Povestea scăderii tarifului la Parking SA are în spate un puternic suflu electoral și e în directă legătură cu jocurile de putere din politica locală. Cât timp strugurii copți au fost în poala PSD-ALDE-PMP, liberalii și portavocile lor plângeau, în cor, despre cât se fură de la Parking, ce cheltuieli imense s-au făcut la societate și cum jaful era/ este încă prezent, chiar dacă, între timp, PNL a dat un primar orașului. Din momentul când au schimbat macazul și au asigurat o majoritate pentru liberali în Consiliul Local Piatra Neamț, brusc, PMP-iștii au devenit persoane care se implică, activ și creator, în conducerea orașului, au devenit frecventabili și eligibili la funcții. PSD și anexa lui fără personalitate, numită ALDE, au hotărât să pedepsească trădarea celor de la PMP și au propus reducerea tarifelor de la Parking cu 30%, exact așa cum cerea… PNL la momentul când striga ”hoții”. Așa a apărut un proiect de hotărâre de Consiliu Local.
Deși toate partidele au susținut că prețul pe locul de parcare e mare, previzibil, hotărârea a picat, inclusiv cu largul concurs al celor mai înverșunați adversari ai Parking SA, până mai zilele trecute, liberalii. Pentru a fi circul complet, președintele de ședință a forțat votul secret, fără să anunțe asta de la începutul discuției pe proiect, ci abia după ce a picat un amendament propus de actuala majoritate. Din păcate pentru toți consilierii locali, votul din ședința Consiliului Local Piatra Neamț, prin care tarifele rămân nemodificate la parcările de reședință, arată că speranțele puse în noua generație de consilieri au fost degeaba. Politicianismul ieftin, interesele de partid și cele personale, obediența față de șefi, lipsa de personalitate, toate sunt atribute care-i caracterizează, la fel ca pe cei dinaintea lor.
Judecând după declarațiile lor, raportate la votul dat în ședința de Consiliu, greu ar primi vreunul notă de trecere.
* Liberalii: Parking trebuie desființat!
Imediat după alegerile locale, după ce lumea s-a lămurit că PMP va merge alături de PSD-ALDE în formarea majorității la Piatra Neamț, PNL a început atacurile la Parking. A fost o mișcare coordonată, urmată inclusiv de petiții online, probabil în ideea că măcar în această zonă a realității politice se va bucura de succes. Într-un avânt muncitoresc, liberalii au venit chiar cu propunerea de desființare a societății.
Romel Bîrjoveanu, consilier local PNL, în septembrie 2016: ”Această soluție, cu desființarea societății Parking, a plecat de la discuțiile avute cu sute de persoane, nemulțumite de felul în care o societate din subordinea primăriei dispune de banii publici. Cifrele sunt mai mult decât clare, societatea este pe pierderi și se îndreaptă iremediabil spre un colaps economic. Surprinzător este că Parking SA încasează bani de la populație, trasează cu vopsea numerele de înmatriculare, iar, la sfârșitul anului fiscal, rămâne pe minus… Un calcul simplu demonstrează că Primaria va încasa direct aproximativ 14 miliarde de lei vechi, față de 3,75 miliarde cât este redevența pe care Parking a plătit-o în ultimele 12 luni. Având în vedere situația financiară deloc confortabilă a Primăriei Piatra Neamț, consider că eficiența trebuie să fie cuvântul de ordine în perioada următoare, iar societatea Parking a demonstrat că este doar un consumator de bani de la populație. Administrarea locurilor de parcare poate fi facută la fel de bine de către personalul Primariei Piatra Neamț”.
”Această firmă nu-și dovedește eficiența. Propunerea mea este ca banul cetățeanului să ajungă direct în bugetul primăriei și nu în buzunarele unei societăți pe pierdere. Astfel, posesorul locului de parcare va plăti mai puțin (100 ron), iar primăria va încasa aproximativ 14 miliarde, față de 3,75 miliarde cât încasează astăzi de la Parking SA. Aștept părerile, opiniile și sugestiile voastre pentru a veni în fața Consiliului Local cu o formă finală de proiect”.
