România este țara în care educația sexuală în școli a fost subiect de dezbatere ani în șir, începând cu vârsta potrivită pentru o astfel de ”materie”, continuând cu persoanele care trebuie să le explice copiilor cum funcționează anatomic și terminând cu acordul părinților, imperios necesar pentru ca progeniturile lor să aibă acces la astfel de informații. Mai mult, la un moment dat, un parlamentar a propus, în numele inocenței copilăriei, ca profesorii sau învățătorii care le prezintă elevilor informații fără acordul părinților să fie pedepsiți cu închisoarea. Că, între timp, deținem recordul la mame de 12-13 ani, e deja altă discuție.
Piatra Neamț e orașul în care educația sexuală se face pe stradă, pe aleea de lângă Grădinița ”Spiru Haret”, unde părinții, grăbiți să ajungă la serviciu, le explică, mai mult sau mai puțin, micuților lor cam ce sunt obiectele pe care le văd ei aruncate pe jos. În general, prezervative și absorbante și, uneori, seringi și punguțe cu substanțe ”ciudate”.
Situată între strada Petru Rareș și bulevardul Dacia, strada Ana Ipătescu are un locușor ferit de aglomerație, de ochii curioșilor și scăpat din vedere la stabilirea traseele de patrulare ale tuturor instituțiilor de ordine publică. Există o zonă, în apropierea centralei termice, în spatele grădiniței, unde se adună tot felul de tineri dornici de aventură, fie că aventura în viziunea lor înseamnă alcool, droguri sau sex în aer liber. Cei care trebuie să-i suporte sunt locatarii de la blocurile și casele din vecinătate. Unii înțelegători și permisivi, dincolo de gardurile personale și de porțile cu interfon, alții stresați deja de traiul ”la comun”, revoltați că polițiștii sau jandarmii nu trec deloc prin zonă, chiar dacă nu e vorba de un teritoriu neapărat infracțional.
* Plimbări pe acoperișuri și incendiu din ”joacă”
Dincolo de deranjul pe care ”găștile suspecte”, așa cum le numesc locatarii, îl fac în zonă, au existat și cel puțin două ”evenimente” care au intrat în atenția publică. Primul a fost un elev al liceului, care, anul trecut, făcea dese plimbări pe acoperișuri. Oamenii l-au urmărit de la ferestre, unii l-au filmat și l-au fotografiat, dar nimeni n-a sunat la 112. Singurii care l-au avut în atenție au fost profesorii săi. Și, evident, părinții.
”A fost o situație neplăcută”, a declarat profesorul Radu Mititelu, directorul Liceului ”Spiru Haret”, unitatea de învățământ care are în subordine și grădinița cu program prelungit. ”Părinții acelui copil erau foarte implicați, tatăl lui venea foarte des la școală, l-a dus la psiholog, a făcut tot ce se putea ca să-l recupereze. Acum nu mai este elevul nostru, a învățat aici doar până în clasa a VIII-a. Știu, de asemenea, că era o gașcă micuță, care se aduna prin spatele grădiniței. Noi am obținut fonduri și am făcut gardul, însă ne creează în continuare neplăceri. Intrarile sunt asigurate cu lacăte și, de foarte multe ori, paznicul găsește bețe de chibrit sau scobitori în încuietori. Ne confruntăm cu problema asta și, deocamdată, în afară de un sistem de monitorizare pentru împrejurimi, nu știu ce soluție ar putea exista. De asemenea, nu știu dacă cei care se adună în această zonă și produc disconfort locatarilor sunt elevi de-ai noștri sau tineri veniți din alte cartiere ale orașului. Și aici ar putea fi o problemă, pentru că nu există un teren de sport sau un loc amenajat în care să-și poată petrece timpul. Pe parcursul anului școlar, în perioada în care se desfășoară cursuri, avem colaborare cu Poliția locală pentru asigurarea liniștii publice în preajma unității de învățământ. Însă noi avem cursuri până la ora 14, iar la grădiniță paznicul stă până la ora 22. După aceea nu mai este nimeni. Locul de joacă din incintă a fost vandalizat de mai multe ori. Acum o lună, am avut problema cu incendiul. E clar că ar trebui montat un sistem de supraveghere video cu camere performante, numai că astea costă. Sigur, mie, ca director, îmi place mai mult să vorbesc despre faptul că am avut 98% promovabilitate la examenul de bacalaureat, avem 3 elevi calificați la olimpiadele naționale și am obținut premii la concursuri solicitante și de mare dificultate. Dar, inevitabil, sunt și aceste incidente din preajma școlii, care ne afectează nu doar material, cum a fost în cazul incendiului, ci și din punct de vedere al imaginii, deși nu sunt doar elevii noștri cei care deranjează vecinii”.
Incendiul a fost un fel de bomboană pe colivă, cel puțin pentru paznici. Au fost nevoiți ca, o lună de zile, timp în care ar fi trebuit să lucreze doar schimbul I, pentru că era vacanță și puteau ajuta la curățenie, să stea de veghe 24 de ore din 24, pentru că grădinița nu avea geamuri și era deschis ”accesul” în interior. Două săptămâni a durat până ce primăria a dat toate aprobările necesare și banii (50.000 de lei) pentru reparații și pentru înlocuirea tâmplăriei afectate de foc.
