CAZUL SMICALĂ Doctorița din Piatra Neamț s-a întâlnit cu ministrul Andreea Păstârnac

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, s-a întâlnit doctorița Camelia Smicală în timpul vizitei pe care o derulează în Finlanda, în perioada 4-6 septembrie, se precizează într-un comunicat de presă.

Oficialul român “a asigurat-o de sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în acord cu reglementările în vigoare în cele două state, în ceea ce privește accesul copiilor la resurse care permit menținerea identității culturale, lingvistice și spirituale românești. Copii vor începe de astăzi cursurile de limba română, urmând ca, pe viitor, să poată avea acces și să beneficieze de asistență spirituală, la Biserica Ortodoxă din Tampere. În privința situației actuale, trebuie avute în vedere procedurile judiciare în curs, a căror decizie trebuie așteptată și respectată”, menționează sursa citată.

“Trebuie, în fiecare moment, să ne gândim la binele minorilor. Să încercam să le păstrăm un nivel bun de cunoaștere a limbii române. Acesta este de fapt cel mai la îndemână vehicul de românism. Pentru păstrarea lui facem eforturi. Relația cu țara, cu familia aflată departe, rămân resorturi pe care putem construi”, a declarat ministrul Andreea Păstârnac.

Cazul Smicală a făcut obiectul reuniunilor oficialului român, la Helsinki și Tampere, cu Annika Saarikko, ministrul pentru familie și servicii sociale, cu Eva Biaudet, vicepreședintele Comisiei Juridice din Parlamentul Finlandez și cu Peter Stenlund, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe finlandez.

S-a decis “constituirea unui grup de experți români din care să facă parte reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și organizarea imediată a  unei sesiuni de consultare româno-finlandeze pe tema sistemului de protecție a minorilor în scopul identificării celor mai bune soluții în interesul copiilor”, precizează sursa citată.

La data de 19 septembrie, o delegație formată din experți români, împreună cu ambasadorul României în Republica Finlanda, îi vor vizita pe cei doi copii aflați, la acest moment, în custodia serviciilor sociale finlandeze. (Mesagerul de Neamț; FOTO: Ministerul pentru românii de pretutindeni)

adolescenteen news

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.