și guvernului din 13-14 iulie, cu privire la îmbunătățirea sistemului de salarizare și reducerea prețurilor de vânzare la peste 2.600 sortimente de produse industriale și alimentare și iată că a venit o nouă reducere de prețuri, la peste 1.100 sortimente de mărfuri”. ”Niciodată poporul muncitor n-a trăit mai bine, mai îndestulat ca acum”, adăugă un om între două vârste”».
În magazinele din oraș, vânzătorii erau asaltați de ”masa consumatoare”: «La unitatea nr. 49 a OCL ”Produse industriale”, mai mulți cetățeni au venit să-și cumpere ceasuri, stilouri, apă de colonie, la care s-au redus prețurile. Bineînțeles că reducerile sunt foarte variate. Un ceas de mână ”Volna” costă acum 487 lei, față de 690 lei cât era înainte. Prețul nou al unui ceas ”Pobeda” este de 382 lei, în loc de 510 lei».
* ”Se stabilește un preț unic la vânzarea cu amănuntul a benzinei auto, prin reducerea prețului de la 3,50 lei/litru la 1,45 lei/litru. De asemenea, se reduce prețul de vânzare cu amănuntul la petrosin cu 27,5%”.
Într-o singură după-amiază, pe 25 iulie 1960, s-au vândut 200 de perechi de pantofi și sandale, bărbătești și de damă, cu talpă de gumă și microporos. Batistuțele de voal natural, baticurile și fularele din mătase naturală, batistele de buzunar au avut, și ele, o căutare mult mai mare decât în zilele precedente Hotărârii. De exemplu, pentru un batic de mătase naturală, Eugenia Teodorescu, din Tazlău, a plătit 88 de lei, în loc de 111 lei, cât era vechiul preț. Brigadierul I. Ciubotaru, de la Gospodăria agricolă colectivă din satulDochia, a venit cu fratele său mai mare, colectivist și el, să-și cumpere, ce credeți? Stilouri! Și la acest produs reducerile erau importante: de la 80 la 64 de lei.
Însă bunurile care s-au bucurat de cel mai mare succes la public au fost perdelele din bumbac și mătase: «Printre cumpărătoare, se găsea și o soră medicală de la Policlinica de Adulți. ”Știi că azi am câștigat aproape 80 de lei?”, s-a adresat ea unei prietene. Aceasta, fără să înțeleagă pentru moment ce vrea să spună, a întrebat-o mirată: ”Cum adică?”. După ce i s-a desfăcut pachetul cu materialul din mătase, cu bordură colorată, pentru perdele, i-a spus: ”Socotește și tu: 81,50 preț vechi, 56,50 preț nou. La aproape 4 metri, cât fac?”». Și la perdelele tricotate se simțea reducerea: de la 69,50 lei cât era prețul inițial se ajunsese la numai 27 de lei. «În loc de un metru, poți să-ți cumperi doi și îți mai rămân și 15 lei pentru alte cheltuieli. ”Păcat că soțul ia salariul după-amiază”, spuse o tovarășă, ”căci aș cumpăra acum două perdele, că am mare nevoie. Dar nu-i nimic. Nu se termină ele până atunci”». (R.M, E. Verman, Flacăra, miercuri, 27 iulie 1960)
* ”Cu același salariu, ne vom cumpăra mai multe”
Noua hotărâre a partidului a fost expusă pe larg în fabrici și uzine. Bucuria era unanimă. «Luni, 25 iulie, atmosfera în fabrica ”8 Martie” era mai deosebită. După o zi de repaus duminical, muncitoarele s-au revăzut în secție, dar, de data aceasta, în viața lor, ca și a întregului nostru popor, a survenit un nou eveniment: noua reducere de prețuri. La prânz, schimbul muncitoarelor de la secția ciorapi s-a adunat în sala colțului roșu, în jurul agitatoarei Emilia Cracană, care le-a citit și prelucrat Hotărârea CC al PMR și a Consiliului de Miniștri. Toate muncitoarele erau atente. ”Cu același salariu, ne vom putea cumpăra mai multe obiecte decât până acum și, deci, viața noastră va fi mai ușoară”, a spus muncitoarea Vasilica Agavriloaiei. Ea s-a angajat, în numele secției, că își va întări eforturile în îmbunătățirea calității produselor și în realizarea de economii. Comunista Bety Blițer, care a luat și ea cuvântul, a ținut să precizeze că încă de duminică dimineața a aflat, de la radio, textul Hotărârii și că era atât de fericită, încât simțea nevoia de a se întâlni cu tovarășii ei de muncă, pentru a le împărtăși bucuria. ”Aș vrea să vă spun că toate fetele din echipa cu care lucrez, aflând de noua reducere, au hotărât să-și cumpere în cel mai scurt timp ceasornice de mână”. Luând cuvântul M. Carol, utemist, șeful secției ciorapi, a arătat că noua reducere de prețuri a fost posibilă pentru faptul că, în primul semestru, muncitorii din toate fabricile au depășit planurile de producție și au realizat mari economii la prețul de cost. La acest ansamblu, și-a dat contribuția și fabrica ”8 Martie”, care și-a depășit planul și a realizat aproape 55.000 lei economii». (L. Berenștein, Flacăra, miercuri, 27 iulie 1960)
* Vânzări de 132.000 de lei într-o singură zi!