Romel Bîrjoveanu, în octombrie 2016: ”Consilierii locali ai PNL își vor continua proiectul de a aduce parcările de reședință de la Parking la Primărie, iar banii cetățenilor din Piatra Neamț să intre la Direcția Taxe și Impozite”.
* Conducerea Parking: liberalii vor să desființeze ce au aprobat!
Replica Parking, deși a durat un pic până să fie gata, a apărut, totuși.
Ionuț Moroșanu, director Parking SA, în noiembrie 2016: ”În 2015, când s-a făcut semnat contractul cu prețurile actuale între Primărie și SC Parking, viceprimar era domnul Vasile Popescu, iar primar Dragoș Chitic. Ei și-au pus semnătura finală pe acest act. Atunci nu li s-a părut mare suma de 142 de lei? De ce, dintr-o dată, PNL-iștii se gândesc la buzunarul cetățeanului și nu s-au gândit atunci când au semnat acest contract? SC Parking administrează 16.764 de locuri de parcarem cu un grad de ocupare de 83,85%. 700 dintre locuri aparțin persoanelor juridice. Suntem 17 angajați, cu tot cu mine. Din cei 142 de lei pe care societatea îi încasează pe an de la persoanele fizice, aproximativ 66% se întorc la bugetul local sau la bugetul de stat, astfel: 40% este redevența, 6% taxa pe teren și 20% TVA. Din cei 34% cu care mai rămâne, societatea trebuie să suporte toate cheltuielile pe care le are cu administrarea, cu angajații, impozite, salarii, cheltuieli de exploatare a parcărilor. Societatea nu are datorii la bugetul de stat, nu are datorii la furnizori, iar în decursul anilor nu a cerut nici măcar un leu finanțare de la Consiliul Local. De ce această societate se află în mijlocul acestui război electoral? Pentru că, din punctul meu de vedere, nu este decât o afacere pur electorală această scădere, de la 142 de lei la 100 de lei pentru persoane fizice și de la 342 la 170 pentru persoane juridice! N-am înțeles de ce 100 de lei, de ce nu 99, de ce nu 80, de ce nu 70? N-am înțeles de ce consilierii PNL din Consiliul Local spun că fac acest lucru pentru cetățenii din Piatra Neamț, dar, din câte știu eu, mai este o societate care activează pe parcări, pe parcările cu plată, și care încasează bani tot de la cetățenii municipiului și nu i s-a cerut scăderea prețurilor. El (Vasile Popescu – n.red.) este unul dintre cei care au fost de acord cu aceste prețuri. Să vii să le scazi, dintr-o dată, fără o motivare strictă, bazată pe cifre, nu știu dacă este legal sau loial. Și să spui că o faci pentru binele cetățeanului deja e prea mult! Nu avem niciun contract de sponsorizare, niciun contract de publicitate sau promovare, iar cheltuielile cu protocolul sunt 0. De ce, în ultimii 8 ani, nu au cerut scăderea prețului la parcări și îl cer acum, în campanie electorală? Firma nu va rezista dacă vor scădea prețurile. Tariful de 142 de lei este din 2012, el ar fi trebuie mărit în funcție de inflație, dar noi l-am menținut, este sub prețul pieței la nivel național”.
* Liberalii: Parking ascunde gunoiul sub preș!
După conferința conducerii Parking, din noiembrie 2016, când, spre aducere-aminte, era plină campanie pentru parlamentare, PNL a ieșit din nou la rampă, expunându-și punctul de vedere:
”Grupul Consilierilor PNL Piatra Neamț consideră că încercările membrilor PMP care conduc societatea Parking de a ascunde «gunoiul sub preș», invocând tot felul de motive politice, în condițiile în care, la conferințele de presă organizate de societate, participă și activul de partid, nu reprezintă altceva decât încercarea disperată a alianței PSD-PMP-ALDE de a-și justifica votul. Este clar că triada care conduce Piatra Neamț se va opune scăderii prețului parcărilor de reședință.
