Parteneriatul pe care Spitalul Municipal de Urgență Roman l-a încheiat cu Asociația “Roman 2000”, sub tutela Primăriei Roman, pentru primirea de donații are ca destinație doar sume pentru aparatură. Directorul economic al spitalulului romașcan, ec. Leonard Achiriloaiei, detaliază: “Am făcut acest parteneriat cu Asociația «Roman 2000» tocmai pentru a concretiza foarte exact: dacă cineva vrea să contribuie pentru creșterea actului medical să o facem pentru aparatură. Ceeea ce noi am primit și primim în continuare ca donații private ține de ceea ce un om, o firmă poate să ne sprijine; că e aparatură, că e mobilier medical, că sunt alimente, totul este bine monitorizat, evaluat și se iau deciziile cuvenite”.
Lista donațiilor ca mijloace fixe și obiecte de inventar din anul acesta cuprinde mai multe poziții: “Agricost” Brăila a contribuit cu peste 124.700 de lei, cu dedicație pentru secția Dermatologie, și s-au achiziționat 10 injectomate (unele și pentru secția Cardiologie), un infusomat space, un sistem de crioterapie pentru Dermatologie, ca și un dermatoscop și un radiocauter. Toate acestea au fost noi și au fost primite prin direcționarea celor 20% din impozitul pe profit datorat statului de către “Agricost”. “La sfârșitul anului s-a făcut contract de sponsorizare (cu dedicație pentru secțiile dermatologie și cardiologie) între spital și firma «Agricost»”, a declarat doamna manager general al spitalului romașcan, dr. Maria Andrici.
“În cursul anului acesta, au mai fost primite un monitor EKG de la firma «Papapostolou», trei monitoare și un dispozitiv de triaj în valoare de 48.100 de lei; de la «Suinprod», tot prin direcționarea celor 20% din impozitul pe profit, din cei peste 181.000 de lei s-au luat, pentru Cardiologie, ecograf pentru ecocardiografie, un radiograf și un holter; de la Fundația «Speranța Bolnavilor» Barticești s-a primit o ambulanță Fiat Ducato și un analizor de laborator, în valoare de aproape 9.000 de lei. Acestea ca mijloace fixe; ca obiecte de inventar s-a primit de la «Agricost» Brăila stetoscop, tensiometru, fișet metalic, noptiere, canapea de consultații, de la «Smart Birotic’s» monitor și imprimantă, de la Clinica Landenburg pat inox, noptiere, saltele , stative (acestea au venit prin domnul Marius Neculai: 8 paturi 15 saltele 7 noptiere, un congelator, un pat inox pediatrie, o masă chirurgicală ginecologică (nefuncțională), apoi 18 saltele, 5 noptiere, dulapuri, două elevatoare pentru neurologie… Toate sunt noi, în afară de ambulanța Fiat Ducato și de cele aduse de domnul Marius Neculai. Am uitat să spun de părintele Fărcășel, de la parohia «Iisus, bunul păstor», care ne-a donat în jur de 50 de paturi și 30 de saltele”, a mai adăugat dr. Andrici.
Doctorul Dan Arvătescu, șeful Secției Chirurgie poate să tragă concluziile: “Dacă toată lumea ar face donații – mai vechi, mai noi, mai second, mai… vedem după aia cum e – ar fi excepțional. Eu am fost la o recepție, am văzut niște paturi, bune, dar ele se prelucrează, se dezinfectează și așa mai departe, nu se introduc în spital așa, doar pentru că sunt donații. Din ce știu eu până acum, în afară de o masă de nașteri, tot ce s-a primit a fost în bună stare și chiar ne-a fost util”. (D.A.)