L-am întâlnit pe chitaristul, solistul vocal și compozitorul Mihai Alexandru la Pipirig. E legat sufletește de zonă, o recunoaște și încearcă să ajungă aici cât de des poate, mai cu seamă în vacanțe. Fost membru Iris, Mihai Alexandru a colaborat cu nume mari ale muzicii românești – Nicola, Laura Stoica, Luminița Anghel, Marcel Pavel, Marina Florea, Aurelian Temișan, Mihai Constantinescu, Adrian Daminescu, Carmen Trandafir, Mihaela Mihai, Luminița Dobrescu, Corina Chiriac, Doina Spătaru, Nico, Andra, Alina Sorescu, Iris, Proconsul, Leo Iorga și Pacifica, No Name, Blondy, Morometzii. La festivalul ”Cerbul de Aur” din 1997, și-a văzut una din piese interpretată de Christina Aguilera, care, pe atunci, avea doar 15 ani și reprezenta SUA.
Tot una din melodiile compuse de el a fost desemnată să reprezinte România la Eurovision 2017, în interpretarea Ilincăi și a lui Alex Florea, pregătiți de prof. Cristina Manoliu-Săvulescu. Mihai Alexandru iubește județul Neamț, iubește comuna Pipirig, nu ezită să o promoveze la București și, deși nu l-a numit nimeni, s-a autoînvestit cu responsabilitatea de a fi ambasadorul ținutului Neamțului.
– Ce reprezintă pentru dvs. Pipirig?
Pentru mine, e ca o casă de vacanță. Am foarte multe cunoștințe aici, foarte mulți prieteni. O perioadă, a stat aici și sora mea. Eu mai am o soră, dintr-o primă căsătorie a tatălui meu, dar tot sora mea este și a stat aici până la 25 de ani. E o zonă frumoasă și valoroasă, datorită apropierii de atâtea mănăstiri. La Pipirig, mi-am făcut foarte multe vacanțe. Ultima oară am fost acum câteva luni, înainte să plec la Eurovision și am vizitat mănăstirile din zonă, am lăsat acatiste. Prima dată am venit la Pipirig acum 30 de ani. Tatăl meu a fost căsătorit aici, și-a luat o moldoveancă. Apoi s-a recăsătorit cu mama mea.
– Ce v-ar convinge să vă stabiliți definitiv la Pipirig?
M-ar convinge dacă ar exista o autostradă, să pot ajunge repede de la București. Mi-aș cumpăra teren și mi-aș face casă. Așa, fac 7-8 ore de la București până aici. Una e să pierzi 4 ore și alta e să pierzi 8.
* ”Cultura muzicală ar trebui să o aibă, mai întâi, cei care fac muzică”
– Ce muzică ascultă românii, dle Alexandru?
Românii ascultă muzica cu care sunt îndopați. Prin acele canale de muzică, deplasate, li se inoculează muzică de proastă calitate. Cei de aici, de la Pipirig, mai ascultă și păstrează muzica tradițională. E foarte important să nu ne pierdem identitatea.
– Ce șanse are un talent local din provincie să fie descoperit, dacă nu are o recomandare sau pe cineva în spate?
Foarte multe talente locale nu sunt descoperite și nici nu au pe cineva care să le ajute să fie descoperite. Lucrez foarte mult cu echipa Iulianei Tudor, de la emisiunea ”O dată-n viață” și am întâlnit mulți tineri talentați, din provincie, interpreți de muzică populară.
Ascult și populară, să știți. Cu cât înaintez în vârstă, ascult muzica valoroasă. Am pornit cu formația Iris. La 20 de ani, m-am eliberat din armată și am ajuns direct la Iris. După ce am plecat de la Iris, am început cariera cu Nicola, căreia i-am clădit cariera muzicală, am lansat-o. Am colaborat cu foarte multă lume. Acum colaborez cu Aurelian Temișan. Avem o piesă nouă, facem un disc popular, care va apărea peste câteva săptămâni.
– Care e diferența între artist și vedetă? Sau care e diferența între a fi popular și a fi artist?