Membrii PMP, care acum se erijează în victime, încearcă să explice pietrenilor cum scăderea prețului locului de parcare va falimenta societatea, o societate care deja se afla pe minus. Ne întrebăm de ce nu a ieșit conducerea societății în conferință să explice cum au fost cheltuiți banii pietrenilor timp de 10 ani. Când se cheltuiau miliarde cu nemiluita pe contracte bine făcute, pe salarii enorme și asocieri cu firme prietene, nu le era teamă că vor intra în faliment? Asta nu ne arată decât că PSD+PMP+ALDE își doresc ca locuitorii din Piatra Neamț să plătească de cinci ori mai mult prețul unei parcări față de București, pentru ca directorii și apropiați ai societății să o ducă bine în continuare.
Nu dorim falimentarea societății Parking, dar, dacă această societate nu-și dovedește eficiența, iar managementul ultimilor ani s-a dovedit a fi defectuos, soluția pe care am propus-o este trecerea parcărilor la primărie, iar plata acestora să fie făcută la direct la Direcția Taxe și Impozite. În acest fel, prețul poate fi scăzut mai mult decât am propus inițial”.
* PNL face proiect pentru 30% reducere la parcare
Sub semnătura consilierilor PNL, în aceeași lună noiembrie 2016, e propus un proiect de reducere a prețului parcărilor cu 30%, că Parking era în curtea dușmanilor politici. Unii din consilierii care susțineau atunci reducerea, acum, în august 2017, au votat, secret, împotriva reducerii.
Iată stenograma ședinței, cu toate dezbaterile de atunci, când au votat împotrivă cei care acum au cerut reducerea!
«Dl. Victor Adrian Marghidan – Preşedinte de ședință – supune dezbaterii Consiliului Local proiectul de hotărâre nr. 26 privind modificarea tarifelor prevăzute la art. 21 alin. 1 din Contractul de delegare de gestiune prin concesiune nr. 32468 din 31.07.2015, încheiat între municipiul Piatra Neamț și S.C. Parking S.A.; Proiectul de hotărâre este însoțit de Raportul de specialitate nr. 30263 din 17.11.2016 emis de către compartimentul de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului, respectiv Serviciul Patrimoniu, Autorizări și Transport;
Comisia de specialitate nr. 1 a avizat nefavorabil proiectul de hotărâre și propune respingerea acestuia.
Comisia de specialitate nr. 3 a avizat favorabil proiectul de hotărâre și propune adoptarea acestuia;
Dl. Consilier local Marius Ghineț propune Consiliului Local să se prezinte în luna decembrie un raport detaliat cu privire la impactul ce ar putea avea această decizie asupra bugetului local și asupra societății. Este doar un punct de vedere, nu amendament.
Dl. Consilier local Romel Alexandru Bîrjoveanu întreabă de ce nu a solicitat raportul de la SC Parking SA.
Dl. Consilier Mihai Obreja afirmă faptul că SC Parking SA nu a pus la dispoziția consilierilor PNL informațiile solicitate.
Dl. Consilier local Marius Ghineț intervine, spunând că acest raport va evidenția impactul financiar asupra bugetului primăriei și asupra societății.
Dl. Victor Adrian Marghidan – președinte de ședință – aduce la cunoștința Consiliului Local faptul că grupul PSD vine cu propunerea ca această analiză de impact asupra activității societății SC Parking SA sau a bugetului primăriei să fie făcut și pentru o diminuare a tarifului cu 60%, nu cu 30%, așa cum au propus consilierii PNL. Același lucru îl solicită și de la societatea SC Xdatasoft SRL, precum și de la alți operatori care reglementează serviciile de blocare-deblocare sau de întreținere a parcărilor de reședință sau cele publice cu plată.
