Romanul continuă să-și omagieze fiii. În luna septembrie, pe clădirea care adăpostește în prezent Grădinița nr. 2, va fi amplasată o placă omagială în onoarea academicianului Constantin C. Iliescu, care s-a născut și a copilărit în acea clădire.
Evenimentul va avea loc pe 15 septembrie, dată la care, în urmă cu 145 de ani, se năștea Constantin C. Iliescu, într-o familie de vechi boieri (tatăl, general, iar mama, Olimpia Makarovitsch, rudă cu B.P. Hașdeu și episcopul Melchisedec Ștefănescu). După studiile liceale la absolvite la Iași și absolvirea Facultății de Medicină din București, Constantin Iliescu s-a specializat în cardiologie la Londra, timp de patru ani. A revenit în țară în 1923 și, după un an, s-a căsătorit cu Zizica Brăileanu, nepoata scriitorului care a copilărit și a învățat tot la Roman, Garabet Ibrăileanu.
A fost, pe rând, asistent, șef de lucrări, conferențiar și apoi profesor de medicină internă și cardiologie, activând la Spitalul Caritas. Tot în această perioadă, ia naștere – în cadrul Asigurărilor Sociale, la Spitalul Bucur – un serviciu de cardiologie ce va primi numele de ASCAR (ASistența CARdiacilor) la sugestia prof. dr. C.C. Iliescu.
Între 1959 și 1975, a fost expert al Organizației Mondiale a Sănătății pentru România pe probleme cardiovasculare, între 1959 și 1973 a fost președintele Societății naționale de cardiologie și, din 1965, membru al Academiei Române. Din 1991, Institutul de Cardiologie a devenit o instituție independentă, prin desprinderea de Spitalul Clinic Fundeni, primind numele ”Prof. dr. C.C. Iliescu”.
Personalitate marcantă a cardiologiei românești, Prof. dr. C.C. Iliescu este considerat creatorul acestei specializări medicale, dar și a școlii de cardiologie din România. De numele său se leagă și dezvoltarea unei rețele de cardiologie și a numeroase instituții de profil. (D.A.)