Începutul de an școlar la Școala nr. 1 din satul Țolici, comuna Petricani, a fost fără festivism și fără politicieni, în evident contrast cu școlile de la oraș sau din centrele de comună. Aici, la Țolici, au venit în fața copiilor și-a părinților directorul Liceului Petricani, preotul din sat și profesorii școlii. Nu s-a văzut picior de oficialitate locală sau județeană. Primarul pare-se că a lipsit din localitate, din motive de treburi administrative, iar viceprimarul pare-se că era reținut cu ședințe. S-ar fi zis, totuși, că absența lor ar fi putut fi compensată măcar printr-un consilier local ori județean sau barem de-un înalt emisar de la Inspectoratul Școlar, că n-a tras nimeni nădejde să vadă vreun pantof elegant de parlamentar votat de cei din comună. Ei bine, n-a fost. Deschiderea de an școlar la o școală fără autorizație sanitară, cu WC-ul în fundul curții, cu încălzire pe bază de sobe, cu ore de sport care se fac iarna pe hol sau în clase și vara sus, pe deal, nu se califică la prezență, like, share sau vreun check-in.
* Demagogie trimisă prin e-mail, cu ordin pe garnizoană
Deși au lipsit VIP-urile, demagogia a fost prezentă, fiindcă ministrul Educației, Liviu Pop, și-a trimis mesajul prin e-mail, cu ordin expres să fie citit tare și răspicat în fiecare curte de școală, în fața auditoriului. Ceea ce s-a făcut și la Țolici.
La ora 11, zeci de elevi, cu părinții din dotare, s-au adunat sub soarele fierbinte – prea fierbinte pentru septembrie – și, cu broboane șiroindu-le pe fețe, așteptau să înceapă festivitatea. Profesorii, retrași la umbra sălilor din școală, așteptau preotul și directorul liceului din Petricani. Au venit și s-a pornit.
S-a intonat, regulamentar, imnul. S-a oficiat, regulamentar, slujba religioasă, prilej cu care părintele Vasile Adiaconiței a binecuvântat adunarea. Prof. Ionuț Rotaru, directorul liceului din comună, a luat, apoi, cuvântul și, regulamentar, conform dispoziției ”de sus”, a citit mesajul ministrului Liviu Pop, ca să fie regulamentară și partea de vorbărie goală. Selectiv, doar de dragul argumentației, cităm: ”Voi, părinți, profesori și elevi, vă garantez că sunteți cei mai importanți pentru noi. Voi lupta să elimin lipsurile din sistem. Vreau să vă văd în școli primitoare, sigure și cu manuale pe bănci. Înainte de a fi ministru, am fost profesor, dar mai întâi elev. Educația a fost și va rămâne un domeniu de interes major mereu pe agenda publică. Vrem să dedicăm acest an școlar dezideratului de a face un pas decisiv spre o educație de calitate, captivantă și coerentă pentru elevii României”.
Ca o tușă locală adusă întregului tablou, directorul Ionuț Rotaru a încercat să sublinieze interesul pe care administrația locală îl acordă educației din Petricani: ”Primăria și Consiliul Local au fost și sunt alături de școlile din comună. Comunitatea Țolici este beneficiara unui proiect european, prin care se va realiza în această locație, de aici, un centru social, iar în școala în care ne aflăm se va derula un proiect de investiții, care va îmbunătăți foarte mult actul educațional de la această școală și viața din această comunitate. Este vorba de un proiect guvernamental, în valoare de 8 miliarde lei vechi, prin care școala de aici se va reabilita, pentru a obține autorizația sanitară. Este singura școală din comună care nu beneficiază de autorizație sanitară, dar se vor face investiții în acest sens”.
* Promisiuni și realități
După discursuri, cei mici și părinții lor au intrat în clase. Cuvintele sterile au rămas în spate, în aerul de deasupra curții, așteptând să fie purtate de vânt, eventual într-un loc unde să fie crezute și să conteze. Aici, la Țolici, nu e cazul. Aici rămâne doar speranța profesorilor în niște condiții cât de cât civilizate în care să-și facă meseria, speranța părinților că primesc și copiii lor șansa la educație și, poate, speranța copiilor de a lua premiu.
Sunt 15 profesori la Școala nr. 1 Țolici și toți sunt navetiști. Unii vin din alte sate ale comunei, alții din Târgu Neamț.
Sunt aproximativ 100 de copii care învață aici, incluzându-i pe cei de la grădiniță. În grupa mare sunt 23 de preșcolari, în cea mijlocie – 19. La clasa pregătitoare, sunt tot 19 copii, în vreme ce boboci de clasa I sunt 20. Mai sunt 13 copii în clasa a VI-a, 11 într-a VII-a și 15 în clasa a VIII-a. Ce-și doresc ei? Să nu mai facă orele de educație fizică pe holuri sau pe hârtoape, dacă-i cald afară. Să aibă o toaletă decentă la care să se ducă în caz de nevoie și, dacă nu-i prea mult de cerut, să nu se mai afume iarna de la sobe, ci să le fie clasele încălzite de la o centrală.
Care sunt șansele să-și vadă speranțele împlinite? Cei de la Primărie spun că mari, pentru că, măcar declarativ, intențiile există: ”Cel mai important lucru pe care putem și trebuie să-l facem pentru o comunitate sănătoasă este educația. Și, tocmai de aceea, administrația locală va investi mereu în modernizarea școlilor și grădinițelor, proiecte care trebuie continuate pentru a oferi fiecărui elev un mediu corespunzător pentru dezvoltare. E important să avem o radiografie la zi în legătură cu condițiile de studiu din școlile din comuna Petricani, drept pentru care Școala nr. 1 Țolici are pregătiți 8,5 miliarde lei, care urmează să fie investiți în modernizarea acesteia. Vom trata cu maximă atenție și vom investi în toate școlile din comună, pentru ca elevii și cadrele didactice să aibă condițiile optime de studiu și predare”.
În asentimentul autorităților locale a grăit și directorul Ionuț Rotaru: ”Se vor investi 8 miliarde lei vechi pentru stabilizarea terenului, construirea de toalete, în lateralul școlii, centrală, aducțiune și canalizare. Acest corp de clădire nu are obținută autorizație sanitară, dar școala este inclusă într-un program guvernamental, început de mult și care, acum o săptămână, s-a licitat. Sperăm să nu fie contestații și să nu dureze mult până încep lucrările”.
Poate, după ce va fi fețuită, Școala nr. 1 de la Țolici va găzdui și oficialități, nu doar speranțe.
Ciprian Traian STURZU
GALERIE FOTO