Dl. Consilier local Adrian Ciobanu propune consilierilor locali să se voteze proiectul la tariful propus în proiectul de hotărâre și luna viitoare vor reveni asupra acestuia cu alte tarife, dar cetățenii municipiului vor beneficia astfel de un tarif mai mic până la votarea următorului proiect de hotărâre cu noile tarife.
Dl. Victor Adrian Marghidan – președinte de ședință – afirmă faptul că cetățenii nu vor beneficia în detrimentul unei societăți a consiliului local sau în detrimentul primăriei. Noi am propus doar o analiză.
Dl. Consilier local Constantin Teodorescu propune președintelui de ședință, dl. Victor Adrian Marghidan, să facă amendament cu diminuarea tarifelor cu 60%.
Dl. Victor Adrian Marghidan – președinte de ședință – intervine, spunând că grupul PNL a făcut propunerea de diminuarea tarifelor cu 30%, tot ei să facă propunerea de diminuare cu 60%.
Dl. Victor Adrian Marghidan – preşedinte de şedinţă – supune la vot proiectul de hotărâre, care a fost RESPINS cu 9 voturi Pentru, 12 voturi Împotrivă (dl. consilier local Ciubotariu Adrian, dl. consilier local Gavrilescu Bogdan, dl. consilier local Marius Ghineț, dl. consilier local Adrian Grigoraș, dl. consilier local Victor Adrian Marghidan, d-na Moroiu Maria Claudia, dl. consilier local Cristian Mihalcea, dl. consilier local Cătălin Misăilă, d-na consilier local Virginia Păduraru-Chiriac, dl. Cristian Sauciuc și dl. consilier local Tudor Sălăvăstru) și 1 vot Abținere (d-na consilier local Amalia Alexandra Moisii)».
* Joaca de-a reducerea: cine dă mai mult, cine primește mai puțin?
Pe 24 noiembrie 2016, în plenul Consiliului Local Piatra Neamț, dinspre grupul PSD s-a auzit că tarifele la parcările de reședință s-ar putea reduce cu 60%, nu numai cu 30%. Imediat, din tabăra PNL s-a auzit că, dacă PSD va veni cu un proiect în acest sens, îl vor vota fără ezitare.
Romel Bîrjoveanu, consilier local PNL: ”Am depus proiectul în ședința de săptămâna trecută, iar PSD-PMP-ALDE au votat împotriva acestei reduceri. Au motivat că, după calculele pe care le-au făcut, se poate reduce chiar cu 60% prețul parcărilor. Domnul consilier Teodorescu a spus «este în regulă, haideți să scădem cu 60%», moment în care consilierii PSD au dat înapoi, cerând un timp suplimentar de analiză. De fapt, domnii de la PSD ne-au demonstrat că ei doar joacă, așa cum spunea și liderul lor. Nu-i interesează absolut deloc nicio scădere a prețului parcarilor. (…) Le solicit public consilierilor PSD să vină cu proiectul de reducere a parcărilor cu 60%! Consilierii PNL vor vota această reducere, pentru că populația trebuie să beneficieze de un preț corect al serviciilor de parcare. Îi invit pe toți consilierii locali să găsim o soluție prin care să denunțăm contractul cu societatea Parking și să trecem parcările la primărie”.
După propunerea liberalilor, pe 26 noiembrie 2016, replica a venit sub forma unei provocări aruncate de președintele PSD Neamț.
