Începutul anului școlar a însuflețit comuna Gârcina. Cu câteva minute înainte de ora 8, copiii cu buchete de flori în mâini, îmbrăcați cu hainele lor de sărbătoare, au urcat spre școala din Cuiejdi. Este cea mai mare școală din comună, cu 10 săli de clasă, însă cu doar 95 de copii, cu tot cu cei de la grădiniță. S-au strâns cu toții pe teren, lângă părinții lor, la rându-le foști elevi de-ai școlii.
Le-a vorbit directoarea, profesoara Maria Ionașcu, un om care și-a început cariera, acum 33 de ani, la școala din Cuiejdi. Și, după ce le-a spus cât se bucură să-i revadă și i-a asigurat că toți învățătorii și profesorii le vor fi alături, la fiecare încercare și la fiecare succes, i-a anunțat pe cei din clasa a IV-a că au rămas fără învățător. A fost o decizie de moment, cu foarte puțin timp înainte de începerea anului școlar, luată sâmbătă, 9 septembrie, de dascălul care a plecat la altă școală. Copiii au rămas, temporar, în grija profesorului de religie. Conducerea școlii va căuta cât mai repede să rezolve problema, mai ales că elevii urmează să intre într-o nouă etapă a vieții lor de școlari.
Prezentă, ca în fiecare an, în mijlocul copiilor și al cadrelor didactice, primărița Aurora Lazăr-Balan a vorbit puțin, dar le-a transmis elevilor un mesaj important: să învețe, ca să ajungă cineva în viață.
Școala din Cuiejdi are o grupă de grădiniță, clasa I, a II-a, a III-a, a IV-a, nu are clasa a V-a, iar clasele VI-VIII au câte 12-13 elevi. Sunt copii care muncesc, iar faptul că mulți dintre ei au ajuns elevi ai colegiilor de prestigiu din oraș, iar alții sunt studenți la stomatologie, la ASE sau la limbi străine demonstrează că și într-un sat mic, din ce în ce mai sărac în oameni – mulți au plecat peste hotare în ultimii ani și și-au luat și copiii cu ei – se face carte.
Faptul că sunt într-o școală de țară, la câțiva kilometri buni de drumul spre Piatra Neamț, nu-i descurajează pe copii. Ei vor să arate că pot și se implică în orice proiect care-i poate face cât mai ”vizibili”. Și au câștigat până acum materiale didactice de 9.000 de lei, o tabletă, dar și 15 laptopuri, cu tot cu birouri, pe care le așteaptă de pe o zi pe alta.
Revenind la festivitatea de început de an, partea cea mai emoționantă a fost cuvântul preotului paroh, care i-a numit pe profesori și pe învățători ”mai-marii” elevilor și le-a amintit că ei vor da seamă în fața lui Dumnezeu pentru sufletele lor. După binecuvântări și stropirea cu aghiasmă, preotul, dascălul, cadrele didactice, dar și copiii cu părinții lor au cântat, în cor, ”La mulți ani, cu sănătate!”.
Odată încheiată partea oficială, copiii elevii s-au dus în clase, unde-i așteptau urările de bun venit, scrise cu cretă pe tablă, și manualele pe pupitre.
* ”Numai împreună vom reuși să facem lucruri deosebite”
Primărița și directoarea Maria Ionașcu au plecat, apoi, spre Școala Gârcina, unde curtea era deja plină de copii. Mai mulți decât la Cuiejdi și, evident, un pic mai gălăgioși, pentru că aveau tare multe de povestit.