Poliția a întocmit un dosar penal, pentru că s-a găsit un morman de cutii de chibrituri lângă magazia grădiniței. E clar că niște copii s-au jucat acolo și au reușit, într-un târziu, să aprindă anexa. Lipsește, însă, un element esențial pentru ca incendiatorii să fie trași la răspundere penală: intenția. E aproape imposibil de demonstrat că niște puști de 14-15 ani, cum cred oamenii care i-au văzut fugind, au incendiat intenționat construcția. Și, atunci, nimeni nu răspunde, iar primăria plătește!
În spatele liceului, s-a construit un gard, de 4 metri, care pare imposibil de escaladat. Grădinița are un gard jumătate ca înălțime, iar paznicul ne-a spus că a găsit una din porți scoasă din balamale și cărată sub podul de la Orion. La rându-i, paznicul de la liceu a avut parte de-o demonstrație live din partea unui elev, care i-a arătat, într-un minut, cum se poate descuia un lacăt doar lovindu-l în locul potrivit, așa că s-a lămurit pe loc cât de sigură este o astfel de încuietoare.
* ”Eu le-am atras atenția unor tineri și am găsit mașina zgâriată”
Povestea liniștii și siguranței publice din zona grădiniței se învârte într-un cerc vicios. Din punctul de vedere al Poliției municipiului Piatra Neamț, care are doar 3 patrule pe noapte în tot orașul – dar sunt și situații în care nici măcar acestea nu pot fi asigurate și, atunci, se apelează la Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău -, zona nu prezintă pericol. Într-adevăr, față de alte locuri, unde se petrec tâlhării și scandaluri în serie, aici pare liniște. În plus, ca să disloci niște forțe, trebuie să ai o justificare. Iar anul acesta cel puțin, nu există niciun apel la 112 din partea vreunui locatar. Dacă ar fi, ar exista și motivul pentru care strada Ana Ipătescu să fie inclusă în itinerarul de patrulare.
De ce nu sună lumea la 112? Ne-a explicat o doamnă respectabilă, care locuiește exact la unul dintre blocurile din vecinătatea fostei centrale termice: ”Când începe școala, elevii se adună dimineața la cafe Denis, unde stau și fumează, beau cafea și chiulesc de la primă oră. O dată, am sunat eu la secretariatul liceului și i-am spus doamnei de acolo ce fac copii, iar o vreme nu i-am mai văzut, după care au apărut iarăși. Mă aștept să se întâmple la fel de săptămâna viitoare. Altă dată, am venit târziu acasă și, în holul blocului, nu afară, erau un băiat și o fată gata, gata să facă sex. Le-am atras atenția și mi-am găsit mașina zgâriată. Oamenii nu vorbesc și nu sună la 112 pentru că le este frică. O femeie, care a strigat la un țigănuș care atacase un vecin de-al ei, pentru că abia scosese bani de la bancomat, a fost confruntată cu țiganul, deși polițistul i-a promis că n-o va expune. Bineînțeles că acum nu mai vorbește cu nimeni și se uită în toate părțile când iese pe stradă. Iar o altă doamnă a fost atacată chiar lângă gardul grădiniței. Un adolescent a izbit-o, i-a luat poșeta și a fugit. S-a speriat, tremura toată, dar n-a făcut reclamație, pentru că știe că minorii nu pățesc nimic și s-a gândit că, oricum, nu avea bani prea mulți la ea și nu vrea să-și facă singură probleme. Eu nu cred că trebuie să sunăm noi la 112, ci poliția să vină, măcar să treacă pe aici din când în când”.
Dintre celelalte două instituții extrem de vizibile în centru – polițiștii locali patrulează la Curtea Domnească, iar jandarmii prin parc, în vreme ce pe străzile laterale nu e nimeni – Jandarmeria Neamț a promis, prin purtătorul de cuvânt, căpitanul Marius Gămănuț, că va avea în atenție spațiul dintre bulevardul Dacia și strada Petru Rareș.
Un argument în plus pentru ”siguranța” zonei este modul cum au ales să se ”baricadeze” locatarii de la case: de la camere video și pază electrică (există în spatele Grădinii de vară), până la garduri supraînălțate, bucăți de plasă montate între gard și acoperiș, lanțuri și lacăte.
Cât despre mult invocatul apel la 112, ne-a lămurit tot paznicul de la grădiniță cât este de eficient: ”Eu am sunat și a trebuit mai întâi să-i explic doamnei ăleia despre ce este vorba, ea a spus să stau, că-mi dă legătura la poliție, unde am spus aceeași poveste, dar m-a trimis la Jandarmerie și iar a trebuit s-o iau de la capăt. Au trecut 10 minute, timp în care individul care voia să forțeze poarta a ajuns departe. Au venit jandarmii, m-au întrebat cum arăta și încotro a fugit și au plecat să-l caute. Ei știu dacă l-au găsit”.
Cristina MIRCEA