Ionel Arsene, 26 noiembrie 2016: ”Eu vreau să-i întreb pe cei de la PNL de când păstoresc Primăria Piatra Neamț. De mulți ani! PDL, astăzi PNL, a păstorit această primărie de 10 ani, cu Parking-ul la ei, cu tarife votate de ei, inclusiv anul trecut! De 10 ani ați muls banii de la parcări, voi, liberalii și pedeliștii! Acum vin cu reducere de 30% a tarifelor la parcare. Eu spun așa: facem o analiză financiară pe sustenabilitate și reducem cu 60% tarifele la parcare! Că și-așa se dau două dungi și atât! Și nu numai la parcările administrate de Parking, ci la toate parcările din Piatra Neamț! Și la cele administrate de alte societăți, nu știu care, dar la toate vrem reducerea cu 60-70% a tarifelor! Să se facă analiză financiară și veți vedea. Până la urmă, ce-i faci la parcarea aia?! O mături – uneori, că n-o mături tot timpul -, primăvara trasezi frumos niște linii, scrii numărul de mașină și cam atât. Vrem să ne jucăm cu măsuri populiste? Păi, să ne jucăm! Eu sunt jucător, jucăm până dimineață! 30% reducere la tariful de parcare e foarte puțin. Cel puțin 60%! Și tot cred că va rămâne profit pentru societățile care administrează parcările din Piatra Neamț”.
Cu o zi înainte, un comunicat de presă al președintelui executiv al PSD Neamț, cea care avea să fie senatorul Emilia Arcan, pregătea discursul lui Ionel Arsene:
«Organizația Municipală PSD Piatra Neamț constată cu indignare modul tendențios și părtinitor în care o parte a presei nemțene a indus în eroare opinia publică referitor la modul în care consilierii locali ai PSD și-au exprimat votul asupra hotărârii ce avea ca obiect modificarea tarifelor practicate de S.C. Parking S.A.
PSD Piatra Neamț își precizează prin prezentul comunicat poziția publică referitoare la această chestiune.
Consilierii locali PSD întruniți în ședința ordinară din data de 24.11.2016 au respectat întru totul avizul negativ al comisiei de specialitate la proiectul de hotărâre nr. 26 de pe ordinea de zi. Din respect pentru cetățenii municipiului Piatra-Neamț, vă facem cunoscut că argumentele care au stat la baza votului negativ exercitat de grupul PSD din consiliul local Piatra Neamț au la bază un studiu de impact a măsurii în sine, precum și coeficienți financiar-contabili ai societății Parking S.A. pe care consilierii noștri i-au analizat în fundamentarea deciziei lor. Pe cale de consecință, consilierii locali PSD din Consiliul Local Piatra Neamț rămân fermi pe poziția exprimată în ședință.
Votul ÎMPOTRIVA proiectului de hotărâre nr. 26 din ședința ordinară din data de 24.11.2016 rămâne unul asumat și ireversibil. PSD Piatra Neamț a reacționat astfel, ca urmare a faptului că inițiatorii proiectului (consilierii locali PNL) au încercat să obțină voturile necesare adoptării unei hotărâri de consiliu local a cărei fundamentare nu reprezintă altceva decât o acțiune politică, propagandistică și populistă, o manevră prin care minoritatea PNL din consiliul local Piatra Neamț și primarul Dragoș Chitic au încercat să-i manipuleze pe locuitorii municipiului Piatra Neamț din dorința subiectivă de a obține capital electoral și voturi la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016! PSD Piatra Neamț se opune unor astfel de practici! Președintele PSD Neamț, Ionel Arsene, a organizat o teleconferință cu o parte dintre consilierii locali PSD din consiliul local al municipiului Piatra Neamț și au căzut de comun acord cu demersul de realizare a unei analize financiare, pentru a se vedea dacă reducerile propuse sunt sustenabile, pentru că nu trebuie să vedem societăți ale primăriei în faliment. În urma acestei analize financiare, propunerea PSD este să reducem prețul la parcări nu cu 30%, ci cu 60% dacă măsura este sustenabilă din punct de vedere financiar și să se aplice pentru toate parcările din Piatra Neamț, nu doar la cele administrate de Parking. Din analiza experților independenți consultați de către consilierii locali PSD înaintea votului, rezultă că Parking S.A. poate suporta financiar o reducere a tarifului la parcare de 60% și nu de 30%, cât au propus consilierii liberali. Bineînțeles că reducerea tarifului la parcare cu 60% este sustenabilă în contextul unor măsuri de eficientizare și reorientare a managementului Parking S.A.
