Chiar dacă operatorul regional Apa Serv SA Neamț a dispărut din atenția opiniei publice în ultima perioadă, doar avariile mai generând un interes din partea consumatorilor, compania este un adevărat viespar de procese și interese la nivel de vârf. Actualii și foștii șefi se tot dau în judecată, oamenii considerați apropiați de Dughir sunt scoși din societate de Victor Petcu Movilă, după ce el cu Ioan Păcală și alți apropiați au fost remaniați de pe funcții de conducere. Toate aceste lucruri miros urât a răzbunări personale, chiar dacă toți se jură că nu fac decât să apere interesul societății și al consumatorilor.
În acest moment, Apa Serv are în jur de 460 de procese, cele mai multe, vreo 300, fiind cu caracter ”intern”. Făcând abstracție de cele în care simplii salariați își cer drepturile, există o groază de procese în care apar numele celor din conducere. Asta pentru că au funcționat, în paralel, două Consilii de Administrație, care luau decizii diferite, în spații diferite – unul cu ședințele la sediu, celălalt cu ședințele la Consiliul Județean -, și, evident, având consecințe, inclusiv juridice, diferite. Funcționează, încă, două sindicate diferite – unul la Roman, celălalt la Piatra Neamț -, fiecare propunând membrilor avantaje diferite și, drept consecință, aflate într-o permanentă luptă pentru a atrage oameni. S-a schimbat conducerea și, imediat, au fost reorganizate câteva compartimente, tot pe bază de conflict. Mai ales că, printre cei care și-au pierdut postul, s-a numărat și Daniela Elena Dughir, soția fostului director general Cătălin Ionuț Dughir. Dar și consilierul juridic, cu state vechi, Luminița Marcoci. Ambele au contestat, în instanță, deciziile de concediere. Pe lângă procesele lui Ionuț Dughir, mai sunt pe portal și cele ale lui Ioan Păcală și Victor Petcu Movilă. Plus cele în care sunt implicați membrii vechiului Consiliu de Administrație.
* Pentru ce se judecă șefii
Victor Petcu Movilă, actualul director interimar, are termen la Curtea de Apel Bacău, pe 9 octombrie, pentru anularea deciziei prin care a fost înlocuit din funcția de director comercial. ”A fost o modificare unilaterală a contractului individul de muncă, prin care am ajuns șef al serviciului contractare”, spune el. Era perioada când Cătălin Dughir se lupta cu noua conducere a Consiliului Județean. Movilă a intrat în concediu medical, cu tratament intensiv inclusiv pe zone de campanie electorală.
Tribunalul Neamț i-a dat dreptate: ”Obligă intimata la reintegrarea contestatorului în funcția deținută anterior emiterii Dispoziției nr. 98/4.03.2016 sau într-o funcție similară, de conducere, corespunzătoare pregătirii profesionale cu același salariu și spor de conducere avute anterior. Obligă aceeași intimată la plata diferențelor de drepturi salariale cuvenite pentru perioada cuprinsă între data de 15.03.2016 și până la data reîncadrării efective. Obligă intimata să plătească suma de 2000 de lei contestatorului, cu titlu de cheltuieli de judecată. Executorie. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”.
Compania Apa Serv a contestat hotărârea, procesul s-a mutat la Bacău, unde a fost suspendat pe toată perioada verii, din motiv de neprezentare a părților, dar repus pe rol și cu termen stabilit luna viitoare. Între timp, Victor Petcu Movilă a devenit director general. E adevărat, interimar, dar sigur are o funcție plătită cel puțin cu salariul și sporul de conducere avute anterior.
La rândul lui, directorul tehnic Ioan Păcală a fost tras pe dreapta de Dughir, dar și-a recăpătat funcția și, pentru câteva luni de ”batalion disciplinar”, a câștigat în instanță banii pierduți la salariu: ”Obligă intimata la plata diferențelor salariale dintre salariul pentru funcția de Coordonator Zone Operaționale și salariul pentru funcția de inginer în cadrul UIP- Fond de coeziune POIM, pentru perioada 15.03.2016-22.08.2016, sume în cuantum actualizat cu indicele de inflație de la data plății precum și dobânda legală aferentă acestor drepturi, calculată de la data scadenței și până la achitarea efectivă”, a decis instanța.
