Sf. Cuv. Chiriac, pomenit pe 9 septembrie, este cel mai cunoscut pustnic nevoitor din preajma Mănăstirii Tazlău. El se află printre marii slujitori de neam și de Dumnezeu din veacul al XVII-lea din Moldova. S-a născut la începutul acelui secol, într-o familie de credincioși din satul Mesteacăn. De mic copil, fiind luat de părinți la sfintele slujbe de la Mănăstirea Tazlău, a deprins viața monahicească în mănăstire apoi a primit îngerescul chip al călugăriei. După puțină vreme, a fost hirotonit, fără voia lui, diacon și preot, devenind apoi un iscusit povățuitor de suflete.
Dorul de o nevoință mai aspră l-a făcut să se retragă în pustnicie, într-o peșteră pe un munte din apropierea mănăstirii, numit Măgura Tazlăului. Datorită meritelor sale în fața Sfintei Treimi, Sf. Chiriac a primit Darul rugăciunii curate, al vindecării bolilor și Darul izgonirii demonilor. Înarmat cu Darurile Sfântului Duh, Sf. Cuv. Chiriac a devenit un apărător activ, eficient al ortodoxiei în ținutul Neamțului, mai cu seamă că, în acea perioadă, exista o propagandă intensă calvină care traversase munții dinspre Transilvania. Prin acestea, el s-a arătat următor dreptei credințe a Sfinților Părinți ai Bisericii Creștine.
Atât monahii, cât și credincioșii de rând îl căutau, minunându-se de blândețea și înțelepciunea sa. Faptele cele mai alese ale vieții Cuviosului Chiriac de la Tazlău, care sunt roada Duhului, au fost dragostea și râvna duhovnicească, nevoința pustnicească, smerenia, desăvârșita ascultare, tăcerea, postirea îndelungată și neîncetata rugăciune.
Sf. Cuv. Chiriac a trecut la Domnul în jurul anului 1660, fiind înmormântat în pridvorul bisericii mănăstirii. Încă din timpul vieții, evlavia populară l-a consacrat drept sfânt, lucru adeverit și de Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei. La un oarecare timp, s-a dezgropat trupul Sf. Chiriac și a fost găsit găsit nestricat. Din evlavie, trupul i-a fost împărțit, iar o parte ar fi rămas în mormântul său.
Despre Sfinții județului Neamț, între care se află mai mulți pustnici numiți Chiriac, puteți reciti aici.
Despre Mănăstirea Tazlău și ce s-a ales de ea, puteți reciti aici și aici.