În perioada 28 septembrie-1 octombrie eminența-sa cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru bisericile orientale, efectuează o vizită pastorală în România, în urma invitației primită din partea episcopului diecezei moldave, monseniorul Petru Gherghel. Programul vizitei include consacrarea mai multor obiective religioase în dieceza romano-catolică de Iași, colocvii cu președintele României și patriarhul Bisericii ortodoxe române, participarea la Sinodul de la Blaj, al Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma Greco-Catolică , dar și o Sfântă Liturghie în catedrala Sf. Iosif din București.
Congregația pentru Bisericile Orientale este un Dicasteriu al Curiei Romane, fondat la 1 mai 1917 de Papa Benedict al XV-lea ca și „Congregația Sacră pentru Bisericile Orientale”. Dicasteriul este responsabil cu coordonarea Bisericilor Catolice Răsăritene și cu relația Bisericii Catolice cu Bisericile Răsăritene neunite. În data de 9 iunie 2007, Sfântul Părinte, Papa Benedict al XVI-lea, l-a numit ca Prefect al acestei Congregații pe Arhiepiscopul Leonardo Sandri, care a preluat funcția la 1 iulie 2007. Din această Congregație mai fac parte 27 de cardinali și 4 episcopi numiți de Papa pentru mandate de câte 5 ani. Membri de drept ai acestui organism sunt Prefectul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și Patriarhii, respectiv Arhiepiscopii Majori ai Bisericilor Răsăritene Unite cu Roma.
Cardinalul Leonardo Sandri s-a născut la data de 18 noiembrie 1943 în Buenos Aires (Argentina), într-o familie cu origini italiene, a fost hirotonit preot în 2 decembrie 1967, consacrat Arhiepiscop în 11 octobrie 1997 și creat Cardinal în 24 noiembrie 2008. El a fost menționat în presă ca ”papabil”, un posibil candidat pentru alegerea Papei în momentul demisiei Papei Benedict al XVI-lea în 2013. Sandri a deținut a treia cea mai importantă poziție în cadrul Vaticanului (după Secretarul de Stat Cardinal și chiar de Papa). După ce sănătatea lui Ioan Paul al II-lea a scăzut, el a citit cu voce tare textele pe care Papa nu le-a putut oferi, iar în seara zilei de 2 aprilie 2005, tot cardinalul Sandri a fost cel care a anunțat moartea Papei în Piața San Pietro.
Înaltul prelat de la Vatican a sprijinit realizarea mai multor proiecte religioase și caritabile în Moldova, precum Centrul medical și Centrul paliativ pentru bătrâni din Săbăoani, conventul surorilor ”Sf. Iosif” din Roman, renovarea bisericii și a Centrului parohial pentru copii și tineri din Tărâța și, în fine, noua biserică din Cucuieți (jud. Bacău).
În cadrul vizitei, cardinalul Leonardo Sandri a fost însoțit de episcopii Petru Gherghel și Aurel Percă, alături de arhiepiscopul titular Miguel Maury Buendía, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova.
După primirea înaltului oaspete de către vicepreședintele Consiliului Județean, Laurențiu Dulamă, primarul Romanului, Lucian Micu, primarul comunei Săbăoani, Valeria Dascălu și de către numeroși preoți, alături de mulți săteni, s-a ținut o scurtă slujbă, apoi cardinalul Sandri a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare și a transmis gândurile bune ale Sanctității-sale Papa Francisc îndreptate către poporul român.
S-a inaugurat apoi Centrul Medical și Paliativ pentru Bătrâni din Săbăoani “Anton Durcovici”. Centrul medical poartă numele episcopului Anton Durcovici, care – în timpul cât a fost închis – a lăsat ca testament dorința lui ca la Săbăoani să se ridice unui edificiu, dedicat Sfintei Fecioare Maria. Construcția bisericii “Regina Sfântului Rozariu” a început în anul 2003, fiind inaugurată la 7 octombrie 2006. Construirea clădirii Centrului Medical “Anton Durcovici” a fost începută în anul 2012 dar, din diverse motive, proiectul nu s-a finalizat, clădirea intrând în administrația Episcopiei de Iași, urmând ca și alți binefăcători să se alăture acestui proiect, pentru a fi dus la bun sfârșit.
După o scurtă vizită la așezământul Surorilor „Sfântul Iosif” din Roman, în semn de mulțumire pentru cei 50 de ani de preoție, pe care cardinalul îi va sărbători la începutul lunii decembrie, și pentru tot ajutorul oferit de această familie călugărească, mai ales în anii de studii de la Roma, cardinalul Sandri a plecat să viziteze localitățile Tărâța și Cucuieți, din județul Bacău.
Este cea de-a patra vizită a Cardinalului Sandri în România, după cele din anii 2010, 2011 și 2014. (D.A.)