Constantin Solomon, secretarul organizației de bază de la OCL ”Produse industriale”, povestea cum toți lucrătorii s-au străduit să amenajeze vitrinele și să expună mărfurile cât mai frumos înainte de marea deschidere. Noile liste de prețuri au fost afișate la loc vizibil. «În toată după-amiaza zilei de 24 iulie, în magazine s-au făcut inventare la mărfurile la care au survenit reducerile de prețuri, s-a făcut aprovizionarea din depozite, iar către seară, în toate vitrinele, au apărut liste cu prețurile vechi și noi. Aceasta a făcut ca, până seara târziu, în fața tuturor vitrinelor magazinelor noastre să se adune mii de oameni ai muncii, din oraș și de la sate, care citeau cu nesaț și mândrie noile prețuri. Bucuria lor era și bucuria noastră. A doua zi, la ora deschiderii, magazinele au cunoscut o afluență de cumpărători puțin obișnuită. În această zi, numai la magazinul 49 s-au vândut mărfuri, în special ceasuri, în valoare de peste 36.000 lei, ceea ce reprezintă o vânzare de 4-5 ori mai mare față de zilele obișnuite. La magazinul nr. 4, în cursul zilelor de luni și marți, s-au vândut mărfuri de peste 50.000 lei, printre care și 5 motociclete, rolfilme, hârtie fotografică, muzicuțe și multe altele. În general, pe întreaga întreprindere s-au vândut în prima zi mărfuri la care s-au redus prețurile în valoare de peste 132.000 lei, oamenii muncii plătind pentru ele cu 15.000 lei mai puțin decât înainte de apariția Hotărârii».
* ”Azi la CEC un leu de pui, mâine el va face pui…”
Ioan Nemțeanu, maistru mecanic la fabrica ”Zorile noi”, era foarte mulțumit de creșterea puterii de cumpărare și de gratuitatea la manualele școlare: «Pentru mine, aceasta înseamnă un venit anual care echivalează cu salariul meu actual pe o lună. Deci, familia mea va putea să trăiască în condiții și mai bune. Să dau doar un exemplu: numai prin cumpărarea a trei metri de perdele de mătase, a unei perechi de pantofi pentru mine, niște medicamente pentru soție și câteva produse alimentare, mi-a revenit o economie de 150 lei, pe care am și depus-o la CEC.
* ”Începând cu anul școlar 1960-1961 toți elevii din clasele I-VII-a inclusiv, adică peste 2.100.000 de elevi din România- vor primi gratuit manualele școlare”.
Un alt avantaj pentru oamenii muncii este și aplicarea prevederii din Hotărârile celui de-al III-lea Congres al PMR, cu privire la introducerea gratuității complete a manualelor, pentru toți elevii, de la clasa întâi până la clasa a VII-a inclusiv. Eu am doi copii. Fiului meu cel mai mare, elev în clasa a II-a, nu-i voi mai cumpăra, deci, manualele școlare, deoarece de lucrul acesta se îngrijesc partidul și guvernul care creează condiții tot mai bune de studii copiilor oamenilor muncii».
Ana MOISE
FOTO: Muzeul de Fotografie
2 comentarii
Cu aceleași politici și promisiuni au câștigat alegerile psd-iștii.La gh,dej a ținut vreo 5 ani,la dragnea doar vreo 5 luni.Deși au pledat pentru o mai mare apropiere de Rusia,probabil pentru a pune pe picioare niște sovromuri,ce nu s-a aprobat în Piața Victoriei,au căzut în cap,România rămânând sub semnul #REZIST!
Laudabile remember-urile. Sugestie:
Incercati si perioada 60 – 65.
Merci