Hotărârea este definitivă. Și Păcală s-a îmbolnăvit. Ceea ce nu l-a împidicat să acționeze cu folos pe câmpul bătăliei politice. Evident, în spiritul de luptă de la Apa Serv, n-a rămas dator. El a condus Consiliul de Administrație care a stabilit, de multe ori cu date care sunt contestabile, câte daune a suferit compania sub conducerea lui Ionuț Cătălin Dughir.
* ”Ilegalități cu prejudicii materiale certe”
În raportul întocmit în prima lună a anului 2017, Consiliul de Administrație al Companiei Apa Serv, varianta Consiliul Județean, a constatat cât de prost a fost condusă firma. Iar ”prost” este un cuvânt elegant, față ce scrie în raport. Trecând peste greșelile gramaticale, care par să pălească în fața constatărilor, membrii CA au scris, negru pe alb: «Din datele obținute, au rezultat o serie de ilegalități, comise de către directorul general Dughir Ionuț-Cătălin, care au produs daune societății, cu prejudicii materiale certe. La data de 27.10.2016, Consiliul de Administrație al Companiei Județene Apa Serv SA a înaintat Adunării Generale a Acționarilor societății, un raport privind stadiul fizic al lucrărilor la contractele de lucrări din cadrul Proiectului Major ”Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Neamț”, încheiat între Compania Județeană Apa Serv SA și firma Passavant Roediger GmbH (firmă anchetată de DNA – n.red.), durata de execuție a contractului a fost de 31.7 luni, cu termen de finalizare la data de 01.09.2015. Ulterior, au mai fost acordate extensii de timp, astfel că data de finalizare a fost extinsă în baza unor acte adiționale până în luna mai 2016. Valoarea contractului a fost de 42.994.113 lei, fără TVA, având drept surse de finanțare 79,14% fonduri europene și 20,86% cofinanțare națională».
Ca să nu reproducem întreg documentul, reținem datele importante. Pe 9 mai 2016, directorul Dughir a convocat comisia de recepție, iar pe 25 mai comisia a propus amânarea recepției, pe motiv că membrii comisiei au făcut niște constatări grave – ”lipsa sau neterminarea unor lucrări care afectează siguranța în exploatare a construcției, din punct de vedere al exigențelor esențiale”.
Fără explicații tehnice, în esență era incriminată construcția Stației de Epurare a Apelor Uzate Roman, care, în ansamblu, ”prezenta vicii, a căror remediere era de durată și care, dacă nu ar fi făcute, ar diminua considerabil utilitatea lucrărilor”. În raport se menționează că, la data de 24 iunie 2016, dl. Dughir a convocat, din nou, comisia de recepție. Așadar, ”viciile”, care, în opinia CA, cereau o remediere de durată, se rezolvaseră, în opinia directorului general, într-o lună și jumătate, că nu degeaba se spune că timpul este relativ. Pe 30 iunie, după întocmirea unor procese verbale și a unui referat semnat de dl. Mihai Izot, manager de contract, Ionuț Dughir a emis dispoziția nr. 273, prin care a dispus admiterea recepției la terminarea lucrărilor. Consiliul de Administrație, însă, avea să stabilească ”lipsa totală a unor obiecte de construcții și neterminarea unor obiecte de lucrări, la fel ca și în cazul recepției anterioare din data de 23.05. 2016, atunci când recepția a fost amânată”. Din acest moment, având în vedere că nu se mișcase un pai în plus, CA a trecut la acuzații directe de fals în declarații la adresa directorului Dughir, conchizând că 30% din volumul total de lucrări nu au fost executate.
Principalul scop declarat al reabilitării și modernizării Stației de Epurare Roman a fost reducerea sau chiar eliminarea poluanților la evacuarea în râul Moldova. La câteva luni după finalizarea și recepționarea lucrărilor, respectiv în noiembrie 2016 și în ianuarie 2017, Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț avea să constate ”continuarea depășirii unor indicatori de calitate”, motiv pentru care a sancționat Apa Serv cu 246.694 lei, sumă împărțită în 6 amenzi aplicate lunar după finalizarea lucrărilor în scripte, respectiv 29.997,50 lei la data de 14 iulie 2016, 39.880.71 lei la data de 9 august 2016, 44.718,93 lei pe 7 septembrie, 65.663,83 lei pe 10 octombrie, 5.589,91 lei pe 27 decembrie și 60.843.17 lei pe 12 ianuarie 2017.