A reușit să le capteze atenția directoarea, cu discursul său. ”Dragi elevi, stimați părinți, distinși colegi și oaspeți! Bine ne-am regăsit, după o vacanță binemeritată, pentru foarte mulți dintre voi cu sănătate, pentru unii cu mici probleme, așa am înțeles… Ne pare tare rău și să dea Dumnezeu să fie bine pentru toți! Ne bucurăm că am ajuns la începutul unui nou an școlar, un an școlar pe care vi-l doresc să fie cu succese mult mai mari decât anul trecut, pentru cei care au terminat clasa a VIII-a, și cu succese depline și pentru cei care n-au fost pe podium anul trecut și să dea Dumnezeu să ajungă anul acesta. Sper că-și doresc acest lucru. Părinților vreau să le mulțumesc, pentru că au fost alături de noi. Îi rugăm să fie în continuare, pentru că numai împreună vom reuși să facem lucruri deosebite pentru copii. Iar voi, elevii, vă rog să ne priviți ca pe prieteni, și pe noi, și pe părinții voștri. Vrem ca, prin educația pe care o primiți și acasă, și la școală, să ajungeți oameni cu un loc binemeritat în societate. Dacă tot sunt la capitolul mulțumiri, vreau să le mulțumesc colegilor mei, pentru munca depusă anul trecut. Sper că și-au recăpătat forțele și ideile, pentru a face din acest an școlar unul mai bun. Vreau să-i mulțumesc și doamnei primar, pentru că, printre alte activități și mână întinsă școlii, mai are un rezultat remarcabil: a obținut, prin eforturile dumneaei și ale echipei pe care o conduce, o sumă foarte importantă și o să vă spună dumneaei despre ce este vorba. Mulțumesc încă o dată părinților, vă rog să fiți alături de noi! Vă doresc să aveți parte de multă, multă sănătate și putere!”.
La fel ca la școala din Cuiejdi, directoarea a citit mesajul ministrului Educației și a precizat de ce are o foaie în mână, în genetral lumea fiind obișnuită s-o asculte vorbind liber. La finalul cuvântării ministeriale, profesoara Maria Ionașcu a transmis audienței și câteva urări din partea inspectorului școlar general Viorel Stan: ”Distinși colegi, dragi părinți,stimați parteneri educaționali! Dvs., tuturor celor care slujiți cu dragoste și cu dăruire școala nemțeană, vă urăm sănătate, putere de muncă și succes în educarea tinerei generații! Fie ca lumina cunoașterii să călăuzească mereu pașii celor care-i descoperă tainele și s-o așeze ca temelie la edificiul viitorului. Fie ca anul școlar 2017-2018 să vă aducă succesul și concretizarea reușitelor pe care le meritați pe deplin. Mult succes!”.
Concret și la obiect, primarul Aurora Lazăr-Balan s-a referit direct la cele 7 proiecte, pe care le-a depus la Ministerul Dezvoltării: ”A fost prima dată școala, apoi grădinița, proiectul cu drumul Oprișeni-Valea Viei, Gârcinuța 1, Gârcinuța 2 și două străzi laterale. După aceea, s-au depus 3 proiecte pentru iluminat electric, prelungire la Cuiejdi, prelungire pe Calea Romanului și modernizare la toată instalația din comună. Ni s-a aprobat proiectul cu grădinița. Săptămâna trecută, am fost la București și am depus studiul de fezabilitate. Clădirea în care funcționează grădinița și clasele I-IV va fi una modernă. Cred că va fi cea mai modernă din județ. Ni s-a mai aprobat un pod, la Mănăstirea Almaș, dar nu s-a aprobat proiectul cu școala; au fost aprobate doar cele pentru școlile care nu au aviz sanitar, iar Gârcina avea aviz sanitar pentru școala asta. Dar ne bucurăm că am primit măcar pentru grădiniță. Ce să vă doresc? Sănătate, un an bun, putere de muncă și să fiți cuminți, să ascultați pe domnii profesori și pe doamnele profesoare și să aveți parte numai de lucruri bune!”.
Festivitatea s-a încheiat cu scurtul discurs al șefei de post din Gârcina, care le-a urat tuturor un an școlar în siguranță și i-a asigurat de sprijinul Poliției Române. A urmat slujba de binecuvântare, în timpul căreia toată suflarea, de la bunici până la copii de 3-4 ani, a rostit, în același glas, ”Tatăl nostru”.
Școala, în comuna Gârcina, se face în trei locuri. Copiii de gimnaziu învață în clădirea veche, mică, cu doar câteva săli, care i-au așteptat anul acesta cu parchetul proaspăt lăcuit. Copiii de grădiniță și cei de clasele I-IV învață în corpul de lângă biserică – acea clădire care urmează să fie modernizată cu fondurile de la Ministerul Dezvoltării (circa 110.000 lei), iar la Cuiejdiu există școala mare, care reunește toate formele de învățământ, dar și-a pierdut personalitatea juridică, acum câțiva ani, din cauza numărului mic de copii. În satul Almaș, nu mai este școală. Nu mai este nici grădiniță. Cei câțiva copii sunt aduși cu microbuzul la școala de centru. Dar toți vor să învețe, ca să ajungă ”cineva” în viață.
Cristina MIRCEA