În ultima ședință a Consiliului Local Târgu-Neamț a fost aprobat un proiect privind scoaterea la licitație publică deschisă în vederea concesionării terenului în suprafață totală de 140 mp, situat pe Aleea Cetății (parcarea de la baza Cetății NeamȚ). Este vorba de terenul din parcarea de la baza cetății, unde deja au început niște lucrări de amenajare a unei terase (vezi foto). Practic, se pot vedea grilaje de fier, se pot vedea montate planșeele de prindere și câțiva stâlpi. Mai mult, se observă și niște schele.
Intenția unei afaceri la baza Cetății nu este nouă, mai ales că zona este considerată un vad bun pentru o terasă. Ea a fost blocată acum câțiva ani de intervenția presei. De data aceasta s-a ales o cale ocolită. Înainte de manifestările dedicate Zilelor Cetății Neamț și a Festivalului Medieval de anul acesta, omul de afaceri Francesco Capuano, patronul Pensiunii Aristocratis, a depus o cerere prin care solicita închirierea suprafeței din parcarea de la Cetate, pentru perioada manifestărilor. Printr-o Hotărâre de Consiliu Local i s-a dat un acord de amplasament provizoriu, doar pentru o lună de zile. Cum lucrările de amenajare a terasei nu s-au finalizat, nici până acum, (probabil nici nu a existat asemenea interes, ideea fiind de permanentizare în urma scoaterii la licitație a terenului și cine ar îndrăzni să-l concureze pe însuși marele investitor italian, fost administrator declarat al orașului?) au intrat pe fir unele instituții ale statului care au întrebat, retoric, cum se fac lucrări fără autorizații.
„Un om de afaceri din orașul nostru a intenționat să facă o terasă provizorie, care să funcționeze o lună de zile, pe perioada Zilelor Cetății Neamțului. A plătit chiria, în jur de 3.500 de lei. I-am dat un acord de amplasament, printr-o Hotărâre de Consiliu Local, iar în luna următoare am luat decizia, tot printr-o Hotărâre de Consiliu Local să scoatem la licitație suprafața de teren, iar câștigătorul să-și amplaseze o terasă provizorie. În orice caz, se va construi o terasă medievală. Cel care va câștiga licitația va trebui să-și obțină autorizații de la Ministerul Culturii și de la alte instituții ale statului”, ne-a spus primarul Daniel Harpa.
„Am întrebat și eu ce se întâmplă cu lucrarea din parcarea Cetății Neamțului și mi s-a spus că nu s-a făcut nicio săpătură. S-au adus doar niște materiale, dar lucrările au fost sistate până când nu se vor obține toate avizele necesare. Avizele se obțin de la Ministerul Culturii, mai ales că Cetatea Neamțului este monument de Clasa A. Dacă Ministerul Culturii va da aviz pentru acea lucrare, înseamnă că așa se va întâmpla. Nici Direcția pentru Cultură Neamț nu are ce face, dacă va exista un aviz de la Ministerul Culturii. Teoretic, dacă s-au început lucrările, ar trebui să existe și un aviz de la Ministerul Culturii. Ca specialist, vă pot spune că nu agreez o asemenea construcție. Un monument trebuie conservat, cu cât mai puține intervenții și crâșme în jurul lui. Este destul spațiu jos, lângă stadion, lângă parc, în parc. Monumentul Cetatea nu este doar în interior, ci și dealul din jurul lui, care face parte din întreg ansamblul fortificat. Își poate vinde sucul și la poalele Cetății. Sau poate vrea să-și facă crâșma la intrarea în Cetate, chiar la poartă! Omul își poate cumpăra din stânga bilet și din dreapta înghețată. Ar fi chiar culmea! Un monument trebuie privit ca un tablou cu ramă de jur, împrejur. Dacă tu-i distrugi rama, nici tabloul nu va arăta cum trebuie”, ne-a spus și comisarul Josanu Vitalie, ofițerul care se ocupă de protejarea patrimoniului cultural al județului Neamț.
Am încercat să-l contactăm telefonic pe domnul Francesco Capuano, pentru a ne oferi un punct de vedere, dar fără sorți de izbândă. Avantajul domnului Capuano este că noul ministru este mai familiarizat cu genul de afaceri pe care le promovează investitorul Italian decât cu istoria Cetății Neamț, de aceea autorizația nu ar constitui o problemă. Iar la nevoie dl. ministru Romașcanu ar putea fi sensibilizat de o fostă colegă de muncă de la ziarul Libertatea, ajunsă între timp, pe bază de cv și competențe, sefă la funcționarii publici, cu rang de secretar de stat.
Cât privește viitoarea terasă medievală – crâșmă contemporană, ea va fi locul perfect în care Cătălin Botezatu și compania să-și schimbe chiloții la viitoarele manifestări culturale din incinta cetății.
C.T. STURZU
V. BĂLĂNESCU
Un comentariu
Intrucat Cetatea e a Neamtului, ea poate fi si a Italianului. De prea multe ori am incercat sa corectez NUMELE Cetatii, corect: CETATEA NEAMT !
Dar, in zadar ! De ce nu spunem si scriem: PIATRA NEAMTULUI ?! Forma GRESITA, genitivala, se refera la POSESIE, si nu la TOPOS ! Asa cum s-a intamplat si la CASA CULTURII. Cat de greu a fost sa se renunte la CASA DE CULTURA ! Prepozitia DE poate fi folosita doar in una din situatiile urmatoare: CASA DE CULTURA A SINDICATELOR sau CASA DE CULTURA A TINERETULUI SI STUDENTILOR. Poate nu e cu suparare ! Nu e o corectare, ci, doar o atentionare !