Absolvenții promoției 1952 de la Liceul “Petru Rareș” s-au întâlnit astăzi, 22 septembrie, pentru a sărbători o “vârstă” rotundă, uneori cât o viață de om. Festivitatea a avut loc la actualul Colegiul Național “Petru Rareș”, cu începere de la ora 12:00, oră respectată cu sfințenie de foștii colegi care au trăit marea schimbare a învățământului românesc de după al doilea război mondial, conform modelului impus de comunismul estic.
Venerabilii absolvenți, acum în vârstă de 83 de ani, au intrat pe rând în sală, iar atmosfera a devenit brusc încărcată de magica memorie a frumoaselor vremi trăite de rareșiști până azi. S-au îmbrățișat, au schimbat ultimele informații despre colegii care nu au putut să ajungă, printre care șefa de promoție Beatrice “Trixy” Lazarovici, plecată la Paris înainte de 1989, despre cei care mai trăiesc și i-au așteptat pe actualul director al colegiului, profesorul Grigoruță Oniciuc și pe profesoara Claudia Jora, directorul adjunct.
Profesorul Mihai Emilian Mancaș, absolventul promoției de elită 1952, și care avea să ajungă directorul “Petru Rareș” în perioada 1969-1975, alături de actuala conducere, l-a invitat pe rareșistul Traian Dîrțu să strige catalogul, la care 13 colegi au răspuns “prezent” cu mândrie și demnitate. Profesorul Mancaș a mulțumit colegilor și a amintit de fostul diriginte – renumitul profesor Constantin Borș, apoi directorul Grigoruță Oniciuc a ținut un scurt discurs.
“Este admirabil că v-ați întors la școală, locul unde ați trăit cea mai frumoasă perioadă – tinerețea. Profesorii și elevii de la «Petru Rareș» vă urează viață lungă, sănătate și vă întâmpină cu rezultate care ne mențin pe podium și fac să fim cea mai bună școală din județ. Vă urăm «La mulți Ani!» și vă invităm la o frumoasă vârstă a colegiului nostru, peste doi ani”, a declarat directorul colegiului, care a acordat diplome de onoare pentru întreaga activitate tuturor absolvenților promoției de acum 65 de ani.
Amintirile au fost depănate, apoi, la restaurantul “Colibele haiducilor”, locul unde mai toți colegii mergeau pentru năstrușniciile nevinovate ale tinereții. (C.I.)