Drept urmare, PSD Piatra Neamț este în măsură să comunice pietrenilor faptul că reprezentanții PSD în consiliul local vor iniția procedura de organizare a unei ședințe extraordinare de consiliu local în care vom supune spre aprobare reducerea tarifului la parcare cu 60% iar consilierii PSD vor solicita, ulterior votului pe care și-l vor exprima, membrilor CA și AGA ai S.C. Parking S.A., conceperea unui plan de management performant, reducerea cheltuielilor inutile și eficientizarea activității societății.
PSD Piatra Neamț nu va accepta ca interesul pietrenilor să fie manipulat de interese politice și de grup. Consilierii locali ai PSD din consiliul local Piatra Neamț își propun ca, prin măsura pe care o vor adopta, să slujească pietrenii, bunăstării acestora și nu a unui tonomat electoral care nu-și propune altceva decât obținerea prin orice mijloace de capital electoral.
Președinte executiv PSD Piatra Neamț
Ec. Emilia ARCAN»
* PNL înainte de a face majoritate cu PMP
Romel Bîrjoveanu, consilier local PNL, în aprilie 2017: ”Singura societate a Consiliului Local care a venit cu propunere de buget pe minus a fost SC Parking. Este de neconceput ca o societate care doar trasează dungi cu vopsea și încasează de la populația orașului să fie pe minus. E vorba de minus 82.380 lei și, culmea, pentru anii următori, societatea estimează un buget tot pe minus, cu toate că ar avea de unde să reducă cheltuielile și anume din cheltuieli ale contractului de mandat, de 136.000 lei, din cheltuieli de protocol și reclamă, de 28.713 lei, din sporuri, prime și bonificații 73.000 lei și din bonusuri 54.000 lei. Și aici vreau să fac o comparație: societatea Perla are 28 de angajați și cheltuieli salariale de 960.000 lei pe an. Parking are 13 angajați și cheltuieli salariale de 719.000 lei. Adică are jumătate din efectivul societății Perla, dar cu un fond de salarii aproape egal”.
* PNL după ce și-a asigurat majoritatea cu PMP
În august 2017, după ce PNL și PMP s-au aliat într-o majoritate, PSD și-a dat seama, brusc, că nu mai deține Parking în portofoliul alianței sale și vine cu o propunere pentru reducerea tarifelor la Parking cu 30%, copiind, practic, proiectul liberal. Cum spuneam, proiectul nu a trecut, pentru că PNL a cerut vot secret, ca să nu se facă de rușine chiar de tot, votând la vedere împotriva a ce tot cere de un an.
Justificările sunt la limita nerușinării politice: ”De ce nu vă uitați cum a fost făcut proiectul, că nu sunt calcule făcute”, ”Semnăturile s-au adunat cum s-au adunat”, ”Pesediștii habar n-au să facă un proiect, nu aveam cum vota un proiect prost făcut” etc.
Culmea tupeului a venit chiar de la Dragoș Chitic, care, în conferință de presă ținută la partid, a sugerat că proiectul a fost votat de liberali, deși nu de toți, deci ei nu s-au dezis. După care a venit promisiunea că vor veni ei cu un proiect și mai frumos, și mai fălos, mai încolo, după ce fac calcule și trece și concediul domnului primar.
* Concluzie
Niște șmecheri cu alură de politicieni își bat joc de noi. Miza sunt câteva salarii consistente și indemnizații prin Consilii de Administrație, plus ce contracte de aprovizionare prin prieteni, politici sau de familie. Nu-i interesează tarifele, nu-i interesează cât plătește populația. Singurele lucruri demne de atenția lor sunt umilirea adversarului politic și menținerea controlului asupra societăților Consiliului Local, deci asupra banului public. Toate celelalte sunt povești de adormit alegătorii.
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
Nu numai Parking, TOATE societatile Consiliului Local ar trebui desfiintate!Serviciile ar trebui preluate direct de primarie (piata, parcari) sau externalizate complet (drumuri, admninistrare imobile).