Pe considerentul că, dacă n-ar fi fost semnată recepția, amenzile pentru depășirea poluanților ar fi putut fi suportate de firma care a executat lucrările și nu de către beneficiar, cu tot cu penalitățile aferente, CA a decis că directorul Dughir se face ”direct răspunzător” pentru banii scoși din buzunarul Apa Serv.
Mai mult, revoltați probabil de rezultatul investiției de la Roman, membrii CA au examinat trecutul directorului și au descoperit că el ”a beneficiat , în mod nelegal,de dublarea remunerației corespunzătoare funcției sale, formată dintr-o indemnizație fixă lunară și o componentă variabilă, cu toate că această creștere de natură salarială, de aproximativ 7.000 de lei lunar, nu a fost prevăzută în bugetul de venituri și cheltuieli aferent anului 2014”.
Perioada în care Cătălin Dughir ar fi încasat 7.000 de lei în plus pe lună a fost decembrie 2013 și tot anul 2014. Astfel, s-au mai adunat 90.000 de lei în dauna Apa Serv. Alți 14.000 de lei au rezultat din plătirea indemnizațiilor lunare unor membri CA care au fost revocați din funcție pe 22 septembrie 2016. Însă Mihail Doruș, Gelu Moldovanu, Vasile Dăscălescu și Radu-Marian Monda au primit bani în continuare, din bugetul companiei.
Consecința directă a raportului CA se regăsește în trei dosare de pe rolul Tribunalului Neamț: 503/103/2017, 3400/103/2017 și 3425/103/2017. Toate au ca obiect recuperarea daunelor cauzate companiei. E adevărat, înainte de introducerea acțiunilor în instanță, Cătălin Dughir a fost notificat că are termen de 5 zile calendaristice să depună în contul Apa Serv suma de 350.694,05 lei. Numai că aceasta este suma solicitată doar în unul din dosare. În celelelate două, Apa Serv solicită recuperarea sumelor de 260.903,53 lei și, respectiv, 28.889 lei. Mandatat să recupereze banii de la fostul director general este actualul director general interimar, Victor Petcu Movilă.
”Eu nu am nimic cu dl. Dughir”, ne-a declarat directorul Movilă, cel care a girat schimbarea din funcție a soției lui Dughir. ”El este în continuare director general, însă suspendat din funcție. A considerat că trebuie să procedeze într-un anumit fel, a formulat tot felul de cereri de intervenție în procese în care nu avea nicio calitate, ne-a creat probleme pe la bănci din cauza specimenului de semnătură, în fine n-a știut ce să mai facă să ne îngreuneze activitatea. După ce-a fost suspendat, și-a luat concediu medical, dar a plecat cu tot cu dosarul lui de personal, pe care nu avea voie să-l ia cu el, pentru că acolo se aflau contractul de management și actele adiționale”.
Cătălin Dughir a acționat, la rându-i în instanță. A cerut anularea hotărârii AGA, prin care a fost revocat din funcție (dosar 1109/103/2017). Procesul a fost suspendat, însă, până la soluționarea dosarului 3453/103/2016, care va fi definitoriu pentru întreaga evoluție a epopeei din instanță. În acest dosar, se judecă legalitatea delegării din partea Consiliului Județean Neamț a unor membri care au revocat AGA. La Neamț, Cătălin Dughir a câștigat, însă Consiliul Județean Neamț a atacat decizia instanței și procesul s-a mutat la Curtea de Apel Bacău.
Cristina MIRCEA
Un comentariu
Fostul director Dughir i-a concediat disciplinar inainte de demiterea sa pe seful de la resurse umane, jurist Mugur Paraschiv, apoi pe consilier juridic Silvia Ionichie, ambii au dosare pe portal la Tribunalul Neamt…altii si-au dat demisia, deasemenea multi instalatori sunt in pragul pensiei anticipate si vor pleca….o adevarata brambureala…..