Eduard Corduneanu, consilier județean și președinte al ADI Eco Neamț, și-a încercat norocul, pe mâna SCPA ”Chelaru și Asociații”, în războiul cu Agenția Națională de Integritate, care l-a declarat incompatibil în luna martie a acestui an. Rezultatul s-a aflat astăzi, 19 septembrie, când Curtea de Apel Bacău a decis să-i respingă acțiunea, ca nefondată. Așadar, prima bătălie este pierdută, dar probabil că războiul va continua la Înalta Curte de Casație și Justiție. Miza nu este neapărat anularea raportului ANI, care oricum pare foarte puțin probabilă, cât mandatul de consilier județean, care nu este în pericol cât timp procesul se află în desfășurare. Iar la Înalta Curte, doar procedura de filtru poate dura un an, iar termenele se acordă la distanțe generoase, de cel puțin 6 luni.
Motivul pentru care Eduard Corduneanu a fost declarat incompatibil este dubla sa calitate din timpul campaniei electorale din 2016: director al Agenției pentru Protecția Mediului Neamț și candidat pentru funcția de consilier în cadrul CJ Neamț.
”Agenția Națională de Integritate a constatat faptul că CORDUNEANU EDUARD s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 06 mai – 14 iulie 2016, ca urmare a neîncetării raportului de serviciu pe durata campaniei electorale pentru alegerile locale din data de 05 iunie 2016, respectiv după validarea mandatului de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Neamț”, au constatat inspectorii de integritate.
Teoretic, Eduard Corduneanu ar trebui să piardă dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Însă ca să fie destituit trebuie să existe hotărârea definitivă a instanței. Și, chiar și atunci, practica ne/a demonstrat, cel puțin la Neamț, că se mai pot găsi motive ”temeinice” de amânare. Șansele ca Eduard Corduneanu să-și piardă mandatul înainte de incetarea lui de drept sunt destul de mici, având în vedere că probabil abia spre sfțârșitul anului 2018 va începe procesul la Înalta Curte. Și va dura vreun an jumătate cel puțin.
Fostul director al APM mai are o experiență, din anul 2010, când de asemenea a fost declarat incompatibil, pentru că, în 2009, a deținut simultan funcția de conducere și calitatea de consilier județean. Lucrurile erau evidente, așa încât raportul ANI nici n-a fost contestat. Dar, după cum se vede, nici n-a avut vreun alt efect în afară de a confirma zicala ”obișnuința e o a doua natură a omului”. A omului Eduard Corduneanu, desigur.
C.M.
Un comentariu
Domnul Corduneanu a trebuit sa-si numeasca OMUL la reglementari. a reusit abea pe 6 iulie 2016- matematica asta! Nu e incompatibil, e ROSSAL!
Nu publicati!