Sfântul Vartolomeu este unul dintre cei 12 apostoli ucenici ai lui Iisus Hristos. Pentru că a propovăduit credința creștină, a fost martirizat pe teritoriu armean, prin tăierea capului. Moaștele lui sfinte au săvârșit multe minuni de-a lungul anilor.
Importanța acestui sfânt apostol este recunoscută și prin faptul că el are două zile când este serbat, pe 11 iunie și pe 25 august. 11 iunie e dedicată, în calendarul creștin-ortodox, comemorării Sfântului Vartolomeu. În folclorul tradițional, acesta este unul dintre sfinții protectori ai recoltelor. I se mai spune în popor și Vartolomeul grâului.
După ziua lui Vârtolomeu, ne învață bătrânii, cucul nu mai cântă. Sfântul era ținut de oamenii satelor de altădată, fiind considerat apărător de rele și durere. Însăși denumirea de întoarcere și numele Vârtolomei aduce aminte de (în)vârtire, poporul zice: ”se suce ziua, ca puiul în găoace, dă ziua înapoi și crește noaptea”.
Bătrânii de la sate țin sărbătoarea așa: ”nu lucrează nimic ce s-ar face cu sucire sau învârtire, ca să nu se suce vitele la cap”. Erau evitate activitățile care presupun răsuciri: nu se torcea, nu se înturna la tocilă, nu se făcea mămăligă, deoarece ar trebui să-ntoarcă cu melesteul.
Tot în ziua de Aducerea Moaștelor Sf. Bartolomeu, bătrânii de altădată consemnau sărbătoarea oilor, ținută pentru ca oile să nu capete amețeală sau căpiat, boli care le transformau pe bietele animale în ființe care se rotesc sau se deplasează în zig-zag.
Despre alte tradiții legate de Sfântul Bartolomeu, puteți citi și aici.