Nu mă consider o persoană populară sau un VIP. Și nici nu-mi place să fiu. Artiștii care nu aleargă după faimă sunt cei mai valoroși. Vorbeați de Sofia Vicoveanca. Atât de dragă îmi această femeie, de nici nu vă imaginați! Pe vremea când dânsa era în vogă, eu cântam rock, dar, când o ascultam, îmi transmitea multe emoții. Țin minte că am mers la un spectacol, în aceeași mașină cu doamna Mioara Velicu. Cântă excepțional! Dânsa a făcut și un videoclip la mine în studio, la o piesă cu 1Q Sapro.
– Au românii cultură muzicală?
Cultura muzicală la români lasă de dorit. Țin minte că aveam viniluri și ascultam Led Zeppelin, Deep Purple sau alte trupe adevărate. Acum, fiind aceste posturi, de radio și tv… Iar cei de la radio chiar nu au cultură muzicală, dau ce vor la populație. Cultura muzicală ar trebui să o aibă, mai întâi, cei care fac muzică. La radiourile din afară, un DJ se formează în timp, la ei există niște standarde pentru a ajunge DJ la un radio. La noi, după 1989, a intrat DJ la radio cine a vrut. Ei par cool în general, dar nu au cultură muzicală. Muzica pe care o difuzează și o promovează lasă de dorit. Practic, manipulează. În general, muzica de la tv și radio este doar una cu refren, cu ritm de rap, cu versuri mediocre. Dar îi agață pe cei mici. Pe puștani…
– Care este artistul dvs. preferat din muzica românească?
Sunt foarte mulți, dar m-aș referi la tinerele talente. Ați observat, la ”Vocea României” și ”X Factor”, câte voci bune avem? Aceste emisiuni sunt foarte importante și ajută România. La aceste concursuri, nu e muzica de la radio. Este o rampă de lansare pentru mulți. Avem foarte multe talente. Văd mulți copii de pe la festivalurile din țară, care cresc valoric.
– Ce părere aveți despre maneliști?
Acum vreo câțiva ani, au cântat la mine în studio Salam și Adrian Minune. Am făcut o înregistrare, la sugestia Partidei Rromilor, care voia să înregistreze un imn. Vreau să spun că sunt foarte buni cântăreți. Țiganul cântă live, țiganul nu păcălește. Sunt făcuți să cânte. Au în genă asta. Sunt împotriva manelelor, în general. Acum mulți ani, am fost angajat să cânt muzică rock la o nuntă de țigani din Bolintin, dar a cântat și o trupă de lăutari. Au cântat nemaipomenit lăutarii, la țambal, contrabas și acordeon. Au cântat muzică lăutărească, nu manele. Lăutăria este o muzică complexă, grea și frumoasă.
* ”Moldova are nevoie de o autostradă”
– Ce-i lipsește acestei zone, a Neamțului, ca să devină un brand turistic național și internațional?
Această întrebare mi-am pus-o de multe ori. Acum vreo 7 ani, am făcut un revelion la Vatra Dornei. Mergând spre destinație, am observat cât de splendidă este această zonă. De ce Brașovul, cu Bran și Moenciu, zone care arată la fel ca Neamțul, are atât de mult succes la turiști, iar zona aceasta nu? Nu înțeleg de ce acolo se investește, iar aici nu. Trebuie neapărat o autostradă. Mă gândesc la Târgu Neamț, câte obiective turistice are și, practic, nu-i lipsește nimic din punct de vedere turistic. Nu înțeleg de ce nu vin investitorii. De ce Moldova nu iese în față? Nu am răspuns. E ceva de vis aici! Pe drumul spre Durău, sunt locuri unde se poate face o plajă și stațiuni turistice. Apoi, nu înțeleg de ce sunt lăsați oamenii să-și ridice case și porți din fier, aluminiu, etc, în contrast cu ce e în jur. Ar trebui să li se impună să le facă din lemn și piatră, pentru că, altfel, această zonă își pierde valoarea turistică. Vin des în această zonă, multe revelioane le-am făcut aici. Am spus despre această zonă multor colegi și prieteni de-ai mei din București. Îmi place mai mult graiul din această zonă, decât graiul din zona Bacău, chiar dacă ambele sunt din Moldova. Aici e graiul lui Ion Creangă. Pot spune că sunt un ambasador al acestor locuri la București. Ar trebui cineva să ridice Moldova.
Ciprian Traian STURZU