În zona montană, sărbătorile câmpenești de tip nedeie, cele cu tradiție au dispărut și la Grințieș și la Farcașa, Poiana Teiului, Hangu, Buhalnița, doar sărbătoarea muntelui Ceahlău păstrându-se, dar devenită festival internațional. Sărbătorile câmpenești sunt de tipul ad-hoc cu pronunțat iz electoral și fără tendința de permanentizare sau de promovare a specificului local. Este nevoie de festivaluri care să se concentreze asupra caracteristicilor tradiționale ale zonei.
Munții Neamțului au adăpostit din vechime haiduci vestiți păstrați de memoria colectivă ca justițiari ai poporului în doine și balade, în piese de teatru livresc. Aici și-au avut sălașele Vasile cele Mare cel pomenit de Alecsandri și Russo, Ștefan Bujor, Mihai Florea, Ion Pietraru sau mai târziu Pantelimon și Niculiță sau frații Baltă. În satele zonei s-au păstrat vie amintirea lor, în special la Grințieș teatrul și cântecul popular este la mare cinste. Pe 27 decembrie în fiecare an se desfășoară un festival ajuns la a IV-a ediție intitulat „Cântec și colindă pe plaiul haiducilor”. Trupa „Banda lui Bujor” de teatru popular cu tradiție de peste o sută de ani în localitate a devenit cunoscută și prin aparițiile la TV: în 2009 la Unu TV, 2011 – Unu TV, 2013 – TVR 3, 2014- EST TV, TVR Iași, 2016 – TVR 1, prin emisiunea „Exclusiv în România” cu Cristian Tabără care a fost dedicată „teatrului haiducesc ca la … Grințieș”. Astfel s-a născut ideea Festivalului Haiducilor la Grințieș.
La poalele muntelui Grințieșului, în satul Grințieșu Mare, într-un loc cu nume de legendă – „Poiana lui Vasile cel Mare” a avut loc în zilele de 8-9 septembrie „Festivalul Haiducilor”, o primă ediție a unei manifestări inedite. A fost punctul culminant al unui proiect inițiat de Asociația Pro Grințieș, sprijinit de Consiliul Județean Neamț și având ca parteneri organizatorici Primăria și Consiliul Local Grințieș și Centrul de Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, cu implicarea primarului de Grințieș, Vasile Alexandroaia și a doamnei manager Carman Nastasă. De asemenea, importantă a fost și prezența echipei de filmare a TVR condusă de Cristian Tabără și Daniel Georgescu, care au revenit pe meleaguri grințieșene după un an pentru același subiect: haiducii de la Grințieș.
S-au prezentat pe scena ridicată în mijlocul poienii, dar și pe tăpșanul din fața ei, mai întâi formațiile reprezentative ale Grințieșului: Corul bărbătesc „Ceata lui Vasile cel Mare”, cu melodii haiducești, doine și balade; corul de copii „Mugurași de brad” și Ansamblul de dansuri populare „Grințieș, munte rotat”, cu mare succes la public. Concursul de muzică folk pentru tinere talente a cuprins elevi de la Borca, Broșteni – Suceava, Tulgheș – Harghita, Grințieș, Ceahlău, Bicazul Ardelean, Tașca, primul loc fiind adjudecat de Anastasia Cotârgășanu, iar la concursul de muzică populară pentru copii cea mai bună a fost Raluca Antoche din Broșteni, urmată de Antonia Rășchitor din Grințieș și Ana Maria Luca din Ceahlău, ambele cu locul al II-lea. Ansamblul „Plaiuri tulgheșene” din Tulgheș, județul Harghita, a impresionat prin doinele și baladele culese de rapsodul popular Lăcrămioara Pop, dar și prin taraful ce-i însoțea pe tinerii artiști. Invitați în recital, Asociația Culturală „Muntenii Neamțului” Broșteni (județul Suceava) condusă de Paula Bondar a oferit muzică și dansuri populare și un fragment fragment dintr-o nuntă tradițională. Recitalul serii a fost cel al soților Ilea, Traian și Valeria, cu melodii foarte potrivite locului și specificului festivalului. N-au lipsit nici focurile de artificii care au luminat cerul sub muntele Grințieșului.
A doua zi de festival a cuprins Ansamblul „Florile Ceahlăului”, comuna Ceahlău, muzică și dans popular, având în prim plan pe solista Ana Maria Luca. N-au lipsit nici recitalurile micilor soliste de la Grințieș, Anastasia Cotârgășanu și Antonia Rășchitor. Punctul principal de atracție a zilei a fost reprezentat de Concursuri haiducești și ciobănești: Călărie, Tragerea bușteanului cu calul, Aruncarea baltagului, Tăiatul bușteanului cu beschia sau securea, Cel mai frumos animal de la munte. Au fost cei mai buni: Nicușor Topoliceanu la tras bușteanul cu calul, dar a impresionat și măgărușul Gogu, cel mai popular concurent; la beschie au fost mai buni Luțu Gabor și Viluț Tănase, iar la călărie Mihai Topoliceanu. Iapa Mișca a lui Costel Bondrea din Tulgheș a fost considerat cel mai frumos animal, impresionând însă și ciobăneștii lui Nicușor Luca de la Ceahlău și din nou măgărușul Gogu, care a plimbat zeci de copii în poiană.
Ansamblul „Floricică de la Munte” al Centrului de Cultură și Arte „Carmen Saeculare” condus de Carmen Năstasă, a oferit un spectacol superb, începând pe scenă, continuând pe iarbă într-o suită de dansuri populare și apoi cu dansuri țigănești în jurul focului înalt sub privirile admirative ale asistenței, mai mult decât impresionat declarându-se Cristian Tabără. Acesta în cuvântul său către munteni le cerea să rămână așa cum sunt, să ducă mai departe tradițiile vechi haiducești ale locului și promitea o nouă prezență la Grințieș, și de ce nu la o nouă ediție a festivalului.
N-au lipsit ceaunele ciobănești și haiducești, viței și berbeci la proțap, balmușul grințieșenesc, topitul, mielul în jintuit, pomana porcului și multe altele.
Proiectul a fost inițiat de Asociația Pro Grințieș și a a avut drept artizani pe Daniel Dieaconu, Loredana Zaharia, Luțu Gabor, Viluț Tanasă, Mihai Panțiru, Ilie Alexandru și mulți alții. Cu toții speră la o nouă ediție, cu o mai mare implicare a autorităților județen și locale.
Un comentariu
Buna seara,
Felicitari de la distanta; ne mandrim cu asa manifestare.
Al. Maftei