Reamenjarea lacului de agrement din intravilanul orașului Bicaz (idee lansată momentan pe Facebook) ar putea avea de depășit mult mai multe piedici decât se putea crede la început. În acest moment, fostul “lac al pionierilor” nu mai există, deoarece barajul, aflat în patrimoniul Clubului Copiilor și Elevilor Bicaz, beneficiază de o breșă… legală.
Colac de salvare pentru Clubul Copiilor?
Sigur, Clubul Copiilor și Elevilor din Bicaz nu stă pe roze și o astfel de inițiativă ar fi un colac de salvare. “Barajul care a fost executat pe râul Bistrița în vederea realizării lacului de agrement, a aparținut până în anul 1990 Casei Pionierilor din Bicaz, instituție care a fost desființată și a cărei patrimoniu a fost preluat de către Clubul Copiilor și Elevilor din Bicaz, continuatorul Casei Pionerilor. Barajul din beton situat la circa 100 metri de confluența cu râul Bicaz a rămas bun imobil în inventarul Clubului Copiilor și Elevilor Bicaz după cum se precizează în adresa nr. 246/05.12.2011″, se menționează într-un răspuns al “Apelor Române” către inițiatorii reamenajării lacului, făcut public pe pagina “Bicazul Nostru”.
Despre breșa din baraj
Câte despre breșa din baraj, care a avut drept efect dispariția lacului, este una cât se poate de legală, afirmă cei de la “Apele Române”: “În prezent lacul de agrement nu mai există datorită practicării unei breșe în barajul de beton pe o lungime de 18,5 metri de către autoritățile locale pentru tranzitarea debitelor deversate din acumularea Izvorul Muntelui, care puneau în pericol obiectivele aflate pe cele două maluri ale râului Bistrița”. Astfel că, în locul lacului, a rămas “albia minoră a Bistriței”, “bun imobil din domeniul public al statului”, aflat în “administrarea «Apelor Române»“. Nu-i bai însă! Se poate concesiona sau închiria, în funcție de dorința plătitorului!
Adevărata piedică
Adevărata piedică pare a fi tocmai… motivul pentru care s-a “prestat” gaura-n baraj. “(…) în trecut pe acest sector de râu a existat o acumulare care a dus la ridicarea nivelului pânzei freatice producând inundarea subsolurilor clădirilor aflate în imediata apropiere a acesteia (cartierul Mărceni)”. De asemenea, “există precedent privind deversarea debitelor la ape mari care au provocat inundații în cartierul Mărceni din orașul Bicaz, motiv pentru care SGA Neamț a făcut demersuri pentru dezafectarea barajului astfel încât secțiunea de curgere a apei să fie liberă pentru a putea prelua eventualele descărcări ale apelor cu debite mai mari de 200 mc/s”.
Ce se poate face?
Ca urmare, fostul “lac al pionerilor” s-ar putea reface, dar sunt mulți pași de urmat! Mai întâi “studii de gospodărirea apelor”. Ele trebuie realizate însă doar de “proiectanți certificați care să evalueze impactul amenajării asupra construcțiilor civile și hidrotehnice din zonă și asupra pânzei freatice”. Dacă studiile vor fi favorabile, acestea vor fi dezbătute public cu Primăria Bicaz și asociațiile de proprietari din zonă. Apoi… bani să fie! (M. CONSTANTINESCU; FOTO: Facebook)